Για την απεργία της 21ης Σεπτέμβρη στην ΕΤΕ: Συνέντευξη με το Θανάση Μαρίνη

Με τεράστια έκπληξη ενημερωθήκαμε σχετικά με μία κατάπτυστη ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο χώρο της Εθνικής Τράπεζας («Πρόταση Προοπτικής») στην οποία κατηγορεί το «Ξ» (και την συνδικαλιστική παράταξη «Πρωτοβουλία» στην οποία συμμετέχει το «Ξ») ότι συντάχτηκαν με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο ΔΣ του Συλλόγου των Εργαζομένων στην Εθνική, ΣΥΕΤΕ!!
Δημοσιεύουμε κατ’ αρχήν συνέντευξη που έδωσε χτες στο «Ξ» ο σ. Θανάσης Μαρίνης, συνδικαλιστής στο χώρο της της Εθνικής Τράπεζας και στην «Πρωτοβουλία», σχετικά με την απεργία της 21ης Σεπτέμβρη. Αργότερα σήμερα, το «Ξ» θα απαντήσει στη λασπολογία των συνδικαλιστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

dsc07737_resized-jpg

Η πανελλαδική απεργία στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ) πραγματοποιήθηκε στις 21/9 σαν απάντηση στην πρόθεση της Διοίκησης να οδηγήσει σε «ξαφνικό θάνατο» τον Λογαριασμό Επικούρησης Υπαλλήλων ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ). Μιλήσαμε με τον σ. Θανάση σχετικά με την αποτίμηση της απεργίας και τα επόμενα βήματα του απεργιακού αγώνα.

 

  • Θανάση, είχε συμμετοχή στην απεργία; Τι διάθεση επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους;

Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ήταν αρκετά υψηλό, αγγίζοντας το 42% (+ 20% αδειούχοι). Προσέγγισε τα νούμερα της περιόδου 2011-2012, όταν βρισκόταν στην κορύφωσή της η μάχη ενάντια στο Μνημόνιο. Υπήρξαν περιπτώσεις που απέργησαν ακόμα και οι διευθυντές/ντριες σε καταστήματα. Επιπλέον, για πρώτη φορά δε δόθηκε προσωπικό ασφαλείας, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να κλείσουν εντελώς.

Την ημέρα της απεργίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας στην Πλατεία Κοτζιά. Συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 άτομα, γεγονός που την καθιστά τη μαζικότερη συγκέντρωση εργαζομένων και συνταξιούχων της Εθνικής εδώ και πολλά χρόνια. Η πιο σημαντική αδυναμία της συγκέντρωσης ήταν η μικρή συμμετοχή «εν ενεργεία» συναδέλφων/ισσών. Η χρόνια γραφειοκρατική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ έχει απομακρύνει τη βάση των εργαζομένων από τις αγωνιστικές, δυναμικές και κινηματικές παραδόσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Η κουλτούρα της «ανάθεσης» που έχει καλλιεργηθεί πρέπει να αλλάξει. Είναι δύσκολο, αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις εναντίον μας.

Επιπλέον, στο μικρόφωνο δεν υπήρχε πλουραλισμός στις τοποθετήσεις (μόνο ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) ούτε και προτάσεις για το πως συνεχίζουμε τον αγώνα.

Στους χώρους εργασίας υπάρχει έντονη αναστάτωση και αναβρασμός, καθώς η επίθεση των τραπεζιτών, με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης, είναι πολύ σκληρή. Ο ΛΕΠΕΤΕ λειτουργεί από το 1949 και καλύπτει τις ανάγκες επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων. Επιπλέον, ένα συντριπτικό χτύπημα στην Επικούρηση θα οδηγήσει και στην κατάρρευση του Ταμείου Υγείας (ΤΥΠΕΤ) το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη εργατική κατάκτηση στο χώρο.

  • Ποια η στάση της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ; Πώς σκοπεύει να κινηθεί το Σωματείο;

Αναντίστοιχη με τη διάθεση της βάσης είναι η στάση της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ. Την επομένη της απεργίας πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ. Εκεί, σαστισμένοι μπροστά στην ανταπόκριση των εργαζομένων, οι γραφειοκράτες δεν παρουσίασαν κανέναν απολύτως σχέδιο για τη συνέχιση του αγώνα, παρά μόνο κάποιες νομικές ενέργειες. Η μαζική συμμετοχή τους χάλασε τα σχέδια για ένα γρήγορο «έντιμο» συμβιβασμό με τη Διοίκηση.

  • Τι προτείνει η «Πρωτοβουλία»;

Ως «Πρωτοβουλία», καταρχήν χαιρετίσαμε τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων/ισσών. Παλεύουμε έτσι ώστε αυτή η απεργία να μην είναι ακόμα ένα «πυροτέχνημα», αλλά να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό σε έναν αγώνα, που πρέπει να έχει διάρκεια και αποφασιστικότητα. Συγκεκριμένα προτείνουμε (πρόταση που καταθέσαμε και το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ):

  • Προκήρυξη νέας απεργίας τη στιγμή που θα ανακοινώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος την επίσημη πρόταση της Διοίκησης.
  • Ανανέωση της απόφασης να μη δώσουμε προσωπικό ασφαλείας (εκτιμούμε ότι συνέβαλε στο απεργιακό κλίμα).
  • Απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και πανελλαδικά.
  • Διεξαγωγή περιφερειακών συνελεύσεων, όπου και θα συζητηθεί ο αγωνιστικός σχεδιασμός. Σε πλήρη αντίθεση με τους γραφειοκράτες, στο κέντρο της δικιάς μας αντίληψης βρίσκεται η πεποίθηση ότι η εξέλιξη του αγώνα πρέπει να αποφασίζεται και να ελέγχεται από τη βάση των εργαζομένων.
  • Διεύρυνση του αγωνιστικού μετώπου, με συμμετοχή όλων των Συλλόγων εργαζομένων της ΕΤΕ, του Συλλόγου των συνταξιούχων και του Συλλόγου των Εργαζομένων στο ΤΥΠΕΤ.
  • Επειδή κανένας κλάδος, όσο ισχυρός κι αν είναι, δεν μπορεί να κερδίσει μόνος, απαιτείται το χτίσιμο συμμαχιών, τόσο με άλλα σωματεία για την πρόασπιση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση, όσο και με κοινωνικά κινήματα (π.χ. για το ζήτημα των πλειστηριασμών).
  • Πώς απάντησε το ΔΣ στις προτάσεις σας;

Δεν επέτρεψαν να γίνει καν ψηφοφορία στο θέμα των προτάσεων. Όπως ανάφερα πιο πάνω, η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ κατέληξε σε μια θέση «βλέποντας και κάνοντας». Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν σοβαρές αντιστάσεις, παρά μόνο μια μεσοβέζικη λύση.

Ακόμα, απορρίψαμε και ασκήσαμε έντονη κριτική σε μια άποψη, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε συνδικαλιστές της πλειοψηφίας και την υποστηρίζουν και η Διοίκηση και η κυβέρνηση. Η άποψη αυτή προωθεί τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, που θα δίνει ένα επιπλέον βοήθημα, ως μερικό αντιστάθμισμα των απωλειών του ΛΕΠΕΤΕ. Γνωρίζουμε όμως, ότι το επαγγελματικό ταμείο δεν αποτελεί φορέα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά συμφωνητικό δύο συμβαλλόμενων μερών και ως εκ τούτου δεν παρέχει καμία εγγύηση παροχών. Ως συνδικαλιστική παράταξη παλεύουμε για να προασπίσουμε τον κοινωνικό, καθολικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Για να γίνουν κτήμα της «βάσης» οι πιο πάνω θέσεις, απαιτείται κοινή δράση των αγωνιστικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Δυστυχώς απέχουμε ακόμα από μια τέτοια εξέλιξη, καθώς τόσο η «ΕΝΙΑΙΑ» (ΠΑΜΕ/ΚΚΕ) όσο και η «Πρόταση Προοπτικής» (πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) μαστίζονται από σεχταρισμό και δογματισμό.

Ως «Πρωτοβουλία», την επόμενη περίοδο, θα εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας, εξηγώντας ότι η επιτυχής έκβαση του αγώνα μας εξαρτάται από την ανάπτυξη δυναμικών και καλά σχεδιασμένων κινητοποιήσεων.

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα