Array

εργατικά μικρά….αλλά σημαντικά

Αμοιβές Ελλήνων εργαζομένων

Οι αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων είναι οι προτελευταίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

Περισσότεροι από 1 στους 2 εργαζόμενους παίρνουν λιγότερα από 900 ευρώ (μεικτά) μηνιαία.

Η παραγωγικότητα των Ελλήνων εργαζομένων έχει φτάσει στο 97% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όμως οι μισθοί φτάνουν μόλις και μετά βίας το 45% των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Το περιβόητο λοιπόν επιχείρημα των ντόπιων και ξένων καπιταλιστών, πως πρέπει να ανεβάσουμε την παραγωγικότητά μας, άρα να συνεχίσουμε την σκληρή λιτότητα, αποδεικνύεται για μια φορά ακόμα πόσο ψέμα είναι.

…και αμοιβές ελλήνων μάνατζερ

Οι αμοιβές όμως των Ελλήνων μάνατζερ είναι ισάξιες των αντιστοίχων Ευρωπαίων.

Τρανή απόδειξη ο μισθός του Βουρλούμη, ο οποίος αυξήθηκε κατά 70% (!), μετά από απόφαση του προέδρου του ΟΤΕ. Το γεγονός ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο δεν έχει πια και τόση σημασία! Απλά ο Βουρλούμης πρώτα εισηγήθηκε την αύξηση μαμούθ στον εαυτό του, από τα 14.900 στα 25.000 ευρώ, και μετά την ενέκρινε.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο ίδιος Π. Βουρλούμης (παρεμπιπτόντως, κολλητός του κ. Καραμανλή – άσχετο κι αυτό…) δεν κουράζεται να εξηγεί πόσο αναγκαία είναι η λιτότητα και οι περικοπές θέσεων εργασίας, λόγω δυσμενούς οικονομικής κατάστασης του οργανισμού.

Πάντως μου έχει μείνει μια απορία: Tο μπόνους των 100.000 ευρώ που πήρε φέτος, το ενέκρινε ο πρόεδρος του ΟΤΕ;

Δικαστική απόφαση για την ενοικίαση εργαζομένων

Απόφαση του εφετείου Αθηνών υποχρεώνει για πρώτη φορά την πρόσληψη με αορίστου χρόνου σύμβαση, των εργαζομένων που απασχολούνται στους περίφημους ιδιωτικούς ΟΑΕΔ (Adecco, Manpower) για περισσότερο από 18 μήνες.

Αφορμή στάθηκε η υπόθεση 800 εργαζομένων της Shell, οι οποίοι εργάζονταν για 25 μήνες χωρίς να έχουν μονιμοποιηθεί.

Αυτοί οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω των παραπάνω εταιρειών, οι λεγόμενοι “ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι”, είναι το μέλλον στις εργασιακές σχέσεις.

Τα εργασιακά τους δικαιώματα δεν είναι τα ίδια με τους υπόλοιπους, δεν παίρνουν ίδιο μισθό και δεν δικαιούνται αποζημίωση αν απολυθούν.

Η έκταση του φαινομένου είναι, ακόμα και σήμερα, πολύ πιο μεγάλη απ’ ότι είναι γενικά γνωστό. Μ’ αυτές τις συνθήκες εργάζονται, για παράδειγμα, 2.000 άτομα στην Εθνική τράπεζα, 800 στην Αγροτική, ενώ είναι κοινό μυστικό πως οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ πλέον γίνονται κυρίως με αυτόν τον τρόπο.

Το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει άμεσα να εντάξει στους στόχους του την κατάργηση αυτού του εργασιακού θεσμού που μας γυρίζει στην εποχή του Μεσαίωνα, όχι στα λόγια αλλά με πράξεις!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα