Array

Επίσχεση εργασίας συμβασιούχων ΥΠΠΟ

Επίσχεση εργασίας ονομάζεται η νομική διαδικασία που ακολουθεί μια ομάδα εργαζομένων, όταν ο εργοδότης δεν καταβάλλει στην ώρα τους τα δεδουλευμένα. Αυτό σημαίνει ότι κατατίθεται στο δικαστήριο σχετικό έγγραφο με τα ονόματα, τα χρωστούμενα ποσά και τις υπογραφές των εργαζομένων που ασκούν την επίσχεση. Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να ξεκινήσουν την επίσχεση από την πρώτη ημέρα μη καταβολής των μισθών τους. Συνήθως, όμως, οι δικηγόροι συμβουλεύουν να παρέλθει ένα διάστημα 2 ημερολογιακών μηνών από την τελευταία πληρωμή.

Από την ημερομηνία που κατατίθεται το έγγραφο στο δικαστήριο, οι εργαζόμενοι απέχουν από την εργασία τους, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να παρευρίσκονται στο χώρο εργασίας και μέχρι ο εργοδότης να τους καταβάλει ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος του χρωστούμενου ποσού.

Αυτή τη στιγμή, στο ΥΠ.ΠΟ. (Υπουργείο Πολιτισμού), βρίσκονται υπό επίσχεση: 7 από τους 13 εργαζόμενους στην ανασκαφή της Μπρεξίζας στο Μαραθώνα, 33 από τους 35 εργαζόμενους στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών (Ιλίου Μέλαθρον) και κάποιοι μεμονωμένοι εργαζόμενοι στην Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, χωρίς να συμπεριλάβουμε τους εργαζόμενους στην επαρχία.(*)

Οι παραπάνω εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβριο του 2006, έχοντας στο ενεργητικό τους άλλες δύο ή τρεις επισχέσεις, καθώς η παρακώλυση της διαδικασίας πληρωμών έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2004!

Οι μισθοί καταβάλλονται με καθυστέρηση 3 μηνών και δεν προβλέπεται επίσπευση του χρόνου πληρωμών, γιατί το ίδιο το ΤΔΠΕΑΕ δηλώνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για το προσωπικό και περιμένει κάθε φορά τις χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου.

Από το 2004, οι περισσότεροι συμβασιούχοι και δη οι εργαζόμενοι στο ΤΔΠΕΑΕ αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση … σταθερής αβεβαιότητας! Χωρίς μισθό και σιγουριά στο επαγγελματικό μας μέλλον, προσπαθούμε να βρούμε διέξοδο σε περιστασιακές δουλειές και στο δανεισμό, με αποτέλεσμα να χρεωνόμαστε όλο και περισσότερο και να κυριευόμαστε από άγχος και ανασφάλεια για το μέλλον μας.

Και ναι, κατηγορούμε την κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα χρήματα και το προσωπικό της, για τον τρόπο που διαχειρίζεται τους συμβασιούχους. Δε θέλουμε να μας θυμούνται μόνο όταν το έχουν ανάγκη για λόγους εντυπωσιασμού (βλ. Ολυμπιακούς Αγώνες). Θέλουμε να μας σέβονται ως ανθρώπους και ως εργαζόμενους και να αναγνωρίζουν ότι, χωρίς εμάς, όλα αυτά για τα οποία κομπάζουν κατά καιρούς ότι πέτυχαν οι πολιτικοί, δε θα τα κατάφερναν χωρίς την ύπαρξη και τον επαγγελματισμό μερικών χιλιάδων ανθρώπων.

Μαριάνθη Κυπρίδου

συμβασιούχος του Υπ.πο

(*) Όλοι οι παραπάνω εργαζόμενοι έχουν εργοδότη το ΤΔΠΕΑΕ (Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων) για το οποίο είχε γίνει αναφορά σε προηγούμενο άρθρο, του Ιανουαρίου 2007.

***

Απεργία συμβασιούχων 15 Φλεβάρη

Την Πέμπτη 15 Φλεβάρη, η ΓΣΕΕ καλεί σε 24ωρη πανελλαδική απεργία τους συμβασιούχους των υπουργείων και των δήμων.

Το σωματείο των μόνιμων υπαλλήλων δεν έχει δηλώσει συμμετοχή στην απεργία, ενώ το σωματείο των συμβασιούχων του ΥΠ.ΠΟ στηρίζει αυτή την ενέργεια.

Συμβασιούχοι και μόνιμοι καλούνται να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι εκεί, για να πιέσουμε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική απέναντι στους συμβασιούχους και να τους δικαιώσει επαγγελματικά και οικονομικά.

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα