Energean-Καβάλα oil: ΜΑΤ και ξύλο για τους εργαζόμενους – 100 εκ. ευρώ για την εταιρεία!

Τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Δεκέμβρη αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ εισέβαλαν στον χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας Καβάλα Oil στη Νέα Καρβάλη, προκειμένου να τον εκκενώσουν από τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. 

Αφού έκοψαν την περίφραξη του εργοστασίου, έριξαν χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης ανατινάζοντας έναν μετασχηματιστή και διακόπτοντας με τον τρόπο αυτό την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε εργοστάσιο υψηλής επικινδυνότητας.

Στη συνέχεια συνέλαβαν 17 εργαζόμενους (7 εκ των οποίων μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Εργαζομένων) και τους οδήγησαν το επόμενο πρωί στο αυτόφωρο, αθετώντας την συμφωνία που έγινε με την παρουσία του δημάρχου Καβάλας, ότι θα οδηγούνταν στο τμήμα για απλή κατάθεση χωρίς να γίνουν συλλήψεις.

Γιατί διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι;

Οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια Καβάλας περιφρουρούν τους χώρους του εργοστασίου εδώ και μήνες για λόγους ασφαλείας.

Όπως έχουν δηλώσει και στο εξώδικο που απέστειλαν προς την διοίκηση του εργοστασίου, την καλούν να τηρήσει τους κανόνες ασφαλείας, να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια η επιχείρηση ή να επαναφέρει τουλάχιστον για ένα εξάμηνο τους 11 εργαζόμενους που αποχώρησαν με εθελούσια έξοδο ώστε να εκπαιδευτούν οι 4 ανειδίκευτοι εργολαβικοί αντικαταστάτες τους.

Σύμφωνα με την εργατολόγο και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου:

«Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης από την υποστελέχωση των βαρδιών της παραγωγής, του υποσταθμού και του χημείου, ενώ πρέπει να λειτουργούν με πολύ αυστηρούς κανόνες ασφαλείας (λόγω της πολύ βαριάς επικινδυνότητας και της παρουσίας υδρόθειου).»

Πέραν των σοβαρών κινδύνων ατυχήματος οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την διοίκηση για την συνεχή απαξίωση του εργατικού δυναμικού μέσω απολύσεων, μειώσεων μισθών, δυσμενείς μετατροπές συμβάσεων και πιέσεις για αποδοχή του προγράμματος εθελούσιας εξόδου το οποίο έχουν αποδεχτεί μόνο 11 από τους 240 συνολικά εργαζόμενους.

Καβάλα Oil – Energean

Η Καβάλα Oil αποτελεί θυγατρική της εταιρείας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων Energean με έδρα το Λονδίνο. Έχει παρουσία σε 9 χώρες της Μεσογείου και της Βόρειας Θάλασσας όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιταλία και η Κροατία.

Στην Ελλάδα, πέρα από την διαχείριση των κοιτασμάτων στην Καβάλα, αναμένει τις περιβαλλοντικές άδειες για την διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Κατάκολο Ηλείας και στα Ιωάννινα (μετά την αποχώρηση της Ισπανικής εταιρείας Repsol) ενώ είναι διαχειριστής με ποσοστό 75% στο θαλάσσιο Block 2 στο Ιόνιο και συμμετέχει με ποσοστό 50% στο θαλάσσιο block του Δυτικού Πατραϊκού.

Αποτελεί δηλαδή μια επικερδή πολυεθνική επιχείρηση διαχείρισης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου η οποία μάλιστα το τελευταίο διάστημα προχωρά σε μια σειρά νέων επενδύσεων διεθνώς. 

Μόνο στο Ισραήλ έχει επενδύσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για πέντε νέες γεωτρήσεις και το κοίτασμα φυσικού αερίου στο Βόρειο Καρίς. Παράλληλα, προχωρά σε εξαγορά έναντι 400 εκατ. δολαρίων του 30% των μετοχών που κατέχει το επενδυτικό fund Kerogen στην θυγατρική του εταιρεία στο Ισραήλ.

Στην Ελλάδα, επικαλούμενη απώλειες εσόδων την περίοδο της πανδημίας, κατάφερε να εξασφαλίσει δάνειο 100 εκατ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις και χωρίς να υπάρχει κάποια προϋπόθεση (από την μεριά της κυβέρνησης της ΝΔ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων του συνόλου των  εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Νέας Καρβάλης.

Κυβέρνηση ΝΔ: ο καλύτερος προστάτης των οικονομικά ισχυρών

Τα λεφτά του ταμείου Ανάκαμψης για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και σε αυτή την περίπτωση, προορίζονται αποκλειστικά για μεγάλες επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις οι οποίες δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη επιβαρυμένες εργασιακές σχέσεις, την ώρα που εκποιείται δημόσιος πλούτος και συνεχίζεται η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η εντολή για  εισβολή της αστυνομίας στα πετρέλαια Καβάλας δόθηκε παρότι είχε προηγηθεί επίσκεψη κλιμακίων των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εργασίας προκειμένου να ελέγξουν τις καταγγελίες των εργαζομένων και προτού προλάβουν να εκδώσουν τα σχετικά πορίσματα τους.

Με την στάση της αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ποια συμφέροντα προστατεύει και υπερασπίζεται πραγματικά. Τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών τους οποίους χρηματοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ, σε κάθε ευκαιρία και στους οποίους επιτρέπει να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους ακόμη περισσότερο. 

Από την άλλη μεριά για τους εργαζομένους και την πλειοψηφία της κοινωνίας η μόνη κρατική «φροντίδα» είναι τα ΜΑΤ και οι αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να καταστέλλουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές στο εργασιακό περιβάλλον και την καθημερινότητα, που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων, της νεολαίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες. Χρειάζεται αντίσταση, όπως συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της συνεργασίας συνδικαλιστικών, κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων και επιτροπών, οι οποίες μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, είναι οι μόνες που μπορούν να διεκδικήσουν με μαζικότερους όρους την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και της καθημερινότητας των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα