ΟΤΕ: Μειώσεις μισθών, εθελούσιες και θάνατοι για τους εργαζόμενους

Συνέντευξη με τον Ε. Κοντογεώργο

Ο όμιλος ΟΤΕ είχε τεράστια κέρδη όλη την προηγούμενη περίοδο. Αυτά σε καμία περίπτωση δεν διοχετεύτηκαν και προς τους εργαζομένους του. Αντιθέτως, η διοίκηση επιφύλασσε προγράμματα «εθελουσίας» απόλυσης, συμφωνίες με την απολύτως ελεγχόμενη ηγεσία του συνδικάτου για μειώσεις μισθών, δυσμενείς εργασιακές μεταβολές που οδήγησαν μέχρι και σε θανάτους εργαζομένων!
Το «Ξ» μίλησε για όλα τα παραπάνω με τον Ευθύμη Κοντογεώργο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την Αγωνιστική Συνεργασία – Ενωτική. Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

  • Ευθύμη, θα ήθελες να μας περιγράψεις τις τελευταίες εξελίξεις στον όμιλο του ΟΤΕ;

Η εταιρεία ΟΤΕ-Cosmote έχει βελτιώσει τους χρηματοοικονομικούς της δείκτες τόσο στα μνημόνια όσο και από τον κορονοϊό και έχει σταθερά τα τελευταία χρόνια (με πληρωμένη τη μισθοδοσία) πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ μικτά κέρδη. 

Είναι μια εταιρεία που έχει ολιγοπωλιακά και ενίοτε μονοπωλιακά προνόμια στη χώρα, αλλά παρόλα αυτά έδιωξε από τη μητρική τον προηγούμενο χρόνο το 65% των εργαζομένων: 5.000 προς αμφιβόλου μέλλοντος θυγατρικές και 1.500 με «εθελούσια» απόλυση υπό την απειλή των θυγατρικών. 

Μια εταιρεία που έχει εκποιήσει το 90% των επενδύσεων στο εξωτερικό και τις μετέτρεψε σε μερίσματα για τους μετόχους, που έχει αυξήσει κατά 480% το κόστος της καρτοκινητής, που παρέχει ταχύτητες και επενδύσεις στον πάτο της Ευρώπης, που  πρόσφατα πραγματοποίησε αυξήσεις στη συνδρομητική τηλεόραση και ετοιμάζεται να αυξήσει και τα τιμολόγια λόγω της «επερχόμενης γενικής αύξησης των τιμών». 

  • Ποια ήταν η πολιτική της διοίκησης της εταιρείας σε σχέση με τους μισθούς και την ακρίβεια;

Η εταιρεία αποφάσισε και υπέγραψε μαζί με ένα απολύτως ελεγχόμενο συνδικάτο ότι οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει δεν χρειάζονται αυξήσεις προκειμένου να ανταμειφθούν για τις απώλειες μισθών που είχαν όλη την προηγούμενη δεκαετία και προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη ακρίβεια. 

Αντ’ αυτού, θα υπάρχουν μειώσεις μισθών στις θυγατρικές και πάγωμα μισθών στη μητρική. 

Στις θυγατρικές ιδιαίτερα, στην πραγματικότητα δεν υπογράφεται καν συλλογική σύμβαση, μιας και οι κατ’ ευφημισμό συλλογικές συμβάσεις που υπογράφηκαν προβλέπουν την υπογραφή… ατομικών συμβάσεων!

  • Η ηγεσία του συνδικάτου εργαζομένων τι έκανε για αυτό;

Στην πραγματικότητα το συνδικάτο λύνει τα χέρια της διοίκησης, η οποία δεν μπορούσε να κάνει μειώσεις μισθών με τη μεταφορά εργαζομένων στις θυγατρικές. Με την υπογραφή, λοιπόν, του συνδικάτου οι μειώσεις των μισθών αποκτούν επίφαση νομιμότητας. 

Πολλές παρατάξεις και εργαζόμενοι έχουν αντιδράσει, έχουν μαζευτεί ακόμα και υπογραφές, αλλά οι επικεφαλής συνδικαλιστές δεν κάνουν πίσω. 

Βέβαια, οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές είχαν δείξει τις προθέσεις τους με τη μεταφορά των εργαζομένων στις θυγατρικές, όπου δεν πραγματοποίησαν καμία απεργία ή στάση εργασίας ή δελτίο τύπου, ούτε καν διαμαρτυρία. 

  • Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι ακόμα;

Θα ήθελα να αναφερθώ στον θάνατο της συναδέλφισσάς μας, Γιώτας Βλάχου. Η Γιώτα εργαζόταν στον ΟΤΕ από το 1992 έως το 2020, οπότε και η διοίκηση τη μετέφερε στα τηλεφωνικά κέντρα (Αχαρνών), όπου εργαζόταν έως τώρα. Συγκεκριμένα, ένα χρόνο πριν, οι εκπρόσωποι της διοίκησης την «ενημέρωσαν» ότι, ή θα πάρει την «εθελούσια» απόλυση, ή θα τη μεταφέρουν στα τηλεφωνικά κέντρα. Η Γιώτα επέλεξε να συνεχίσει να εργάζεται και να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη, διαμαρτυρόμενη για τη βλαπτική μεταβολή που της είχε προκληθεί.

Η νομική αγωγή της, για επαναφορά από τα τηλεφωνικά κέντρα στις οικονομικές υπηρεσίες του ΟΤΕ, θα εκδικάζονταν την Τρίτη 2 Νοεμβρίου. Ωστόσο, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου οι οικείοι της τη βρήκαν νεκρή (από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου) σε ηλικία μόλις 55 ετών και δίχως να έχει κάποιο ιστορικό με προβλήματα υγείας.

  • Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Όχι. Το 2020 ήταν το δραματικότερο έτος σε πιέσεις από τη διοίκηση προς τους εργαζόμενους για έξοδο από την εταιρία. Σε διάστημα περίπου 1 ½ μήνα είχαμε τρεις θανάτους (ένας στην Καβάλα και δύο στο Μέγαρο), ως αποτέλεσμα του εξαναγκασμού των συναδέλφων να αποχωρήσουν από την εταιρεία με το πρόσχημα του «μετασχηματισμού» και των «θυγατρικών».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία», η παράταξη στην οποία συμμετέχω, επισήμανε τους τρεις θανάτους των συναδέλφων σε διευρυμένη σύσκεψη της εκτελεστικής της ΟΜΕ, αλλά «εισέπραξε» την άποψη από το προεδρείο ότι τούτο δεν μπορεί να τεκμηριωθεί! Πράγματι, κανένα πιστοποιητικό θανάτου δεν αναφέρει ως αιτία το mobbing, αλλά οι παροικούντες τον Όμιλο ΟΤΕ γνωρίζουμε από πρώτο ή από δεύτερο χέρι το άγχος, τον πανικό και την ακραία απογοήτευση που νιώθουν όσοι στοχοποιούνται. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα