Ρεπορτάζ από το «Ξ» Βόλου
Το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών (RDF) από την ΑΓΕΤ κι ενάντια στη δημιουργία εργοστασίου μετατροπής των σκουπιδιών σε καύσιμα (SRF) από το Δήμο Βόλου, οργανώνεται και δυναμώνει. Από τα τέλη Οκτώβρη που το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα έχουν πραγματοποιηθεί 3 μαζικές συνελεύσεις της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών και άλλες τόσες συγκεντρώσεις – παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Απέναντι σε αυτές τις αντιδράσεις η δημοτική αρχή Μπέου απάντησε με μηνύσεις εναντίον δυο μελών της Επιτροπής. Βέβαια, κάτω από την πίεση του κινήματος ο Θ. Θεοδώρου (εκτελεί χρέη δημάρχου στη θέση του σε αργία και υπόδικου Α. Μπέου) αναγκάστηκε να ανακοινώσει την πραγματοποίηση δημόσιας, ανοιχτής συζήτησης στο Δημαρχείο για το θέμα.
Πρόκειται για μια κίνηση με στόχο να κερδίσει χρόνο καθώς τοποθέτησε αυτή τη δημόσια συζήτηση μετά τα Χριστούγεννα ενώ δεν δεσμεύτηκε για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα επανεξεταστεί το θέμα του εργοστασίου SRF.
Έτσι, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών αποφάσισε να οργανώσει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης της κοινωνίας. Στα πλαίσια αυτά εξέδωσε φυλλάδιο (δες διπλανές στήλες) έφτιαξε το δικό της BlogSpot και προχωράει σε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου. Παράλληλα μαζεύει υπογραφές πολιτών οι οποίες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 1.000!
Το Ξεκίνημα Βόλου συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στην Επιτροπή Αγώνα ενισχύοντας τις προσπάθειές της και ταυτόχρονα παλεύει για το ζήτημα και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο (https://xekinima.org/tin-kaysi-skoupidion-proothei-o-dimos-volou/). Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και ανεξάρτητη εκστρατεία για το θέμα μοιράζοντας μαζικά σχετική προκήρυξη (https://xekinima.org/volos-klimakonontai-oi-antidraseis-g/). Ως τώρα έχουμε μοιράσει πάνω από 1000 προκηρύξεις και έχουμε μαζέψει αρκετές εκατοντάδες υπογραφές (στα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα).
Από την εκστρατεία μαζέματος υπογραφών της οργάνωσης του «Ξ» Βόλου
Η τελευταία ενημερωτική εξόρμηση στην Ερμού, όπου μοιράστηκαν πάνω από 500 προκηρύξεις και μαζεύτηκαν περίπου 100 υπογραφές, έδειξε για ακόμη μια φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετη στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και ζητά ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
Επειδή όμως τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Δήμος Βόλου βάζουν τα συμφέροντα της πολυεθνικής Holcim-Lafarge πάνω από την υγεία των πολιτών ο μαζικός αγώνας με διάρκεια αποτελεί μονόδρομο.