Array

Δημόσια Υγεία: χρειάζονται καλά προετοιμασμένοι αγώνες και κλιμάκωση

Την τετάρτη 27 Σεπτέμβρη έγινε πανελλαδική συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΕΔΗΝ με τα ΔΣ των σωματείων των νοσοκομείων. Η συνάντηση είχε μεγάλη συμμετοχή με 250 – 300 άτομα στο ξεκίνημά της.

Χωρίς πρόταση!

Η εισήγηση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία) για άλλη μία φορά ήταν μακριά από τις ανάγκες του κινήματος.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Κουτσουμπέλης, αρκέστηκε στο να κάνει μία γλαφυρή περιγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ελλείψεις προσωπικού, μη καταβολή των 176 ευρώ, κοκ) αλλά πέραν τούτου ουδέν. Δηλαδή δεν έκανε καμιά πρόταση για το τι να κάνουν οι εργαζόμενοι!

Το μόνο που πρότεινε η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ ήταν τα σωματεία να συνεδριάσουν μέχρι τις εκλογές και μετά να προτείνουν στην ομοσπονδία τις μορφές δράσεις που πρέπει να ακολουθήσει.

Είναι απαράδεκτο για την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να μην προτείνει κανένα πρόγραμμα δράσης στους εργαζόμενους και να πετά το μπαλάκι στα πρωτοβάθμια σωματεία!

ΠΑΜΕ και «Πρωτοβουλία»

Το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) από την πλευρά του τοποθετήθηκε λέγοντας από τη μια ότι η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ είναι ξεπουλημένη ενώ από την άλλη αφού αναφέρθηκε στα δικά του αιτήματα δήλωσε ότι είναι υπέρ δυναμικών κινητοποιήσεων αλλά χωρίς να προτείνει τίποτα συγκεκριμένο!

Η «Πρωτοβουλία Υγειονομικών» (ΣΥΝ) κατέθεσε πρόταση για απεργία διαρκείας στα νοσοκομεία με αρχή τις 20 Νοέμβρη.

Παρά την αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων η γνώμη μας είναι ότι πρόκειται για μία πρόταση που δεν μπορεί να βρεί απήχηση στους εργαζόμενους και γι’ αυτό δεν είναι εφαρμόσιμη.

Ο κλάδος μας όλα τα τελευταία χρόνια καλείται από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να δώσει μία σειρά απεργιακές μάχες οι οποίες όμως δεν προετοιμάζονται, δεν οργανώνονται και κυρίως δεν έχουν προοπτική. Αυτό ήταν που έλειπε και από τις κινητοποιήσεις του Μάη – Ιούνη που μας πέρασε με αποτέλεσμα και αυτή η κινητοποίηση να πάει «στράφι».

Όχι τουφεκιές στον αέρα!

Για να μπει ο κλάδος της Υγείας σε σοβαρές απεργιακές κινητοποιήσεις, πολύ περισσότερο σε απεργία διαρκείας, απαιτείται πολύ καλή προετοιμασία. .

Η καχυποψία, αλλά και η πίεση (οικονομική κλπ) στους εργαζόμενους είναι τεράστια και δεν είναι εύκολο να κατέβουν σε μεγάλες κινητοποιήσεις, αν δεν νοιώθουν πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.

Γι’ αυτό πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους εργαζόμενους και στα σωματεία τους να προετοιμαστούν κατάλληλα και να οργανώσουν την πάλη τους. Διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρχει σημαντική συμμετοχή.

Οι προτάσεις μας

Με βάση αυτό το σκεπτικό, για να υπάρχει ανταπόκριση και ουσιαστική συμμετοχή από τους εργαζόμενους, χρειάζεται.

1. Επαρκής προετοιμασία, με ενημερώσεις στους χώρους, γενικές συνελεύσεις, κλπ, ώστε να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι και να εκλεγούν απεργιακές επιτροπές που να προετοιμάσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

2. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται βδομάδες. Μπορεί ασφαλώς να επιταχυνθεί ανάλογα με τις εξελίξεις στην παιδεία. Αν δηλαδή χτιστεί ένα μεγάλο πανεκπαιδευτικό μέτωπο, αυτό θα σπρώξει τους εργαζόμενους στην Υγεία σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις πιο γρήγορα.

3. Να πιεστούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να καλέσουν κατ’ αρχήν απεργίες συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς και μια καλά προετοιμασμένη απεργιακή κινητοποίηση (τουλάχιστον 24ωρη, πιο σωστά 48ωρη γενική απεργία) την περίοδο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού (Νοέμβρη – Δεκέμβρη)

4. Στη συνέχεια να καλεστεί μια πρώτη προειδοποιητική 5νθήμερη απεργία στα νοσοκομεία. Εκεί θα φανεί αν η συνδικαλιστική ηγεσία θα οργανώσει όπως πρέπει μια τόσο σοβαρή κινητοποίηση.

5. Και εκεί θα φανούν τα μετέπειτα βήματα. Ανάλογα με την επιτυχία της πρώτης 5νθήμερης απεργίας, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο υπόλοιπο εργατικό κίνημα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Υγείας μπορούν να κινηθούν σε δεύτερη προειδοποιητική 5ημερη απεργία, και στη συνέχεια σε επαναλαμβανόμενες 5ημερες, που να ισοδυναμεί με απεργία διαρκείας, στο πρότυπο της απεργίας των εκπαιδευτικών.

Μ’ αυτές τις προτάσεις το «νέο ξεκίνημα» στο χώρο της Υγείας θα απευθυνθεί στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία μέσα στις επόμενες μέρες και βδομάδες, και θα προσπαθήσει να πιέσει την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ.

Νίκος Μαλίνογλου,

Μέλος ΔΣ σωματείου

Σισμανογλείου

________________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα