Array

Διεθνή εργατικά

Τελευταία όλοι παρακολουθούμε την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των πιο κερδοφόρων κομματιών του δημοσίου τομέα. Αν, όμως, νομίζετε πως ο πυρετός των ιδιωτικοποιήσεων χτύπησε μόνο στην Ελλάδα, τρία παραδείγματα από το διεθνή χώρο αποδεικνύουν πως το κεφάλαιο παγκοσμίως κινείται γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση, πάντα φυσικά με την ευγενική χορηγία των εθνικών κυβερνήσεων.

Τουρκία – ξεπούλημα δημόσιας χαλυβουργίας

Στην Τουρκία το 46,12% των μετοχών της μεγαλύτερης δημόσιας χαλυβουργίας εξαγοράστηκε από το ταμείο αλληλοβοήθειας του τουρκικού στρατού (ΟΥΑΚ), κάτι σαν το δικό μας μετοχικό ταμείο στρατού. Το ΟΥΑΚ είναι ένας επιχειρηματικός κολοσσός με παρουσία στην αυτοκινητοβιομηχανία, στον τραπεζικό τομέα, στην πληροφορική, στο τσιμέντο, στα χημικά, στα φάρμακα κ.α. Η εξαγορά που έγινε βάσει προγράμματος του ΔΝΤ, συνάντησε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων που επί μήνες διαμαρτύρονταν με απεργίες και εμποδίζοντας υποψήφιους αγοραστές να δουν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Ιαπωνία – ξεπούλημα ταχυδρομείων

Στην Ιαπωνία, πάλι, εγκρίθηκε η ιδιωτικοποίηση των κρατικών ταχυδρομείων, της μεγαλύτερης αποταμιευτικής τράπεζας του κόσμου και μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας και υπηρεσίες που απολάμβαναν κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, αφού η διαχείριση των τεράστιων κεφαλαίων των ταχυδρομείων (πάνω από 3 τρισ. δολάρια) και οι καταθέσεις του 85% του πληθυσμού που βρίσκονται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα περάσουν σε χέρια αφερέγγυων ιδιωτών.

Γερμανία – παιχνίδια της DEUTSCE TELECOM

Στη Γερμανία η Deutsce Telecom, γίγαντας των τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε την απόλυση 32.000 εργαζομένων μέχρι το 2008. Τα συνδικάτα και ειδικά το VERDI (το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνδικάτο) αντέδρασαν άμεσα. Έτσι η διοίκηση της D.T. έβγαλε δεύτερη ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε πως η ανακοίνωση των απολύσεων δεν ήταν πραγματική και αποσκοπούσε στην αύξηση της τιμής της μετοχής. Οι εργαζόμενοι πάντως πιστεύουν πως η διοίκηση της εταιρίας προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το πολιτικό κενό για να περάσουν τις απολύσεις ανώδυνα. Η Deutcshe Telecom είναι το μεγαλύτερο φιλέτο που ήθελαν να ιδιωτικοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σκόνταφταν όμως πάντα στο αγκάθι των απολύσεων, αφού όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές σκοπεύουν να ελαττώσουν κατά πολύ το προσωπικό.

Γαλλία – κύμα απεργιών

Τέλος, στη Γαλλία η επιτυχία της απεργίας σε όλους τους δημόσιους τομείς (συγκοινωνίες, αεροδρόμια, σχολεία, υπηρεσίες κ.τ.λ), που πραγματοποιήθηκε στις 4/10, κλόνισε τη γαλλική κυβέρνηση. Τα συνδικάτα με πυρήνα των αιτημάτων τους τον τερματισμό κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης στο δημόσιο τομέα, απαίτησαν ακόμα αύξηση μισθών, άμεσες προσλήψεις, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και προειδοποίησαν με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση στα αιτήματά τους. Η απεργία στη Γαλλία ήταν αποτέλεσμα του κύματος ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση και έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων που βλέπουν ότι ο κίνδυνος συρρίκνωσης των εργασιακών και κοινωνικών τους κεκτημένων είναι παραπάνω από ορατός.

Αναστασία Στρατάκου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα