Βαγγέλης Κολτσίδης
Γενικός Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Cyta Hellas
Μετά τις καλοκαιρινές άδειες υπαλλήλων και στελεχών στον όμιλο Vodafone αλλά και στην Cyta Hellas, η οποία από τον περασμένο Ιούλιο έχει εξαγορασθεί από την Vodafone, τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο συγχώνευσης των δύο εταιρειών.
3 απολύσεις – για αρχή
Για αρχή είχαμε την απόλυση 3 εργαζομένων από το τμήμα τεχνικής τηλεφωνικής υποστήριξης της Cyta Hellas με δικαιολογία την δήθεν χαμηλή απόδοση.
Στην τελευταία συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων της Cyta Hellas και της διοίκησης της Vodafone ειπώθηκε ότι είχαν προαποφασιστεί οι απολύσεις πριν από καιρό και απλώς τώρα πραγματοποιήθηκαν.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι 3 απολυμένοι δούλευαν 8-10 χρόνια στην εταιρεία, με συμβάσεις Cyta, ενώ η Vodafone δεν έχει κανένα πλέον εργαζόμενο στα τηλεφωνικά της κέντρα με σύμβαση Vodafone.
Οι απευθείας συμβάσεις με τις ίδιες τις εταιρείες εξασφαλίζουν καλύτερες αποδοχές και παροχές προς τους εργαζόμενους ενώ οι συμβάσεις μέσω συνεργαζόμενων εταιρειών είναι συνήθως μερικών μηνών με πολύ λιγότερα χρήματα και δικαιώματα.
Την Πέμπτη 11/10 στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ν. Ιωνίας θα διεξαχθεί η επίλυση εργατικής διαφοράς μεταξύ των εργαζομένων και της εταιρείας καθώς έχουν κατατεθεί καταγγελίες τόσο ατομικά, και από τους 3 απολυμένους, όσο και από το σωματείο εργαζομένων της Cyta Hellas και το ΣΕΤΗΠ.
Το 8ωρο να γίνει 9ωρο – η συνέχεια
Για συνέχεια είχαμε την πρόταση για υπογραφή ατομικών συμβάσεων 9 ωρών και συγκεκριμένου ωραρίου 09:00 – 18:00 για όσους συναδέλφους είχαν μέχρι στιγμής στον όμιλο Vodafone το κατοχυρωμένο 8ωρο δηλαδή 09:00 – 17:00.
Η αιτιολογία που προβλήθηκε ήταν η αύξηση του χρόνου του διαλείμματος σε 1 ώρα, έτσι ώστε ο υποτιθέμενος πραγματικός χρόνος εργασίας να διαμορφωθεί σε 8 ώρες. Επίσης ειπώθηκε από τη διοίκηση ότι το νέο ωράριο μπορεί να είναι πιο ελαστικό, κάποιος εργαζόμενος να αργεί μερικά λεπτά αλλά να μπορεί να τα καλύψει μετά τις 17:00, όπως και να φύγει αν τελειώσει την δουλειά ακόμη και πριν τις 18:00.
Στην πραγματικότητα βρήκε ευκαιρία η Vodafone να γλιτώσει πιθανά πρόστιμα μετά την εφαρμογή του νόμου 4488/2017 ο οποίος ορίζει ότι είναι υποχρεωτική η εκ των προτέρων αναγγελία της υπερωριακής εργασίας ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Οπότε αυξάνοντας την ελάχιστη ώρα εργασίας από 8 σε 9 ώρες λύνει τον πονοκέφαλο αυτό σε βάρος των εργαζομένων.
Τα δε σχόλια της διοίκησης ότι είναι ένα θετικό μέτρο με πιο ευέλικτο ωράριο και ότι θα μπορούν οι εργαζόμενοι να αποχωρούν και νωρίτερα, είναι μόνο προφορικά, δεν θα υπάρχουν καταγεγραμμένα στις συμβάσεις και είναι κάτι που συνηθίζεται σε όλες τις δυσμενείς αλλαγές που φέρνουν σταδιακά στην καθημερινότητα των πολιτών όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι σε κυβερνητικό επίπεδο.
Tο ΚΚΕ – το βιολί του
Απέναντι στις επιθέσεις αυτές από μια πολυεθνική, η οποία αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να αυξάνει τα λειτουργικά της κέρδη φτάνοντας για φέτος τα 4,3 δις €, με συνολικά έσοδα 46,6 δις € [1] η δυνατότητα συλλογικής αντίστασης από τους εργαζόμενους γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν τα μέλη της Ταξικής Ενότητας–ΣΕΤΗΠ (που εντάσσεται στο ΠΑΜΕ/ΚΚΕ) προσπαθούν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι είναι οι μοναδικοί υπερασπιστές των εργασιακών συμφερόντων μας, κατηγορώντας όλους τους άλλους σαν όργανα της εργοδοσίας και διασπώντας έτσι το κίνημα.
Όλο το διάστημα του καλοκαιριού μέχρι και την Δευτέρα 01/10 που έγινε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της Cyta Hellas κατηγορούσαν το σωματείο ότι καθυστερεί ενώ οι εργαζόμενοι δέχονται την μία επίθεση μετά την άλλη! Δεν δίστασαν, ακόμη μια φορά, να γράψουν διάφορα ψέματα όπως ότι μόνο οι ίδιοι τρέξανε να συμπαρασταθούνε στους απολυμένους και να καλέσουν σε συνέλευση το τμήμα όταν και το επιχειρησιακό σωματείο ήταν παρών σε όλα αυτά!
Την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης η πρόταση την οποία κατέθεσαν περιλάμβανε μια σειρά αιτημάτων, συνολικά δύο σελίδων, από την ανάκληση των απολύσεων μέχρι την έξοδο από το ΝΑΤΟ[²]. Σε ότι αφορά τις προτάσεις-δράσεις με τις οποίες θα παλέψουμε για να κερδίσουμε όλα αυτά τα αιτήματα η μόνη πρόταση που καταθέσανε επί της ουσίας ήταν… μια 3ωρη στάση εργασίας την ημέρα και ώρα που θα είμαστε στο ΣΕΠΕ για τους 3 απολυμένους!
Οι υπόλοιπες προτάσεις «κλιμάκωσης» αφορούσαν όλες τις συγκεντρώσεις, απεργίες και κινητοποιήσεις που καλεί το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ τον επόμενο μήνα σε επιμέρους κλάδους και ομοσπονδίες! Οι κινητοποιήσεις αυτές δεν θα έχουν καμία σχέση με τις εγκαταστάσεις της εταιρείας μας, όπου είχαν γίνει δύο πετυχημένες 24ωρες απεργίες τους προηγούμενους μήνες, αλλά πρόκειται για κομματικές στην πραγματικότητα συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Στη σχετική κριτική μας όταν κατέθεσαν αυτές τις προτάσεις στην τελευταία Γενική Συνέλευση του σωματείου μας (Δευτέρα 1/10/2018) η απάντηση τους ήταν ότι καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολλές κινητοποιήσεις. Κι ότι, επομένως, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μαζευόμαστε και να συζητάμε για να αλλάξουμε τις συνειδήσεις των συναδέλφων μας ώστε να κατανοήσουν τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων τους που πηγάζουν από τον τρόπο λειτουργίας του καπιταλισμού.
Ασφαλώς δεν αρνούμαστε τη χρησιμότητα τέτοιων συζητήσεων, όμως όταν δεχόμαστε επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα δεν είναι ώρα για συζήτηση σχετικά με τον καπιταλισμό, είναι ώρα για δράση και αντίσταση. Αυτή και μόνο η θέση που ακούσαμε από τα στελέχη της Ταξικής Ενότητας είναι αποκαλυπτική για τι είδους λογικές επικρατούν στο ΚΚΕ. Για τους εργοδότες βέβαια, καλύτερο δώρο δεν υπάρχει: αυτοί να χτυπούν το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα μας κι εμείς να συζητάμε για τον καπιταλισμό!
[¹] https://www.vodafone.com/content/index/media/vodafone-group-releases/2018/results-for-the-year-ended-31-march-2018.html
[²]https://pamehellas.gr/somateio-ergazomenon-stin-cyta-hellas-ypsonoyme-teichos-apenanti-stis-epidioxeis-tis-ergodosias-symmetechoyme-stin-apergia-8-noemvri
Η συγχώνευση Vodafone–Cyta Hellas και τα αθεράπευτα/αδιόρθωτα στελέχη του ΚΚΕ!
Η δημοσιοποίηση των γεγονότων, από την μεριά των εργαζομένων, σχετικά με την συγχώνευση των Cyta Hellas και Vodafone προκάλεσε το ενδιαφέρον του υπουργείου Εργασίας το οποίο και αποδέχτηκε την πρόσκληση του επιχειρησιακού σωματείου της Vodafone και του ΣΕΤΗΠ (το κλαδικό σωματείο που έφτιαξε το ΚΚΕ για τις επιχειρήσεις του χώρου) για να συζητήσουν μαζί με τη διοίκηση της Vodafone το θέμα της συγχώνευσης.
Το σωματείο της Vodafone, πράττοντας πολύ σωστά και με γνώμονα την αλληλεγγύη και την ενότητα των εργαζομένων απέναντι στα προβλήματα και τη διοίκηση, ζήτησε και την παρουσία του σωματείου εργαζομένων Cyta Hellas στέλνοντας μας και την ανάλογη πρόσκληση. Τα μέλη της Ταξικής Ενότητας (η παράταξη του ΚΚΕ, που είναι ενταγμένη στο κλαδικό σωματείο ΣΕΤΗΠ) αρνήθηκαν να απαντήσουν θεωρώντας ότι ούτε το σωματείο της Vodafone πρέπει να είναι παρών και ότι δεν είναι σίγουρα το σωματείο της Vodafone που αποφασίζει ποιος θα είναι και ποιος όχι στη συνάντηση! Κάτι γνωρίζανε προφανώς καθώς με νέα ενημέρωση το υπουργείο κάλεσε μόνο το ΣΕΤΗΠ στην συνάντηση!
Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε διότι όταν η διοίκηση της Vodafone έφτασε σ’ αυτήν και είδε πως δεν είχαν καλεστεί τα επιχειρησιακά σωματεία της Vodafone και της CYTA Hellas αρνήθηκε να παρακαθήσει και έτσι η προσπάθεια του ΚΚΕ έπεσε στο κενό.
Τι θα περιμέναμε να απαντήσουν τα στελέχη του ΚΚΕ σ’ αυτό; Προφανώς ότι η διοίκηση της Vodafone «φοβήθηκε» να αντιπαρατεθεί με το ΣΕΤΗΠ και ήθελε και τα άλλα δύο σωματεία παρόντα έτσι ώστε να τα «χρησιμοποιήσει» ενάντια στο ΣΕΤΗΠ. Ίσως δε η διοίκηση να είχε ακούσει ότι σε κάθε επίθεση που οργανώνει ενάντια στους εργαζόμενους τα μέλη του ΣΕΤΗΠ οργανώνουν συζητήσεις για τον καπιταλισμό και να τρομοκρατήθηκε ακόμη περισσότερο.
Ο λόγος βέβαια που η διοίκηση της Vodafone δεν δέχτηκε να συναντηθεί μόνο με το ΣΕΤΗΠ είναι γιατί ήξερε πως αν προχωρούσε σε συμφωνία με το υπουργείο και το ΣΕΤΗΠ χωρίς τα δύο επιχειρησιακά σωματεία, αυτό θα την ξεγύμνωνε και θα προκαλούσε οργή και αγανάκτηση μέσα στις γραμμές των εργαζομένων.
Όλα αυτά σίγουρα φαντάζουν μαρτύριο στο μυαλό του κάθε απλού εργαζόμενου και δεν είναι διατεθειμένος να διαθέσει ούτε δευτερόλεπτο από τον πολύτιμο χρόνο του.
Είναι όμως η θλιβερή πραγματικότητα με την οποία είναι αντιμέτωπο το εργατικό-συνδικαλιστικό μας κίνημα. Κι αυτήν πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιπαλέψουμε. Γιατί όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση τους μόνους τους οποίους σίγουρα δεν ευνοεί είναι εμάς τους ίδιους… Καθώς είναι ακριβώς αυτό που επιθυμούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις της άρχουσας τάξης και όσοι παρουσιάζονται ως σύμμαχοί μας αλλά αποδεικνύονται στην πράξη σύμμαχοι μόνο των στενών κομματικών τους συμφερόντων τους.