Από την Κύπρο: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στην Cyta Hellas!

Ανακοίνωση της Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς (Κύπρου) με την οποία συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στη CYTA-Hellas, εξηγεί γιατί αυτό αφορά και τους εργαζόμενους στη μητρική CYTA στην Κύπρο και καλεί τα συνδικάτα της CYTA Κύπρου να εγκαταλείψουν την παθητική τους στάση και να συμπαρασταθούν στους συνάδελφούς τους στην Ελλάδα.

 

 

cyta_607_425_577_324

Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου κατέρχονται σε 2ωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι της Cyta – Hellas και της Νόκια στην Ελλάδα ενώ οι εργαζόμενοι στην Wind (την Τρίτη σε μέγεθος εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα) θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία στις 2 του Φλεβάρη.

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της CYTA-Hellas αναφέρουν:

«Η στάση της εργοδοσίας δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια πέρα από την αντίσταση υπεράσπισης των θέσεων εργασίας μας και των δικαιωμάτων που απορρέουν, με κάθε νόμιμο τρόπο»

Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν e-mail εκφοβισμού που στέλνεται από την εργοδοσία στην Wind, καθώς και την απόλυση παραγωγικών εργαζομένων με υποκειμενικές «αξιολογήσεις», προκειμένου

«να προσληφθούν νεότεροι με υψηλότερες αντοχές στην πίεση, χωρίς γνώση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και με χαμηλότερες αποδοχές».

Και προσθέτουν:

«Αν δεν θέλουμε αυτό το ψυχοφθόρο μέλλον που μας επιφυλάσσουν η μόνη λύση που μας απομένει είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να οργανωθούμε συλλογικά και να αγωνιστούμε για την διατήρηση του βιοτικού μας επιπέδου που βλέπουμε να καταποντίζεται»

«Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία είναι μια μικρή απόδειξη ότι άνθρωποι με κοινά συμφέροντα, κοινή διάθεση να ορίσουν οι ίδιοι την μοίρα τους και να αντισταθούν στην καταπίεση και στην ανελευθερία που τους επιβάλλουν σαν «μονόδρομο» μπορούν να αγωνιστούν αλληλέγγυα, μεθοδικά και αποτελεσματικά».[1]

Δυστυχώς αυτά τα δύο μηνύματα της αλληλεγγύης και του αγώνα δεν έχουν φτάσει ακόμα στην Κύπρο!

Παρόλο που οι εργαζόμενοι στην Cyta – Hellas έχουν προχωρήσει και σε άλλες κινητοποιήσεις τον προηγούμενο Δεκέμβρη σαν αντίδραση στις απολύσεις που έγιναν μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες από την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης να πουλήσει την εταιρία, γεγονός που έγινε γνωστό στα συνδικάτα στην Κύπρο, αυτά δεν αντέδρασαν καθόλου! Δεν έδειξαν ούτε καν στοιχειώδη, τυπική αλληλεγγύη με κάποια γραπτή ανακοίνωση!

Όχι μόνο! Δύο από τα 5 συνδικάτα του χώρου, οι ΑΣΕΤ-Cyta και ΣΕΠ-ΑΤΗΚ, έστειλαν επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, χαιρετίζοντας την απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της CytaHellas! [2] Τα υπόλοιπα τρία (ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, η ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ-ΠΟΑΣ και η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-ΑΤΗΚ) κράτησαν σιγήν ιχθύος! Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται το «αριστερό» σωματείο, η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-ΑΤΗΚ, που ανήκει στην ΠΕΟ – πράγμα τραγικό και εξοργιστικό!

Η στάση αυτή των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων στη CYTA είναι απαράδεκτη! Όχι μόνο επειδή τυπικά ακόμη και τώρα η Cyta – Hellas αποτελεί κομμάτι της Cyta, κι άρα κανονικά θα έπρεπε να νοιάζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων εκεί, αλλά κυρίως γιατί το τι γίνεται στην CytaHellas σήμερα είναι μια εικόνα από το μέλλον για τους εργαζόμενους στην Cyta στην Κύπρο!

Ήδη στην Cyta Κύπρου έχουν ανοίξει θέσεις εργασίας με ελαστικές σχέσεις εργασίας και χαμηλότερους μισθούς! Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν πρόσφατα αφορούν θέσεις για ωρομίσθιους εργαζόμενους. Οι νέοι εργαζόμενοι θα παίρνουν λιγότερο από ότι παίρνει ένας ανειδίκευτος εργάτης του δημοσίου στην κλίμακα Α1 (1.200 ευρώ και πάνω) κι αυτό μόνο αν τελικά τους εργοδοτεί η Cyta για 34 ώρες την εβδομάδα, που είναι και το μάξιμουμ που προσφέρουν!

Η εργασία που προσφέρεται είναι 6ήμερη, συμπεριλαμβανομένου Κυριακών, και Αργιών και με το σύστημα βάρδιας! Πάει λοιπόν το 5θήμερο, 7,5ωρο που εργάζονταν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, πάνε και οι μισθοί, πάνε και οι μόνιμες προσλήψεις.[3]

Για κάθε νέο, «ελαστικό» εργαζόμενο που προσλαμβάνεται θα απολύεται ένας παλιός – ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι μόνο ζήτημα χρόνου προτού αρχίσουν οι περισσότερες μόνιμες, σήμερα, θέσεις να καλύπτονται με τέτοιες συνθήκες εργασίας, είναι μόνο ζήτημα χρόνου να κοπούν και τα υπόλοιπα ωφελήματα (αποζημίωση αργίας, 13ος, κτλ).

Η αλληλεγγύη των εργαζομένων της Cyta στην Κύπρο, αλλά και των εργαζομένων σε άλλους κλάδους, στους εργαζόμενους της CytaHellas, είναι απαραίτητη! Έχει να κάνει με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των εργαζομένων στη CYTA Κύπρου!

Κι αν οι συνδικαλιστικές ενώσεις στη CYTA Κύπρου αρνούνται να εκπροσωπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τότε ίσως οι εργαζόμενοι είναι καιρός να σκεφτούν να στραφούν στην δική τους δύναμη και αυτοοργάνωση, σε άλλες μορφές οργάνωσης και αγώνα, σε δικές τους συνελεύσεις, εκλογή αντιπροσώπων και κινητοποιήσεις, για την υπεράσπιση του παρόντος και του μέλλοντος τους.

 

[1] http://www.sigmalive.com/news/local/401043/se-stasi-ergasias-oi-ergazomenoi-tis-cyta-hellas
[2] http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=206879&catid=13
[3] http://www.offsite.com.cy/articles/eidiseis/oikonomia/181016-kenes-theseis-ergasias-sti-cyta-3-diaforetikes-aggelies-oles-oi

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα