Cyta Hellas: αγωνιζόμαστε για να σωθούν οι θέσεις εργασίας μας

Βαγγέλης Κολτσίδης,
γενικός γραμματέας σωματείου εργαζομένων CYTA Hellas

 

Την Τρίτη 19 Δεκέμβρη έληξε η περίοδος υποβολής δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Cyta Hellas. Δύο εταιρείες από τις τρεις που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον κατέθεσαν τις προτάσεις τους, αυτές είναι η Vodafone και η Wind ενώ η κινέζικη PCCW τελικά δεν κατέθεσε κάποια πρόταση. Οι προτάσεις θα εξεταστούν από τον βασικό μέτοχο, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta) της οποίας η Cyta Hellas αποτελεί θυγατρική. Η απόφαση θα πρέπει να περάσει και από την Κυπριακή Βουλή καθώς η Cyta αποτελεί ουσιαστικά μια δημόσια επιχείρηση (ακόμα). Οι προθέσεις της διοίκησης της εταιρείας είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό, με χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε σαν διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων της Cyta Hellas, τέλος Γενάρη με αρχές Φλεβάρη.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου συζητήσαμε την πρόταση

  • να καλέσουμε σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 18 Ιανουαρίου και
  • να κάνουμε ένα κάλεσμα στα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου για κοινές κινητοποιήσεις στο διάστημα ανάμεσα στο τέλος Γενάρη και τις αρχές Φλεβάρη.

Η πρόταση υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ και κατατέθηκε στην γενική συνέλευση που διεξήχθη την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο της Λ. Αλεξάνδρας.

Η συμμετοχή στην συνέλευση ήταν ικανοποιητική, και σ’ αυτήν συζητήθηκαν πέρα από την πιο πάνω βασική πρόταση και διάφορα θέματα και προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι συνάδελφοί μας σε μια σειρά τμήματα.

Τέτοια προβλήματα είναι για παράδειγμα το χρόνιο καθεστώς μερικής απασχόλησης – είτε μέσω εργολαβιών είτε συναδέλφων με απευθείας συμβάσεις οι οποίοι όμως εργάζονται καθημερινά με πρόσθετη εργασία (υπερεργασία και υπερωρία) χωρίς να απολαμβάνουν επιδόματα, δικαιώματα και παροχές σύμφωνα με την πραγματική εργασία τους. Επίσης, δεν υπάρχει προστασία για το θέμα της μητρότητας καθώς συναδέλφισσές μας έγκυες, κάτω από το υπάρχον καθεστώς εργασίας, καλούνται να επιβιώσουν με ποσά της τάξης των 200-300 ευρώ το μήνα! Ακόμα, η εντατικοποίηση της εργασίας, η πίεση για πρόσθετη εργασία, η ανάρμοστη και προσβλητική συμπεριφορά από προϊσταμένους του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών προς τους συναδέλφους μας ήταν άλλο ένα θέμα που συζητήθηκε τόσο στην ΓΣ όσο και στην συνάντηση του ΔΣ με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Το κύριο θέμα που συζητήθηκε με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας ήταν η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και το επακόλουθο του στις θέσεις εργασίας μας αλλά και στους όρους και συνθήκες που θα τις διέπουν εφόσον διατηρηθούν.

Η διοίκηση δεν έχει θέσει κανέναν όρο στον αγοραστή σχετικά με τους εργαζόμενους απλά δίνει οικονομικά στοιχεία και οι αποφάσεις παίρνονται στην Κύπρο. Μετά από επίμονες ερωτήσεις πάνω στο θέμα της προστασίας των εργαζομένων και της εξασφάλισης των δικαιωμάτων μας με το νέο ιδιοκτήτη, η απάντηση που λάβαμε ήταν «μαγαζί του είναι ότι θέλει κάνει».

Όλα αυτά τα μεταφέραμε και τα κουβεντιάσαμε με τους συναδέλφους μας οι οποίοι φαίνεται να αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι άνθρωποι οι οποίοι μας θεωρούν «προϊόντα» προς αγοραπωλησία σε «μαγαζί» δεν πρόκειται να νοιαστούν παρά μόνο προσχηματικά για τις θέσεις εργασίας μας, τις αποδοχές μας και τις συνθήκες εργασίας οι οποίες καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις ζωές μας.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόφαση για 24ωρη απεργία ήταν σχεδόν ομόφωνη, υπήρξε μόνο μία αρνητική ψήφος στην μυστική ψηφοφορία που έγινε, αλλά και η διάθεση για συνέχεια των κινητοποιήσεων με σχέδιο και οργάνωση.

Η παράταξη «Ταξική Ενότητα» που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ πρότεινε να ξεκινήσουμε περιοδείες, συσκέψεις, εξορμήσεις και σε οποιαδήποτε εξέλιξη να προχωρήσουμε σε 4ωρη στάση εργασίας και έκτακτη ΓΣ ώστε να αποφασιστούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η πρόταση αυτή αρχικά δεν βρήκε αρνητική την πλειοψηφία του ΔΣ όπως και των υπολοίπων συναδέλφων. Το θέμα είναι όμως ότι αν περιμένουμε να υπάρξει κάποια εξέλιξη η οποία θα είναι είτε ανακοίνωση του νέου ιδιοκτήτη είτε κάποια αρνητική εξέλιξη ως προς τους όρους εργασίας μας, θεωρούμε ότι θα τρέχουμε να ανατρέψουμε κάτι που έχει αποφασιστεί ήδη, πράγμα πολύ δυσκολότερο.

Ενώ οργανώνοντας μια επιτυχημένη απεργία με προοπτική κλαδικής κινητοποίησης δείχνουμε ξεκάθαρα ότι υπάρχει αναβρασμός στους εργαζόμενους απέναντι στη στάση της εργοδοσίας και ασκείται έτσι μεγαλύτερη πίεση.

Όσο για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια εξέλιξη πριν τις 18 Ιανουαρίου (την οποία θεωρήσαμε σαν την πιο κοντινή ημερομηνία επαρκούς προετοιμασίας για απεργία) είναι κάτι που έχει ήδη αποφασιστεί από προηγούμενη ΓΣ αλλά και από το ΔΣ για άμεση κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας και συνέλευσης των εργαζομένων.

Αυτό που μας προβλημάτισε ήταν το γεγονός ότι ενώ στο πλαίσιο της πρότασης μας για κλαδικές κινητοποιήσεις υπήρξε και συγκεκριμένη αναφορά μας ως προς το σωματείο της Forthnet (στο οποίο υπάρχει πλειοψηφία στο ΔΣ της «Ταξικής Ενότητας») αυτό πέρασε ασχολίαστο. Αναφέραμε δηλαδή την ανάγκη να υπάρχει συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση και με τους εργαζόμενους της Forthnet, που αντιμετωπίζουν επίσης την προοπτική πώλησης της εταιρείας, όμως η παράταξη της «Ταξικής Ενότητας» στη Cyta Hellas απόφυγε να πάρει θέση πάνω στο θέμα. Η Forthnet επίσης πωλείται με βασικούς υποψήφιους αγοραστές τις Wind – Vodafone οι οποίοι κατέχουν ήδη σημαντικό ποσοστό μετοχών της εταιρείας. Αντιθέτως υπήρξε ιδιαίτερη επιμονή ώστε αν ορίσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία απεργίας αυτή να είναι η 12 Γενάρη, ημέρα πιθανής κατάθεσης του νομοσχεδίου για την παρεμπόδιση στον τρόπο κήρυξης απεργίας. Κάτι το οποίο υπερψηφίστηκε από τη συνέλευση, συμπεριλαμβανόμενο σε ψήφισμα ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην Intracom.

Ελπίζουμε (και προσανατολισμένοι σε αυτό θα αρχίσουμε να οργανωνόμαστε) ότι όλοι οι συνάδελφοι τόσο στην εταιρεία της Cyta Hellas όσο και στις υπόλοιπες εταιρείες του χώρου, προτάσσοντας το κοινό μας συμφέρον, την διατήρηση των θέσεων εργασίας μας και ως ελάχιστο τους υπάρχοντες όρους και συνθήκες εργασίας, να αγωνιστούμε συλλογικά και σχεδιασμένα για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Αναμένεται μέσα στην εβδομάδα συνάντηση αρχικά με τα σωματεία που απαρτίζουν τον συντονισμό στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας (Wind, Nokia, Πλαίσιο, Σ.Μ.Τ., Vodafone, Cyta Hellas) ώστε να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο απεργιακών κινητοποιήσεων, ενημέρωσης και κατάθεσης απόψεων.

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο ενωμένοι σαν εργαζόμενοι απέναντι στις επιθέσεις που δεχόμαστε από τα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία ευνοούν συνεχώς τα συμφέροντα των μεγάλων εργοδοτών, μπορούμε να σταματήσουμε να επιβιώνουμε και να αρχίσουμε να ζούμε σαν άνθρωποι.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα