Άποψη: Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς

Η στροφή του κατεστημένου, κυβέρνησης και Τρόικα, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς βάζει το κίνημα μπροστά σε καινούργια διλήμματα και καθήκοντα. Στα πλαίσια της συζήτησης που αναπτύσσεται στις γραμμές του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, για το ποιες τακτικές είναι οι πιο κατάλληλες και πιο αποτελεσματικές, δημοσιεύσουμε άρθρο του συντρόφου Θοδωρή Μαράκη, που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών, τροφή για σκέψη και συζήτηση.

 

Πλειστηριασμοί: Ο Αγώνας συνεχίζεται. Αλλά πώς; 

Από τις 21 Φλεβάρη με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο αγώνας του κινήματος μπαίνει σε νέα φάση. Κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης φάσης του κινήματος μπορούμε να πούμε με ικανοποίηση ότι «έκλεισε» με νίκη του κινήματος. Από τους 5.600 προγραμματισμένους για το 2017 πλειστηριασμούς ελάχιστοι πραγματοποιήθηκαν. Καταφέραμε να στριμώξουμε κυβέρνηση και τράπεζες, αναγκάσαμε τους συμβολαιογράφους να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και να αναστείλουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών. Υποχρεώσαμε το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα που ελέγχει να μπουν στον αγώνα, την ΑΔΕΔΥ και την ΚΕΔΕ να πάρουν θέση και μια σειρά περιφέρειες και Δήμοι να κάνουν το ίδιο. Δείξαμε ότι κυβερνώντες και τράπεζες δεν είναι ανίκητοι. Το ότι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα ειρηνοδικεία και να καταφύγουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αυτό αποτελεί επιβεβαίωση της νίκης του κινήματος. Ακόμη και ο Ντράγκι παραδέχτηκε την ήττα της κυβέρνησης βάζοντας πάγο στον Τσακαλώτο για την καθυστέρηση των πλειστηριασμών!

Ωστόσο ο πόλεμος συνεχίζεται! Η συνέχεια είναι σαφώς πιο δύσκολη για το κίνημα! Πρακτικά είναι δύσκολο να εμποδίσουμε την διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών! Δυστυχώς έρχεται «τσουνάμι» πλειστηριασμών! Στόχος τους 2.000 πλειστηριασμοί το μήνα για το 2018 και 130.000 μέσα στην 4ετια!!

Συγκεκριμένα για τον Μάρτη σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών…κλπ έχουν αναρτηθεί για να διεξαχθούν περίπου 885 πλειστηριασμοί. Οι τράπεζες μπαίνουν στην διαδικασία «Stress Test» και χρειάζεται να ξεφορτωθούν από το χαρτοφυλάκιο τους τα «κόκκινα» αν θέλουν να τα περάσουν επιτυχώς, γιατί διαφορετικά πάνε για τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση πράγμα που θα σημαίνει νέα κρίση, οικονομική και πολιτική.

Η σύγκρουση ανεβαίνει έτσι σ’ ένα άλλο επίπεδο και για να κερδίσουμε χρειάζεται το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς να ξεπεράσει την σοβαρή αδυναμία που εμφάνισε κατά την πρώτη φάση του πολέμου και να κινητοποιήσει τις μάζες! Δεν αρκούν πλέον οι ελάχιστοι οργανωμένοι στις συλλογικότητες, οι αγωνιστές του ΠΑΜΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ κλπ για να εμποδίσουμε τον πλειστηριασμό της Λαϊκής Στέγης και Περιουσίας!

Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε την αρπαγή της Λαϊκής Στέγης και Περιουσίας είναι να επιδιώξουμε σαν κίνημα να επιβάλουμε την ψήφιση νόμου για την προστασία της Λαϊκής Στέγης και Περιουσίας. Μπορούμε; Η απάντηση είναι «ναι».

Μπορούμε, σαν κομμάτια της πρωτοπορίας του κινήματος, να συντάξουμε ένα σύντομο σχέδιο νόμου, ακόμα και μόνο δυο παραγράφων, στο οποίο θα κατοχυρώνεται η προστασία της Λαϊκής Στέγης και Περιουσίας, καθώς επίσης και η Διαγραφή των χρεών των Λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες.

Ο λαός έχει πληρώσει τα «χρέη» του στις τράπεζες με το παραπάνω, με πολλές δεκάδες δισ. ευρώ. Αν σ’ αυτά συμπεριλάβουμε και τις εγγυήσεις του κράτους για τον τραπεζικό δανεισμό, τα ποσά ξεπερνούν τα 200 δισ. €. Με άλλα λόγια δεν τους χρωστάμε, αλλά μας χρωστάνε!

Ένα τέτοιο κείμενο/σχέδιο νόμου, μπορούμε να το διακινήσουμε στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στο δημόσιο και στα εργοστάσια, σε σωματεία βάσης, παντού, για να μαζέψουμε υπογραφές υποστήριξης! Η ανταπόκριση θα είναι εξαιρετικά μαζική, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό!!

Ήδη από Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει το μάζεμα υπογραφών με γενική αναφορά στη προστασία της Λαϊκή στέγης και περιουσίας, αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο συγκεκριμένο στηρίζοντας και προβάλλοντας ένα σχέδιο νόμου. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε στόχο στο λαό!

Θα μπορούσε να μπει ένα πλάνο εκστρατείας μέχρι τα τέλη Μάη αρχές Ιούνη, οπότε και να κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή και να απαιτήσουμε με ενωτικά συλλαλητήρια και άλλες μορφές αγώνα να ψηφιστεί.

Είναι γεγονός βέβαια ότι το κίνημα δεν έχει τον απαιτούμενο συσχετισμό στη Βουλή! Όμως κάτω από την πίεση ενός μαζικού κινήματος όλα είναι δυνατά, καθώς και η δημιουργία σημαντικών ρωγμών μέσα στο κυβερνών κόμμα, ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο, πέρα από τη μαζική εκστρατεία συλλογής υπογραφών:

  • Να ενισχύσουμε τον εξωκοινοβουλευτικό αγώνα.
  • Δεν σταματάμε τις δράσεις στα συμβολαιογραφεία
  • Χτίζουμε στις γειτονιές επιτροπές αγώνα, σε πανελλαδική βάση
  • Εμποδίζουμε τις εξώσεις. Καταλήψεις ουσιαστικές και συμβολικές σε Υποθηκοφυλακεία , Κτηματολόγια και Εφορίες
  • Απαιτούμε από τους Δήμους να μην προσφύγουν σε πλειστηριασμούς για χρέη των φτωχών δημοτών. Αντίθετα να μπουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στις εξώσεις
  • Ζητάμε από τα εργατικά σωματεία σε επίπεδο βάσης, μέσα από γενικές συνελεύσεις να αναλάβουν δραστήριο ρόλο σ’ αυτό τον αγώνα, για να γίνει νόμος η προστασία της Λαϊκής Στέγης και Περιουσίας και η Διαγραφή των Χρεών. Να προχωρήσουν στην οργάνωση συλλαλητηρίων, καλά οργανωμένων και μαζικών.
  • Συνεχίζουμε να πιέζουμε το ΚΚΕ να ακολουθήσει ενωτική πολιτική στις παραπάνω δράσεις – ανεξάρτητα από τις διαθέσεις της ηγεσίας του, στην οποία δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, αυτό θα δείξει ποιος είναι πραγματικά ενωτικός και θα φέρει κόσμο στο κίνημα
  • Για τις Τράπεζες ζητάμε πάντα σταθερά την Εθνικοποίηση τους κάτω, βέβαια, από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και διαχείριση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα