Πλειστηριασμοί: Οι τραπεζίτες των φτωχών και οι διαδηλωτές των πλουσίων

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες για να θολώσει το τοπίο στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Από το τι έγινε στο Ειρηνοδικείο την Τετάρτη το πρωί, μέχρι το ποιοι «εξαιρούνται» από τους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας, παρακολουθούμε μια ομοβροντία τοποθετήσεων κυβερνητικών στελεχών στον Τύπο αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα, που μπορεί να πέφτει από τη μια αντίφαση στην άλλη, παρόλα αυτά επιχειρεί να κάνει το άσπρο μαύρο. Ας δούμε τα επιχειρήματα τους:

Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία

Χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου το πρωί της Πέμπτης: «Δεν θα πλειστηριάζεται καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας» επειδή υποτίθεται «υπάρχει πλαίσιο προστασίας».

Πρόκειται για ψέμα: Η οριζόντια προστασία για την πρώτη κατοικία υπήρχε και κατοχυρωνόταν νομικά από το 2010 μέχρι το 2014 οπότε και καταργήθηκε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Όταν επιβλήθηκαν τα capital control υπήρξε υπουργική απόφαση που απαγόρευσε τους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας για κάποιους μήνες. Για το υπόλοιπο του 2015 η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αποφάσισε να μην πραγματοποιησει πλειστηριασμους 1ης κατοικιας, παρόλο που δεν υποχρεούνταν. Από το 2016 δεν υπάρχει καμία οριζόντια προστασία της 1ης κατοικίας.

Σήμερα η κυβέρνηση και ο Τζανακόπουλος μιλούν για προστασία και εννοούν τη δυνατότητα κάποιων δανειοληπτών να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη. Και αυτό είναι ένα ψέμα. Γιατί ο νόμος Κατσέλη δεν προστατεύει οριζόντια την πρώτη κατοικία, μα υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις για να υπαχθεί κάποιος σε αυτόν.

Όπως και να έχει, ο νόμος Κατσέλη αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει την υποχρέωση εξόφλησης του δανείου μέσω δόσεων στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων, τα οποία ορίζουν τις δόσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που προσφεύγουν στο νόμο Κατσέλη να τον εγκαταλείπουν όταν διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε καν στις δόσεις που ορίζει το δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση αν η κυβέρνηση ήθελε να προστατέψει τη λαϊκή κατοικία θα μπορούσε να επαναφέρει το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο οριζόντιας προστασίας. Δεν θέλει όμως, γιατί θέλει να «σώσει» τις τράπεζες…

Υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες να μην πλειστηριάζονται σπίτια μέχρι και του ποσού των 300.000 ευρώ

Αυτό διέρρεε η κυβέρνηση από τις αρχές Οκτώβρη. Ότι δηλαδή υπήρχε «συμφωνία» Κοντονή – τραπεζιτών. Και αυτό επαναλάμβαναν μέχρι τώρα. Πρόκειται για ψέμα. Οι τραπεζίτες δεσμεύθηκαν «με το λόγο της τιμής τους» (και όχι γραπτά ή επίσημα). Προφανώς και όλοι καταλαβαίνουμε πόσο αυτός ο λόγος μπορεί να μετράει. Βασικά το κίνητρο πίσω από τις κινήσεις των τραπεζιτών είναι να εξασφαλίσουν χρήματα και να μειώσουν τις επισφάλειες τους εν όψει των stress tests των τραπεζών. Οπότε αρχίζουν από κάποιο φιλέτα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πάνε και στα λαϊκά σπίτια σε μερικούς μήνες.

Ο στόχος κυβέρνησης- Θεσμών είναι να πλειστηριάζονται 40.000 ακίνητα το χρόνο για την επόμενη 3ετία. Όλα αυτά είναι βίλες στην Κηφισιά;

Πλειστηριάζονται μόνο τα σπίτια των πλουσίων

Ολόκληρη η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες στηρίχθηκε στο ότι πλειστηριάζονται σπίτια πλουσίων και στο ότι λίγο πολύ αυτοί που διαδηλώνουν ουσιαστικά προστατεύουν την αστική τάξη από την αριστερή κυβέρνηση. Πόσο άθλια μπορούν να γίνουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και της Τρόικα…

Χαρακτηριστικές πάλι οι δηλώσεις Κοντονή:

«Εδώ είχαμε οφειλή 1,5 εκατομμύριο ευρώ και μάλιστα από δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν το ήξερα εγώ, διαπίστωσα ότι ο εμπλεκόμενος με αυτό το ακίνητο είναι εμπλεκόμενος σε σοβαρή υπόθεση του χρηματιστηρίου. Είναι όλοι αυτοί οι οποίοι βγάλανε τα χρήματα τους στο εξωτερικό και τώρα κάποιοι τους προστατεύουν. Ο Λαφαζάνης και η κομπανία είχαν στηθεί έξω από το γραφείο του συμβολαιογράφου χθες, για να μην γίνει αυτός ο πλειστηριασμός. Να πούνε γιατί το κάνουν. Ποιος θα το πληρώσει το δάνειο αυτό του κυρίου; Θα το πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι;»

Πρόκειται για ψέμα. Συνειδητά ο Κοντονής και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρονται στον πλειστηριασμό της βίλας που έγινε ηλεκτρονικά σε άλλο μέρος, δεν έγινε στο Ειρηνοδικείο και δεν εμποδίστηκε από το κίνημα. Οι κινητοποιήσεις στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας αφορούσαν μη ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ενδεικτικά την Τετάρτη κατάφεραν να πραγματοποιηθούν συνολικά 15 πλειστηριασμοί, οι περισσότεροι σε πρώτες κατοικίες και μάλιστα όχι για μεγάλα ποσά. Στο Μοσχάτο πλειστηριάστηκε πρώτη κατοικία για χρέη μικρότερα των 30.000 ευρώ και στο Χαλάνδρι πλειστηριάστηκε επίσης πρώτη κατοικία για οφειλή 43.000 ευρώ (πηγή).

Δεν έπεσαν χημικά στο Ειρηνοδικείο. Ήταν μόνο ένας πυροσβεστήρας.

Αυτό είπε ο Κοντονής μετά τα επεισόδια της Τετάρτης. Πρόκειται για ψέμα. Εκτός του ότι το ίδιο το κυβερνητικό έντυπο, η Αυγή, διαψεύδει τον υπουργό στο φύλλο της ίδιας μέρας μιλώντας καθαρά για χημικά, το ίδιο το Ειρηνοδικείο την επόμενη ματαίωσε όλες τις δίκες λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που είχαν δημιουργήσει τα χημικά της προηγούμενης.

Εξάλλου, την χρήση χημικών παραδέχτηκε και η αστυνομία σε ανακοίνωση της, και ανακοίνωση που καταδικάζουν αυτή την ενέργεια και οι δικαστικοί υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου και ο Ιατρικός Σύλλογος. Από την κατάργηση των ΜΑΤ και των δακρυγόνων περάσαμε στην χρήση τους σε κλειστό χώρο και την δικαιολόγηση τους…

Ένας από τους 3 τραυματίες, ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτζώκας μίλησε για το τι έγινε στο Ειρηνοδικείο:

«Εγκληματική η εντολή Τόσκα – Κοντονή, για ρίψη χημικών μέσα στο κατάμεστο κτίριο του ειρηνοδικείου Αθηνών. Ενώ γενικά προσέχω, γιατί ξέρω την πάθηση μου και κάθομαι μακριά από την πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα πέσουν δακρυγόνα “με άρωμα Αριστεράς” σε κλειστό χώρο. Είναι τυχερό που δεν είχαμε και θύματα…»

Όλα αυτά γίνονται για να διασφαλιστούν οι τράπεζες

Αυτό είναι αλήθεια. Έτσι ακριβώς το είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν τοποθετήθηκε στο θέμα των πλειστηριασμών. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα ΜΑΤ, τα χημικά, όλα αυτά γίνονται για να προστατευθούν οι τράπεζες και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όχι η προστασία των λαϊκών οικογενειών. Και αν η κυβέρνηση ξεκινά την τοποθέτησή της με αυτή την προτεραιότητα η καταστολή και η βία ενάντια στους διαδηλωτές είναι η λογική συνέπεια.

Οι τράπεζες όμως ήδη έχουν «σωθεί» με τα λεφτά που πληρώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι πολλές φορές… και τώρα θέλουν, αφού τις «ανακεφαλαιοποιήσαμε», να ξανακερδίσουν ξεπουλώντας τα σπίτια του κόσμου. Δεν θα τους περάσει!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα