Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

  

Από σήμερα το Ξεκίνημα διακινεί σε διάφορες πόλεις και γειτονιές την προκήρυξη που ακολουθεί για την ανάγκη συσπείρωσης και μαζικής αντίστασης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και των τραπεζιτών να βγάλουν σε πλειστηριασμό την ακίνητη περιουσία φτωχών λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους και των φόρων που έχουν επιβληθεί.

Τον τελευταίο καιρό ανοίγει ξανά το θέμα των πλειστηριασμών. Κυβέρνηση και Τρόικα συζητούν την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

Μέχρι στιγμής, υπάρχει ένα «προστατευτικό» πλαίσιο που απαγορεύει στην τράπεζα να βγάλει σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία αν συντρέχουν μια σειρά λόγοι: σπίτι αντικειμενικής αξίας έως 200.000 € ή οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 € ή συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας έως 270.000 €. Το πλαίσιο αυτό, το οποίο ήταν ακόμα αυστηρότερο πέρσι, λήγει στις 31 Δεκέμβρη και όπως αναφέραμε υπάρχει τεράστια πίεση να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο, ακόμα και να καταργηθεί εντελώς.

Τα «κοράκια» ετοιμάζονται…

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια» και την αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, το 35% των νοικοκυριών έχει συσσωρευμένες οφειλές στις τράπεζες ενώ το 28,1% που μένει σε ιδιόκτητο σπίτι έχει στεγαστικό δάνειο.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1.000.000 νοικοκυριά είναι επιβαρυμένα με δάνειο στο σπίτι που μένουν. Από αυτά, τα 168.000 έχουν καθυστερημένες οφειλές και τα 220.000 τα αποπληρώνουν με σημαντικές όμως καθυστερήσεις.

Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα τα «κόκκινα δάνεια» να έχουν εκτοξευτεί στα 80 δισ. €! Αν σε αυτό το γεγονός, προστεθεί και η υπερφορολόγηση της λαϊκής κατοικίας (αύξηση κατά 748% από το 2009) τότε καταλαβαίνουμε ότι για σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας το κόστος για το σπίτι που μένει είναι ασήκωτο.

Προς την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών για δύο λόγους:

  • αφενός για να τρομοκρατήσει τους οφειλέτες έτσι ώστε, υπό τον κίνδυνο απώλειας του σπιτιού τους, να αρχίζουν να πληρώνουν ότι έχουν και δεν έχουν και
  • αφετέρου να δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επενδύσουν πιο άμεσα και με μικρότερο κόστος στον τομέα της αγοράς ακινήτων – έναν τομέα μεγάλης κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Κέρδη για το κεφάλαιο και νέα Μνημόνια για το λαό

Την ίδια στιγμή βέβαια που το εισόδημα των εργαζομένων ολοένα και περιορίζεται, που οι φόροι αυξάνονται και το «κράτος πρόνοιας» εξαφανίζεται, οι καπιταλιστές απολαμβάνουν μια σειρά προνομίων και βλέπουν τον πλούτο τους να αυξάνεται. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά τέτοια στοιχεία που βγήκαν πρόσφατα στην επιφάνεια:

  • σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις μια σειρά από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (Eurobank, Wind, El Dorado Gold κ.α.) έβγαζαν τα κέρδη τους στο Λουξεμβούργο, αποφεύγοντας τη φορολόγησή τους εδώ και γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο δεκάδες δισ. €
  • το 1% των Ελλήνων κατέχει το 56,1% του εγχώριου πλούτου
  • την περίοδο 2003-2011 έφυγαν από την Ελλάδα μέσω φοροδιαφυγής, χρηματισμού και άλλων μεθόδων 207 δισ. €, σύμφωνα με την Global Financial Integrity, μια οργάνωση που παρακολουθεί τις παράνομες χρηματοπιστωτικές ροές παγκοσμίως.

Τα καθήκοντα της Αριστεράς και του κινήματος

Απέναντι σε αυτή την επίθεση στη λαϊκή κατοικία, η Αριστερά και το εργατικό κίνημα οφείλει να απαντήσει άμεσα, μαχητικά και μαζικά. Χρειάζονται μαζικές εκστρατείες στις γειτονιές, έτσι ώστε να υπάρξει μια πλατιά συσπείρωση γύρω από αυτό το ζήτημα.

Με βάση αυτή την εκστρατεία να μπορέσουν να οργανωθούν μαζικές συγκεντρώσεις στα Ειρηνοδικεία, όπου διενεργούνται οι πλειστηριασμοί κάθε Τετάρτη 16.00 με 17.00, με σκοπό το μπλοκάρισμά τους.

Πρέπει να δημιουργήσουμε «πρωτοβουλίες», με μαζική συμμετοχή και οργανωμένη νομική υποστήριξη, οι οποίες πέρα από το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών, να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις εξώσεων – όπως για παράδειγμα γίνεται στην Ισπανία. Τις τελευταίες βδομάδες, τέτοιες συγκεντρώσεις γίνονται σε κάποια Ειρηνοδικεία όπως σε Ίλιον, Νέα Ιωνία, Πειραιάς κ.α. Αυτές είναι απαραίτητο να ενταθούν και να μαζικοποιηθούν έτσι ώστε να μην εμπλέκουν μόνο τον οργανωμένο κόσμο της Αριστεράς αλλά και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ, που με βάση τα σημερινά δεδομένα θα αποτελέσει την επόμενη κυβέρνηση, οφείλει να δεσμευτεί δημόσια και καθαρά ότι θα απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς των κατοικιών των λαϊκών στρωμάτων, θα προχωρήσει σε διαγραφή των χρεών των φτωχών νοικοκυριών (προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κοκ) και παράλληλα θα προχωρήσει σε μια σειρά φοροελαφρύνσεις, όπως την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη διαγραφή των χρεών που έχουν συσσωρευτεί λόγω ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά του αφορολόγητου κοκ.


Να δεσμευτεί δημόσια και καθαρά για την εθνικοποίηση του συνόλου του τραπεζικού συστήματος κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και διαχείριση, έτσι ώστε να μπορεί να διαγράψει μεγάλο μέρος των οφειλών που υπάρχουν και να σχεδιάσει μια πολιτική που να βασίζεται στις ανάγκες του εργαζόμενου λαού και όχι στα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα