Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η λαϊκή κατοικία και η καταστολή

Σε λίγες μέρες, την 21η Φλεβάρη, θα έχουμε την επίσημη πρώτη των γενικευμένων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατοικίας. Οι έλληνες τραπεζίτες ατένιζουν ήδη με λιγότερο άγχος τα επερχόμενα stress tests της τροικανής αξιολόγησης και με περισσότερο πάθος την εισροή ζεστού χρήματος που θα μειώσει τις επισφάλειες τους. Για το κίνημα, την Αριστερά και τους εργαζόμενους η κατάσταση είναι αντίστροφη: αυξάνει η ευθύνη να σωθεί η λαϊκή στέγη.

Στην επικίνδυνη ζώνη οι γειτονιές μας

Στην επικίνδυνη ζώνη -αργά ή γρήγορα- θα βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες γείτονες, συνάδελφοι, φίλοι, κλπ. Πολύ περισσότερο όταν από την 1η Μάη θα πλειστηριάζονται σπίτια και για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία της τάξης των 50 χιλ. ευρώ και πάνω.

Ας πάρουμε μια γεύση καταφεύγοντας στους αριθμούς που συμπεριλαμβάνει η τελευταία Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών απαιτούν να έχουν γίνει 130.000 πλειστηριασμοί! Για φέτος είναι «ευχαριστημένοι» με 10.000 πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Αλλά επειδή οι τεχνοκράτες των καπιταλιστών είναι… πρακτικοί άνθρωποι ζητάνε συγκεκριμένα από τον Μάρτιο και μετά 1.000 πλειστηριασμούς τον μήνα και 2.000 μηνιαίως το τελευταίο τρίμηνο του 2018! Από το 2019 μέχρι το 2021 ζητούν 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως, δηλ. 3.000+ πλειστηριασμούς το μήνα! Βιάζονται να πάρουν εκδίκηση για το πάθημα τους το 2017, που ενώ ήταν προγραμματισμένοι 5.600 πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας 1,1 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκαν ελάχιστοι εξαιτίας της δράσης του κινήματος κατά των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία.

Με τα μέτρα τα δικά μας, τα ανθρώπινα, αν πιαστούν οι στόχοι τους, σε τέσσερα χρόνια από σήμερα σχεδόν 150.000 οικογένειες, δηλαδή περίπου 500.000 άνθρωποι, θα βρεθούν χωρίς δική τους στέγη ή ακόμα και στο δρόμο…

Καταστολή

Για να περάσει αυτή η λαίλαπα των πλειστηριασμών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το σύστημα, δεν τσιγκουνεύονται τα μέσα, την ποινικοποίηση, την καταστολή. Στον πρόσφατο ν.4509/2017 συμπεριέλαβαν ειδική τροπολογία για την ποινική δίωξη όσων αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς.  Ακόμα και οι αστυνομικοί παραπονιούνται για τις διαταγές της ΓΑΔΑ με τίτλο «ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ» γράφοντας: «Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όταν αρχίσει συστηματικά η εφαρμογή του νέου Νόμου για τους «πλειστηριασμούς ακινήτων» η όλη εφαρμογή του θα δημιουργήσει εξαιρετικά δυσμενές κοινωνικό κλίμα και ο αρχικός των πλέον των 150 (!!!) συναδέλφων που διατέθηκαν, δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτούς που θα απαιτούνται».

Πριν μερικές μέρες συνέλαβαν σε ένα συμβολαιογραφείο της Αθήνας 8 μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» (που άφησαν ελεύθερους λίγο μετά). Δεν θα μπορούν όμως να συλλάβουν 200-300 ανθρώπους που θα υπερασπίζονται ένα σπίτι σε μια γειτονιά από την αναγκαστική έξωση ή έξω από ένα συμβολαιογραφικό γραφείο.

Να σωθεί η λαϊκή κατοικία

Απο τη δική μας την μεριά, γνώμονας μας ήταν και παραμένει να σωθεί η λαϊκή στέγη, να σωθούν οι εργαζόμενοι, να σωθεί η αξιοπρέπεια. Παλεύουμε για:

  • Ουσιαστική προστασίατης λαϊκής στέγης με μέτρα όπως το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας.
  • Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων που χτυπάνε τη λαϊκή στέγη και το λαϊκό εισόδημα.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών. Λένε ψέματα ότι διασφαλίζουν τις λαϊκές καταθέσεις πλειστηριάζοντας τα σπίτια χρεωμένων εργαζομένων. Η ελληνική κοινωνία έχει πληρώσει πολλά δις ευρώ για να «σώσει» ξανά και ξανά το τραπεζικό σύστημα. Μόνο αν περάσει ο έλεγχος των τραπεζών στα χέρια της κοινωνίας θα λειτουργήσουν και προς όφελος της κοινωνίας.

Την Τετάρτη 21/2, 6μμ, πλ. Κοραή θα γίνει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών με σύνθημα: «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ». Καλεί ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής – ΣΥΣΑ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα