Από τη CYTA Hellas στον «εργασιακό παράδεισο» της Vodafone

Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Κολτσίδη, Γενικό Γραμματέα Σωματείου Εργαζομένων Cyta Hellas

 

 

  

  • Βαγγέλη πώς πάει η διαδικασία ένταξης των εργαζομένων της CYTA Hellas στη Vodafone η οποία σύμφωνα με διευθυντικά της στελέχη αποτελεί «εργασιακό παράδεισο»;

Μέχρι στιγμής έχουνε μεταβεί στη Vodafone περίπου 20 συνάδελφοι. Η ενημέρωση που έχουμε σχετικά με τις συνθήκες εργασίας εκεί είναι ότι είναι πολύ χειρότερες ακόμη και από αυτό που περίμενε ο πλέον απαισιόδοξος.

Δεν υπάρχει χώρος εργασίας σταθερός με αποτέλεσμα να δουλεύουν όσοι φτάσουν τελευταίοι στη δουλειά ακόμη και στο διάδρομο. Η δουλειά γίνεται κάτω από έντονη πίεση σε ένα δαιδαλώδες σύστημα οργάνωσης όπου είναι πολύ δύσκολο να βρεις σε ποιον πρέπει να απευθυνθείς για να υλοποιήσεις την εργασία που σου έχει ανατεθεί. Όταν φεύγεις από την εργασία τα τηλέφωνα και τα email, στα οποία φυσικά οφείλεις να απαντήσεις, συνεχίζουν μέχρι αργά το βράδυ.

Βλέποντας την κατάσταση αυτή αρκετοί συνάδελφοι που βρίσκονται ακόμη στην Cyta Hellas (650 άτομα) δεν επιθυμούν να μεταβούν σε ένα τόσο εξουθενωτικό εργασιακό περιβάλλον το οποίο δεν τους αποφέρει κανένα οικονομικό πλεονέκτημα, απλά υπόσχεται μία «καριέρα» σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία υπό την προϋπόθεση ότι δέχεσαι να ζεις και να εργάζεσαι κάτω από αυτές τις συνθήκες οι οποίες διαλύουν την προσωπική σου ζωή. Οπότε βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση εργασίας, ακόμη και στο εξωτερικό, όπου ευελπιστούν να βρουν καλύτερες αποδοχές και συνθήκες!

Πέραν αυτών είχαμε τις πρώτες απολύσεις πριν ενάμιση μήνα και την περασμένη βδομάδα τις πρώτες εξωθήσεις σε παραίτηση. Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία 9 άτομα που είχαν παραμείνει στο τμήμα Marketing υποχρεώθηκαν από την διοίκηση της Vodafone να αποδεχτούν «εθελούσια αποχώρηση» και το τμήμα πλέον σταμάτησε να λειτουργεί. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει η Vodafone να διατηρεί ένα καλό «κοινωνικό προφίλ», καθώς δεν απολύει, υποτίθεται, αλλά δίνει χρήματα σε ανθρώπους που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται γι’ αυτήν!

Την ίδια ώρα οι αποχωρήσεις 200 περίπου συναδέλφων (που έχουν φύγει μέχρι τώρα από την εταιρεία) δεν αναπληρώνονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια εντατικοποίηση και επιπλέον δυσκολία στην εκτέλεση των εργασιακών καθηκόντων για τους εναπομείναντες συναδέλφους.

Όλα αυτά όχι από κάποια εταιρεία η οποία «αναγκάζεται» να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο στους υπαλλήλους της γιατί δεν βγαίνει οικονομικά αλλά από έναν πολυεθνικό κολοσσό με δραστηριότητα σε 25 χώρες και καθαρά κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

  • Το σωματείο είχε ζητήσει συνάντηση με την διοίκηση της Vodafone και το υπουργείο εργασίας. Μάλιστα η όλη διαδικασία ήταν επεισοδιακή γιατί το ΣΕΤΗΠ (ΚΚΕ) είχε ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο μόνο του. Ποιες είναι οι εξελίξεις σ’ αυτό το επίπεδο;

Έχουν γίνει δύο συναντήσεις του Σωματείου Εργαζομένων με την διοίκηση της Vodafone και την Πέμπτη 25/10 έγινε και η πρώτη με το Υπουργείο Εργασίας, παρουσία της διοίκησης της Vodafone και του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone (επιχειρησιακό σωματείο). Στην συνάντηση ήταν προγραμματισμένο να βρίσκεται και το ΣΕΤΗΠ. Το ΣΕΤΗΠ όμως αρνήθηκε την τελευταία στιγμή αφήνοντας αιχμές για την παρουσία του επιχειρησιακού σωματείου της Vodafone το οποίο κατηγορούν σε κάθε ευκαιρία αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει αυτό στον κόσμο. (Περισσότερα σχετικά με την διαμάχη αυτή:

Να σημειώσουμε ότι δυστυχώς συνεχώς καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στον πρωταρχικό μας ρόλο της προάσπισης των εργασιακών μας δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις των μελών του ΚΚΕ. Κάτι το οποίο συμβαίνει όχι μόνο σε εμάς, αλλά σε όλες τις παρατάξεις και σωματεία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών που δεν συμφωνούν μαζί τους.

Δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις τη σωστή ισορροπία, γιατί αν δεν απαντήσεις στις επιθέσεις ο κόσμος δεν γνωρίζει την πραγματικότητα και τα μέλη του ΚΚΕ είναι πραγματικά ακούραστα να διαδίδουν συνεχώς τα ίδια ψεύδη και ανακρίβειες. Από την άλλη η πλειοψηφία του κόσμου δεν είναι διατεθειμένη να χάσει τον καιρό της με όλα αυτά και προτιμά να απέχει από τις συλλογικές διαδικασίες!

Μοναδικοί κερδισμένοι από την κατάσταση αυτή είναι οι εργοδότες και, ως ένα βαθμό, οι δυνάμεις του ΚΚΕ καθώς καταφέρνουν να περνάνε τις ατελέσφορες αποφάσεις τους από τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων (λόγω της αποχής του κόσμου από αυτές).

  • Ποια ήταν η στάση της Διοίκησης απέναντι στα αιτήματά σας;

Η στάση της διοίκησης στα αιτήματά μας ήταν ανειλικρινής και τελείως προσχηματική. Από την αρχική τους δήλωση ότι επιδίωξή της είναι να κρατήσει όλους τους υπαλλήλους της CYTA Hellas φτάσαμε την Πέμπτη στο υπουργείο να δηλώνει ότι εννοεί όσους εργάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα μόνο!

Δεν δίστασε να μας κατηγορήσει ως ψεύτες όταν είχαν στερέψει τα επιχειρήματά τους απέναντι στην παράθεση γεγονότων που αποδεικνύουν ότι δεν τηρούν την ισχύουσα εργατική νομοθεσία. Αρνήθηκαν, πχ, ότι υπήρξε ο παρακάτω διάλογος σε προηγούμενη συνάντηση μας :

Σωματείο CytaΤι θα γίνει αν αρνηθεί κάποιος συνάδελφός μας που έρχεται στην Vodafone να υπογράψει την επέκταση ωραρίου σε 9 ώρες;

Διοίκηση VodafoneΘα επιστρέψει πίσω στην εταιρεία Cyta Hellas.

Γενικά η διοίκηση της Vodafone προσπαθεί να παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα φιλική προς τους εργαζόμενους, δίνοντας κάποιες παροχές ή διευκολύνσεις όπως η μία ημέρα εργασίας την εβδομάδα από το σπίτι (το οποίο ελέγχεται απομακρυσμένα χωρίς ενημέρωση) και το δικαίωμα να φοράμε κοντά παντελόνια το καλοκαίρι στην εργασία μας, αποκρύπτοντας την καθημερινή εκμετάλλευση και τις πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Αποκρύπτει επίσης το γεγονός ότι προσπαθεί, μέχρι τις 31/03/2019 που είναι η τελική ημερομηνία συγχώνευσης των δύο εταιρειών, να έχουν μείνει όσο γίνεται λιγότεροι υπάλληλοι στην Cyta Hellas καθώς θα είναι υποχρεωμένη να τους απορροφήσει τουλάχιστον με τους ίδιους όρους και αποδοχές στο καινούργιο σχήμα.

  • Το υπουργείο τι στάση κράτησε;

Το υπουργείο στάθηκε στις νομικές διαδικασίες και έκανε σύσταση στην διοίκηση της Vodafone να τηρήσει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα που επιβάλλουν την διαβούλευση μεταξύ των νόμιμων εκπροσώπων των εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρείας, πριν προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες. Αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα κάποιου επιπλέον χρόνου ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα και δεν πρέπει να το υποτιμάμε.

Για να υπάρξει όμως θετική έκβαση των πραγμάτων, χρειάζεται να υπάρχει ειλικρίνεια και καλή πρόθεση και από τις δύο μεριές. Κι αυτό δεν υπάρχει από τη μεριά της Διοίκησης της Vodafone. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ισχυρισμός ότι οι αποφάσεις για απολύσεις πάρθηκαν από την διοίκηση της Cyta χωρίς η ίδια να εμπλέκεται σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει την υποχρέωση τήρησης της εργατικής νομοθεσίας η οποία προστατεύει τις θέσεις εργασίας των εργαζόμενων κατά την εξαγορά και συγχώνευση εταιρειών.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το τι λέμε, ο γενικός διευθυντής της Cyta Hellas έχει αντικατασταθεί από τον γενικό διευθυντή της Vodafone και όλοι οι εναπομείναντες διευθυντές και προϊστάμενοι παίρνουν την έγκριση των διευθυντών της Vodafone ή ακολουθούν τις οδηγίες τους. Οπότε η επιχειρηματολογία ότι η Cyta λειτουργεί ως ξεχωριστή εταιρεία και άρα η Vodafone δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το ΠΔ 178/02 είναι τουλάχιστον αστεία!

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, όταν εξηγήσαμε τα παραπάνω, μας απάντησε ότι έτσι λειτουργεί δυστυχώς η ελεύθερη αγορά! Επίσης πως φέρουμε σαν εργατικό κίνημα ευθύνη γιατί δεν αντιστεκόμαστε αρκετά με αποτέλεσμα να μας εκμεταλλεύονται οι εργοδότες μας! Πρόσθεσε ακόμη ότι θέλουνε στοιχεία ώστε να προβούν σε ενέργειες, με καταγγελίες συγκεκριμένες, και πως δεν έχουμε τα κότσια να τις κάνουμε γιατί φοβόμαστε!

Μία «αριστερή» κυβέρνηση, δηλαδή μία κυβέρνηση που υπερασπίζεται υποτίθεται τα συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ζητάει απτές αποδείξεις για να παρέμβει.

Δεν γνωρίζει για το καθεστώς επινοικιαζόμενων ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν με μηνιαίες συμβάσεις και με λιγότερα χρήματα το οποίο εφαρμόζει συστηματικά και η Vodafone; Δεν γνωρίζει ότι στα τηλεφωνικά της κέντρα εργάζονται 1500 υπάλληλοι με αυτό το καθεστώς και ότι δεν έχει αφήσει ούτε έναν με σύμβαση εργασίας απευθείας με την ίδια την εταιρεία γεγονός που θα της επέβαλε να αποδίδει μεγαλύτερες αποδοχές και να αναγνωρίζει δικαιώματα προς τους εργαζόμενους;

Ασφαλώς τα γνωρίζουν και τα επιτρέπουν όλα αυτά με την δικαιολογία ότι είναι νόμιμα. Από μία κυβέρνηση όμως που ισχυρίζεται ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων όπως υποσχέθηκε προεκλογικά, ο κόσμος θα περίμενε να αλλάξει και τη σχετική νομοθεσία υπέρ τους ή τουλάχιστον να μην μεταθέτει τις ευθύνες και να απαγγέλει κατηγορίες σε αυτούς.

  • Πως είναι οι σχέσεις του σωματείου των εργαζομένων της CYTA Hellas και της Vodafone;

Οι σχέσεις των δύο σωματείων είναι συναδελφικές και καλές με γνώμονα την συνεργασία και το κοινό μέτωπο απέναντι στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν εργαζόμενοι. Ασφαλώς υπάρχουν διαφορές οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο που προσεγγίζουμε τα πράγματα και τις τακτικές που θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθηθούν σε κάθε περίπτωση, αλλά επιδίωξη όλων είναι να λύνονται στο πλαίσιο του γόνιμου διαλόγου ακολουθώντας δημοκρατικές διαδικασίες και σεβόμενοι τις συλλογικές αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Στόχος μας είναι να δώσουμε στους συναδέλφους μας την δυνατότητα να αγκαλιάσουν τα σωματεία με εμπιστοσύνη. Το κίνημα περνάει βέβαια μια δύσκολη φάση, κι αυτό δεν βοηθά. Σκοπός μας όμως είναι κάποια στιγμή να ξαναστήσουμε σωματεία με μαζική συμμετοχή και με μαχητικές προτάσεις και δράση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν σήμερα απολαμβάνουμε μηνιαίες αποδοχές, πληρωμένες άδειες, ασφάλιση και άλλα κοινωνικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες, αυτά έχουν κατακτηθεί μέσα από συλλογικούς αγώνες στο παρελθόν. Και, βέβαια, όλα αυτά αρχίζουν να συρρικνώνονται μόλις σταματήσουμε να τα υπερασπιζόμαστε συλλογικά και αποτελεσματικά.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα