Cyta Hellas – Vodafone: Κανένας εφησυχασμός στους εργαζόμενους ενόψει της εξαγοράς

Βαγγέλης Κολτσίδης
Γενικός Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων CYTA-Hellas 

 

Το πράσινο φως στην εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνοντας με ανακοίνωσή της ότι δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα από τη συγκεκριμένη  συμφωνία των δύο επιχειρήσεων. Ενώ για επιμέρους θέματα που αφορούν σταθερή και κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση και ευρυζωνικές υπηρεσίες αναμένεται το πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Αρχών.

Οι εργαζόμενοι μετά τις δύο πολύ επιτυχημένες 24ωρες απεργίες το προηγούμενο διάστημα (δείτε εδώ κι εδώ) νοιώθουν ικανοποιημένοι, θεωρώντας ότι έχουμε δείξει την αποτελεσματικότητα της συλλογικής δράσης επιβάλλοντας την παράλυση της επιχείρησης και διεκδικώντας άμεσα λύση στα προβλήματα της εργασιακής επισφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον.

Από την άλλη, διάφορες φήμες που κυκλοφορούν ανεπίσημα από τα χείλη στελεχών και διευθυντών και των δύο εταιρειών (Cyta και Vodafone) ότι η πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού είναι εξασφαλισμένη τουλάχιστον μέχρι το τέλους του έτους ή τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου, συμβάλουν στη δημιουργία ενός κλίματος μερικής ανακούφισης ή και προσωρινού εφησυχασμού.

Χρειάζεται όμως να γνωρίζουμε τα εξής: Ο τρόπος με τον οποίο η Vodafone μεταχειρίστηκε τους εργαζόμενους κατά τις προηγούμενες εξαγορές εταιρειών όπως της Hellas on Line, αλλά κυρίως ο τρόπος που μεταχειρίζεται σήμερα τους εργαζόμενούς της πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση! 

Μιλάμε για μία υπερκερδοφόρα εταιρεία η οποία αγοράζει άλλες (Hol, Cyta Hellas) και καταθέτει νέες προτάσεις εξαγοράς (Forthnet – Nova). Παρόλα αυτά η διοίκηση της Vodafone προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαλύσει τις σταθερές εργασιακές σχέσεις που έχουν κερδίσει μέσω του σωματείου τους οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Πριν ένα μήνα, υπό την απειλή της απόλυσης ανάγκασε περίπου 25 άτομα από το τμήμα εισπράξεων να επαναπροσληφθούν μέσω εργολαβικής εταιρείας στερώντας τους δικαιώματα, παροχές και μισθολογικές αποδοχές. 

Για το μήνα αυτό, το «δώρο» που επιφυλάσσει στους 50 παλιούς εργαζόμενους των τηλεφωνικών κέντρων είναι η μετατροπή των συμβάσεων τους από Vodafone σε 360 Connect (θυγατρική εταιρεία που συστάθηκε κατά την εξαγορά της HOL από τη Vodafone) υποχρεώνοντάς τους έτσι να κάνουν την ίδια δουλειά χωρίς να καλύπτονται πλέον από τη Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων της Vodafone και να γίνονται περισσότερο ευάλωτοι σε μονομερείς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων από την πλευρά των διοικούντων.

Παρατηρούμε ότι με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα εκμεταλλεύονται τις κρίσεις μειώνοντας τις μισθολογικές δαπάνες και τις θέσεις εργασίας, ενέργειες που αυξάνουν κατακόρυφα τα δικά τους κέρδη.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είτε είναι ανοικτοί υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, κοινώς «δεξιοί»,  είτε είναι υποστηρικτές του «ρεαλιστικού σοσιαλισμού» στα πλαίσια του συστήματος και προσπαθούν να εξισορροπήσουν τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεγαλοεργοδοτών – εργαζομένων, κοινώς «αριστεροί» τύπου ΠΑΣΟΚ και Σύριζα, εξυπηρετούν και άμεσα και έμμεσα τα συμφέροντα των υπερπλουσίων έναντι των φτωχών και μεσαίων εισοδημάτων.

Τεράστιες ευθύνες φέρουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΟΙΥΕ και κατά τόπους Εργατικών Κέντρων οι οποίες ενώ στα λόγια δηλώνουν υπέρ του ανυποχώρητου αγώνα στην πράξη κάνουν το παν για να τον σταματήσουν πριν απειληθούν τα συμφέροντα όσων κερδοσκοπούν από την καθημερινή εργασία μας.

Από την άλλη συνδικαλιστικές παρατάξεις, όπως το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, οι οποίες βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα των εργαζομένων έναντι των δικών τους μικροκομματικών συμφερόντων, έχουν επίσης τεράστια ευθύνη για την αποστροφή των εργαζομένων τόσο προς το πρόσωπο του συνδικαλισμού όσο και προς τις  πολιτικές οργανώσεις.

Είναι στο χέρι μας να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε την εργασιακή μας ασφάλεια, τα κοινωνικά μας δικαιώματα τα οποία αρχίζουν να εξανεμίζονται μόλις σταματήσουμε να τα προστατεύουμε ενεργά και τέλος την ανεξαρτησία μας από κάθε είδους πολιτική εκμετάλλευση, χτίζοντας τις δικές μας δημοκρατικές και ελεγχόμενες από τη βάση κοινωνικές, συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις που θα υπερασπίζονται πραγματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας και συνολικά της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αν θέλουμε κάποια στιγμή να αλλάξουμε αυτό τον  κόσμο για εμάς και να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η κάθε μέρα που ξημερώνει οφείλουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη.

7,129ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής