Cyta Hellas: Νέα πετυχημένη 24ωρη απεργία!

Βαγγέλης Κολτσίδης,
Γενικός Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων CYTA – Hellas

 

Την Παρασκευή  30 Μαρτίου οι εργαζόμενοι της Cyta Hellas προχώρησαν σε νέα απεργιακή κινητοποίηση, τη δεύτερη 24ωρη τους τελευταίους δύο μήνες, προκειμένου να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα.  

Για άλλη μία φορά τα κεντρικά κτίρια στην Αθήνα, οι αποθήκες αλλά και αρκετά καταστήματα στην επαρχία παρέμειναν κλειστά, δίνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν προκειμένου να συνεχίσουν να δουλεύουν κερδίζοντας ότι τους στερούν οι αδιάλλακτες διοικήσεις τους. 

Υπήρξε μεγάλη παρουσία από αλληλέγγυους συναδέλφους εργαζόμενους σε άλλες εταιρίες του κλάδου, μέλη των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων Wind, Nokia, Πλαίσιο, Μισθωτών Τεχνικών, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής, Radical IT, καθώς και πλήθος άλλων κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων. 

Μετά την εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone οι επανειλημμένες προσπάθειες των 720  εργαζομένων για ενημέρωση και για διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων βρίσκουν απέναντί τους την αδιαφορία των διοικήσεων και την αποφυγή με κάθε δικαιολογία να δώσουν πληροφορίες αλλά και να δεσμευτούν για οτιδήποτε.  

Η εμμονή αυτή των διοικήσεων σε συνδυασμό με την προϊστορία των συγχωνεύσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών γενικότερα και της Vodafone ειδικότερα, καθιστούν σαφές και στους πλέον δύσπιστους εργαζόμενους ότι πολλοί από εμάς θα χάσουν την δουλειά τους. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, όσοι δηλαδή θα παραμείνουν, θα δεχτούν κατά πάσα πιθανότητα μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα, θα υπάρχει αυξημένη εντατικοποίηση στη νέα δουλειά που θα τους ανατεθεί, η οποία ενδεχομένως να είναι και σε αντικείμενο άσχετο ή ανεπιθύμητο για τους ίδιους. 

Αν υπολογίσουμε ότι κάτι ανάλογο πρόκειται να συμβεί και στην εταιρεία ForthnetNova η οποία επίσης πωλείται, με βασικούς υποψήφιους αγοραστές και πάλι τις εταιρίες Wind – Vodafone, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της εργασιακής αβεβαιότητας στην οποία πρόκειται να βρεθεί το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ένα χώρο όπου οι επιχειρηματικοί κολοσσοί συνεχίζουν ανενόχλητοι την καπιταλιστική τους επέλαση ισοπεδώνοντας μικρότερες επιχειρήσεις και καταδικάζοντας τους εργαζόμενους (ακόμα και αυτούς με ψηλή εξειδίκευση) στην ανεργία και στην κοινωνική επισφάλεια. 

Μοναδική απάντηση, προοπτική και ελπίδα ο δύσκολος δρόμος του συλλογικού αγώνα, του μοναδικού δρόμου που έχει φέρει μέχρι τώρα αποτελέσματα για τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα σε αντίθεση με τις λαϊκίστικες εξαγγελίες και τα ψέματα των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ 

Ο κόσμος αρχίζει δειλά αλλά σταδιακά να συνειδητοποιεί ότι αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι, προκειμένου να βγούμε από το αδιέξοδο που μας εγκλωβίζουν για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι οικονομικά ισχυροί, δεν έχουμε τίποτα να  περιμένουμε από κάποιον άλλο ώστε να αλλάξει η προσωπική μας εξαθλίωση και η κοινωνική δυσπραγία που αποτελεί επέκταση αυτής. Τυχόν επιτυχημένες καριέρες και επαγγελματικές προοπτικές ευημερίας αποτελούν την εξαίρεση η οποία επιβεβαιώνει τον κανόνα που ισχύει διαχρονικά στον κεφαλαιοκρατικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας όπου οι λίγοι ευημερούν και οι υπόλοιποι δυστυχούν. Καιρός να προσπαθήσουμε να τον αλλάξουμε γιατί αν μη τι άλλο δε μας έχει απομείνει κάτι να χάσουμε. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα