Array

Ανοίγουν το ασφαλιστικό

Η φούσκα του ασφαλιστικού συστήματος έσκασε πολύ πιο νωρίς από ότι φανταζόταν κανείς. Παρά τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αντέχουν μέχρι και το 2020 περίπου, η κρίση και οι πολιτικές επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα έφεραν πολύ νωρίς κοντά στη χρεοκοπία. Σήμερα η νέα κυβέρνηση του Γ Παπανδρέου ανακάλυψε ότι:

– Η μαύρη τρύπα των ταμείων από 850 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι έχει φέτος τριπλασιαστεί, φτάνοντας στα 2,5 δις. Πρακτικά αυτό σημαίνει για πολλά ταμεία την αδυναμία καταβολής των συντάξεων της επόμενης χρονιάς και του Δώρου Χριστουγέννων.

– Αν συνεχίσουμε έτσι του χρόνου τα ελλείμματα θα φτάσουν στο αστρονομικό ποσό των 3,8 δις.

– Από το 2011 και πέρα δεν θα μπορεί κανένας προϋπολογισμός να τα καλύψει.

Αυτό που επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση τα τελευταία χρόνια είναι οι συστηματικές πολιτικές απαξίωσης του ασφαλιστικού συστήματος από τις κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι αλλεπάλληλες εθελούσιες έξοδοι στις οποίες προχωρούσαν προκειμένου να ξεπουλήσουν τους δημόσιους οργανισμούς, και οι συνεχείς «μεταρρυθμίσεις» στο ασφαλιστικό (νόμοι Ρέππα, Πετραλιά) που οδήγησαν σε διπλασιασμό ανά έτος των συνταξιοδοτήσεων, έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Οι βασικές πληγές όμως του ασφαλιστικού που το έφτασαν σε αυτή την κατάσταση ήταν:

– Η εισφοροδιαφυγή που έχει φτάσει στο 30% στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 35% στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) και 50% στον ΟΓΑ ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται στο 2-3%. Και αυτό συμβαίνει επειδή τόσο το κράτος όσο και οι εργοδότες αρνούνται να πληρώσουν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Συχνά μάλιστα οι τελευταίες κυβερνήσεις προχωρούν σε «ρυθμίσεις χρεών» προς τους εργοδότες, δηλαδή τους χαρίζουν τα χρέη αντί να τους αναγκάσουν να πληρώσουν.

– Η «μαύρη» ή ανασφάλιστη εργασία που ουσιαστικά αγγίζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, Έλληνες και μετανάστες. Πρόκειται για εργαζόμενους που αν εργαζόντουσαν νόμιμα, οι εισφορές τους θα αποτελούσαν ουσιαστική ένεση για τα ταμεία.

– Οι άνεργοι που φτάνουν επίσημα στο 10% του εργατικού δυναμικού, οι οποίοι μαζί με τους μερικά απασχολούμενους, τους εργαζόμενους στα stage, δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο «διάλογος»

Σήμερα, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση καλεί σε «διάλογο από μηδενική βάση» τα συνδικάτα και τους εργοδότες, για να βρουν όλοι μαζί μια λύση για το ασφαλιστικό. Πρόκειται για ένα διάλογο υποκρισίας μια και αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση των ταμείων δεν είναι οι εργαζόμενοι αλλά οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις των τελευταίων 25 χρόνων που κατασπατάλησαν τα αποθεματικά τους. Από την άλλη, δεν υπάρχει μηδενική βάση αφού σε αυτό το «διάλογο»:

– Οι εργοδότες και η κυβέρνηση δεν έχουν αποδεχτεί να πληρώσουν αυτά που νόμιμα τους αναλογούν!

– ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μπαίνουν στο διάλογο με το δεδομένο ότι οι επιταγές της ΕΕ για το ασφαλιστικό θα εφαρμοστούν. Και κυρίως αυτή που αφορά την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών με αυτά των αντρών τα επόμενα χρόνια, που πρακτικά σημαίνει την αύξηση των ορίων μέχρι και 17 χρόνια για τις γυναίκες.

Τα σχέδια της κυβέρνησης

Ουσιαστικά «μηδενική βάση» δεν υπάρχει. Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει κάνει ξεκάθαρες προτάσεις, παρόλα αυτά οι προθέσεις της είναι δεδομένες και διατυπωμένες στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

– Θα προχωρήσει στην εξίσωση αντρών και γυναικών χτυπώντας κυρίως της μητέρες.

– Θα μικρύνει δραστικά τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, περίπου στα πλαίσια που είχε βάλει η κυβέρνηση της ΝΔ.

– Θα προχωρήσει στην καθιέρωση της «βασικής σύνταξης», που φαίνεται να είναι το κεντρικό σημείο του νέου ασφαλιστικού. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μια βασική σύνταξη ακαθόριστου ύψους, αλλά μάλλον πολύ χαμηλού, την οποία θα παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι μόλις φτάσουν τα 65. Αυτή η σύνταξη θα συμπληρώνεται από το ασφαλιστικό τους ταμείο και βασικά από τις προσωπικές τους ασφαλιστικές εισφορές, αυτές δηλαδή που θα έχουν κάνει σε όλο τον εργασιακό τους βίο. Και έτσι η συνολική σύνταξη θα φτάνει σε ένα αξιοπρεπές υποτίθεται επίπεδο. Με αυτά τα δεδομένα οι σημερινοί πάνω από 1.000.000 άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι θα πάρουν – αν τα καταφέρουν ποτέ – χαμηλότερη συνολική σύνταξη, μιας και θα έχουν χαμηλότερες εισφορές. Τέλος θα υπάρχει και η επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης για όσους έχουν να πληρώσουν.

Όπως και να χει πρόκειται για ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα πάει πολλά χρόνια πίσω τους εργαζόμενους. Η βασική σύνταξη έχει στόχο να απαλλάξει το κράτος και τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές και να περάσει όλο το κόστος του ασφαλιστικού στους εργαζόμενους. Το σκεπτικό της είναι η εξασφάλιση μιας κατώτατης σύνταξης που θα φτάνει απλά και μόνο στα όρια της επιβίωσης και από εκεί και πέρα ο κάθε εργαζόμενος θα ζει με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμιά συζήτηση στον διάλογο ώστε να αποδοθούν στα ταμεία αυτά που χρόνια τώρα τους έχουν κλέψει κυβερνήσεις και εργοδότες. Από την άτοκη δέσμευση των αποθεματικών τους μέχρι το 1985 που κόστισε στα ταμεία το κολοσσιαίο ποσό των 44 δις (!) τότε, μέχρι την κατασπατάλησή τους με τα δομημένα ομόλογα στην τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα μέτρα που σκέφτεται να προτείνει η κυβέρνηση όχι μόνο θα χτυπήσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά σύντομα θα αποδειχθούν και αναποτελεσματικά. Γιατί όσο η κυβέρνηση, αυτή αλλά και η προηγούμενη, χτυπά τις εργασιακές σχέσεις μέσα από την εκτεταμένη εφαρμογή ελαστικών μορφών απασχόλησης, όσο επιτρέπει την παράνομη εργασία γιατί αυτή βολεύει τους εργοδότες, όσο αφήνει ανυπεράσπιστους τους εργαζόμενους μπροστά στα κλεισίματα μεγάλων επιχειρήσεων και τις απολύσεις, όσο επιτρέπει στους εργοδότες να φοροδιαφεύγουν «ρυθμίζοντας» κάθε λίγο και λιγάκι τα χρέη τους προς τα ταμεία, τόσο θα βαθαίνει το πρόβλημα του ασφαλιστικού και θα υποθηκεύεται το ασφαλιστικό μέλλον των επόμενων γενιών.

Κυριάκος Χάλαρης

______________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα