Array

Ανοίγουν Κερκόπορτες στις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Παρέμβασης ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ,
παράταξη που συμμετέχει το «Ξ» στα λεωφορεία

200 άνεργους θα προσλάβει για 5 μήνες ο ΟΑΣΑ για να κάνουν έλεγχο εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Οι «προσλήψεις» αυτές αποτελούν κομμάτι ενός προγράμματος του ΟΑΕΔ, το οποίο θρασύτατα ονομάζεται «πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας» και αφορά συνολικά περισσότερους από 50.000 ανέργους που θα «προσληφθούν» για 5 μήνες σε ΔΕΚΟ και φορείς του  Δημοσίου.

Τους τελευταίους μήνες του 2013 τόσο ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και ο Υπουργός Μεταφορών δήλωναν ότι στις αστικές συγκοινωνίες θα γίνουν απολύσεις επειδή υποτίθεται ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό (Δείτε τις ανακοινώσεις της Ανεξάρτητης Παρέμβασης για το θέμα εδώ: http://www.osybusdrivers.com/2013/12/blog-post.html).

Την ίδια στιγμή όμως, στις ίδιες εταιρίες που υποτίθεται ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, προσλαμβάνονται 200 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Τελικά σύμφωνα με την κυβέρνηση στις αστικές συγκοινωνίες υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και πρέπει να γίνουν απολύσεις ή υπάρχει έλλειψη προσωπικού και προβαίνουν τώρα σε «προσλήψεις»;

Εμπαιγμός των Ανέργων

Η πραγματικότητα είναι η εξής:

Η κυβέρνηση απολύει από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ (σύντομα και από τις αστικές συγκοινωνίες) μόνιμους εργαζόμενους με κατοχυρωμένα δικαιώματα (τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτά) και κλείνει τις τρύπες που δημιουργούνται με συμβασιούχους που αμείβονται με ψίχουλα και δεν έχουν δικαιώματα.

Οι άνεργοι που καλούνται να κάνουν «κοινωφελή εργασία» στις αστικές συγκοινωνίες, θα αμείβονται με 490 ευρώ μεικτά για πλήρη απασχόληση, ενώ αν είναι κάτω των 25 ετών η αμοιβή θα πέφτει στα 425 ευρώ μεικτά. Πρόκειται για μισθούς χαμηλότερους και από τον βασικό, της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας! Οι άνεργοι αυτοί θα απασχολούνται μόνο για 5 μήνες και δεν θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν ανανέωση της σύμβασης. 

Τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ δεν έχουν σχεδιαστεί για να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας και από τη σκοπιά των ανέργων αποτελούν ωμό εμπαιγμό. 

Νέοι κίνδυνοι για τους μόνιμους εργαζόμενους

Την ίδια στιγμή τα προγράμματα αυτά κρύβουν πολλούς κινδύνους για τους μόνιμους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο. 

  • Όταν οι 5μηνίτες κάνουν τη δουλειά με 490 ευρώ, γιατί η εταιρία να πληρώνει τους μόνιμους εργαζόμενους με  1000; Ας μην υπάρχει αμφιβολία. Όταν στην ίδια εταιρία υπάρχουν εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων, διοίκηση και κυβέρνηση θα θέσουν σύντομα ζήτημα μείωσης των μισθών και των μόνιμων εργαζόμενων. Και το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τις θέσεις εργασίας γύρω από τον έλεγχο, αλλά το σύνολο των θέσεων στις αστικές συγκοινωνίες. 
  • Σήμερα ο ΟΑΣΑ δίνει ένα τμήμα του έργου σε ανέργους επιτελώντας υποτίθεται κοινωνικό έργο. Αύριο το ίδιο τμήμα (και ακόμα περισσότερα) μπορεί να δοθούν σε ιδιωτικές εταιρίες. Από τη στιγμή που ένα τμήμα του έργου του ΟΑΣΑ φεύγει από τα χέρια των μόνιμων εργαζόμενων, ανοίγει η κερκόπορτα για σταδιακό μοίρασμα του έργου του ΟΑΣΑ σε ιδιώτες – αυτό προβλέπεται άλλωστε και από το νόμο Ρέππα (2011).

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση πιστεύει ότι:

  • Στις αστικές συγκοινωνίες δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Αντιθέτως υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Προσλήψεις όμως μόνιμων εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα και όχι με όρους μεσαίωνα! 
  • Οι προσλήψεις δεν πρέπει να αφορούν τον έλεγχο των εισιτηρίων. Πρέπει να είναι προσλήψεις, οδηγών, τεχνιτών, βοηθητικού προσωπικού κοκ. Σε αυτές τις θέσεις πρέπει να προσληφθούν οι 200 άνεργοι του ΟΑΕΔ που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στις αστικές συγκοινωνίες και όχι βέβαια για 5 μήνες και με μισθό-χαρτζηλίκι αλλά στην ίδια ακριβώς βάση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
  • Είναι ωμός εμπαιγμός να ονομάζεται ο έλεγχος των εισιτηρίων και το κυνήγι όσων δεν έχουν να πληρώσουν «κοινωνική εργασία».  
  • Οι αστικές συγκοινωνίες, ιδιαίτερα σαν μια πόλη όπως η Αθήνα 600 km2, δεν είναι πολυτέλεια. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν άλλες επιλογές για την μετακίνηση τους. Γι’ αυτό η αστική συγκοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κοινωφέλεια! Το εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών πρέπει άμεσα να μειωθεί δραματικά, η μετακίνηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (άνεργοι, μαθητές, συνταξιούχοι κοκ) να γίνεται δωρεάν, ενώ σταδιακά η δωρεάν μετακίνηση πρέπει να κατακτηθεί για το σύνολο του επιβατικού κοινού.
  • Το συνδικάτο μας οφείλει να γράψει μέλη του, τους 200 ανέργους που θα έρθουν μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ να εργαστούν στις αστικές συγκοινωνίες και στη συνέχεια να διεκδικήσει την μονιμοποίησή τους με τους όρους που περιγράψαμε παραπάνω. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα