Αν ξέραμε τι τρώμε

Τα νέα διατροφικά σκάνδαλα που ήρθαν στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό με αποκορύφωμα τα χαλασμένα γιαούρτια της ΦΑΓΕ και το καρκινογόνο μέλι φαίνεται πως είναι η κορυφή του παγόβουνου των επικίνδυνων τροφίμων που φτάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας. Θαλασσινά με σαλμονέλα, αμνοερίφια προσβεβλημένα από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια (νόσος των τρελών αγελάδων),τρόφιμα με διοξίνες που βρίσκονται μέχρι και 7 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που έχει επιβάλει η Ε.Ε δίπλα σε παράνομες χωματερές, απαγορευμένα φυτοφάρμακα σε φρούτα, είναι μερικά από σκάνδαλα που αποκαλύφτηκαν από έρευνες πανεπιστημίων της χώρας (Α.Π.Θ, Ε.Μ.Π) και ελεγκτικών φορέων της Ε.Ε. Κι όμως όλα αυτά τα προϊόντα ακόμα και σήμερα κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική αγορά αφού δεν πάρθηκε κανένα μέτρο και το καταναλωτικό κοινό είναι σε πλήρη άγνοια.

Ειδικότερα στο μέλι από τους ελέγχους που έγιναν ύστερα από το σάλο που ξέσπασε, από τα 38 τυποποιημένα προϊόντα μελιού αποσύρθηκαν τα 24, καθώς σε αυτά βρέθηκε η καρκινογόνος ουσία του παραδιχλωροβενζόλιου σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τα όρια της Ε.Ε. Από τον Φλεβάρη εντοπίστηκαν στην Κύπρο παρτίδες ελληνικού μελιού με παραδιχλωροβενζόλιο και επιστράφηκαν πίσω. Ομως το Υπουργείο Ανάπτυξης(Υπ. Αν.) και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ) που “κόπτονται” για τη δημόσια υγεία ανακοίνωσαν ότι “το γεγονός αυτό δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση την ποιότητα του ελληνικού μελιού”.

Μια από τα ίδια και για το γιαούρτι που από τον Γενάρη είχαν αρχίσει οι καταγγελίες των καταναλωτών για τη μούχλα που αντίκριζαν μόλις άνοιγαν την συσκευασία. Παρά τις πολλές καταγγελίες που προηγήθηκαν ο ΕΦΕΤ έλεγε πως απλά πρόκειται για συμπτώσεις. Τελικά η ΦΑΓΕ 3 μήνες μετά ενημέρωσε τον ΕΦΕΤ πως απέσυρε 350.000 γιαούρτια που εμφάνισαν πρόβλημα ευρωτίασης(μούχλας). Αυτό έσκασε σαν βόμβα και ΕΦΕΤ και ΥΠ.ΑΝ έριχναν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο ενώ η κυβέρνηση για να σώσει την κατάσταση ανάγκασε σε παραίτηση τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του ΕΦΕΤ.

Με όλα αυτά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο διακοσμητικός ρόλος του ΕΦΕΤ, που κρύβει στοιχεία από το κοινό, που κάνει ελέγχους αφού το προϊόν έχει βγει στην αγορά για να φανεί αρεστός απέναντι στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις, που μπροστά στο όνομα του κέρδους η δημόσια υγεία και το καλό της κοινωνίας πάνε περίπατο…

Ας φανταστούμε λοιπόν αν όλα αυτά θα συνέβαιναν αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ήταν στα χέρια των καταναλωτών και των συνδικάτων των εργαζομένων σε αυτές τις βιομηχανίες. Δηλαδή σε αυτούς που απευθύνονται τα προϊόντα και σίγουρα αυτοί ξέρουν τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας καλύτερα από τον κάθε επιχειρηματία!

Θοδωρής Αναστόπουλος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,286ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
429ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα