Ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρουν οι εφοπλιστές; 

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στο οικονομικό σάιτ newmoney.gr με τίτλο «Η κρίση γεννάει κροίσους στη Ναυτιλία». Ίσως με ένα πρώτο άκουσμα του τίτλου, να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα άρθρο προβληματισμού, που ασκεί έστω και μια μικρή δόση κριτικής σε έναν κλάδο που παρά την κρίση, την ακρίβεια, τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του στις ζωές των ανθρώπων, συνεχίζει να θησαυρίζει… Αλλά, όχι.  

Φιλοξενώντας δηλώσεις κορυφαίων εκπροσώπων του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες ότι έτσι έχουν τα πράγματα – μη σας ενοχλεί που εσείς με το ζόρι τα βγάζετε πέρα και κάποιοι πλουτίζουν, απλά αποδεχτείτε το!  

Με τα δικά τους λόγια 

Ο τίτλος του άρθρου ανήκει σε έναν παλιό κροίσο της ναυτιλίας, τον Αριστοτέλη Ωνάση, που χωρίς ντροπή κι αυτός έλεγε στον κόσμο (αναφερόμενος στον ίδιο και το συνάφι του) ότι:  

«η κρίση γεννάει κροίσους».  

Ένας πιο σύγχρονος εφοπλιστής, ονόματι Ιωάννης Κούστας, λέει για τη σημερινή διεθνή κατάσταση και το πώς έχει διαμορφωθεί: 

«Στη ναυτιλία το βασικό στοιχείο είναι η αναταραχή. Στη ζωή μου δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο disruption (αναστάτωση/αναταραχή). Η ναυτιλία ευτυχώς ή δυστυχώς επωφελείται έστω και μεσοπρόθεσμα από την υπάρχουσα διαμορφωμένη παγκοσμίως κατάσταση. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι υπεύθυνη δεν είναι η ναυτιλία. Τα πλοία είναι εδώ και ταξιδεύουν…» 

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία 1 στα 3 δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου ή LNG παγκοσμίως είναι «ελληνικών συμφερόντων» και ότι οι Έλληνες εφοπλιστές μεταφέρουν πάνω απ’ το μισό ρωσικό πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ – στοιχεία που επιβεβαιώνονται και στο εν λόγω άρθρο στο newmoney.gr.  

Οι Έλληνες εφοπλιστές «νιώθουν άσχημα» για αυτήν την υπερκερδοφόρα τους δραστηριότητα και ζητούν να τους… συναισθανθούμε! Γιατί, όπως λένε οι ίδιοι, κάποιοι «παίζουν με τις εντυπώσεις» και… κάνουν προπαγάνδα με τον τρόπο που παρουσιάζονται τέτοια γεγονότα. 

Σύμφωνα με «στέλεχος μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας με δεκάδες δεξαμενόπλοια» (δεν αναφέρεται επώνυμα), η δραστηριότητά τους πλήττεται και από την πολλή… «χαρτούρα». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: 

«Υπάρχει η πολιτική της Ε.Ε. να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Στο μεσοδιάστημα οι μεταφορές διά θαλάσσης γίνονται κανονικά, αλλά έχει πολλή χαρτούρα. […] για να πάρεις την έγκριση πρέπει να δώσεις ένα σωρό πληροφορίες για το φορτίο, τον παραλήπτη την προέλευση του φορτίου κ.ά.». 

Βέβαια, το δαιμόνιο ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν «μασάει» μπροστά σε τίποτα. Συνεχίζει το ίδιο στέλεχος: 

«Υπάρχουν “παραθυράκια” βάσει διατάξεων. Αναμειγνύουν το ρωσικό πετρέλαιο με πετρέλαιο άλλης προέλευσης και με τον τρόπο αυτό παύει να θεωρείται ρωσικό και αποφεύγεις τη γραφειοκρατία. Αν το 51% του φορτίου που μεταφέρει ένα δεξαμενόπλοιο ΔΕΝ είναι ρωσικής προέλευσης και το 49% είναι ρωσικής, τότε δεν θεωρείται ρωσικό! Και δεν μπορεί να σου πει κανείς τίποτα.» 

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, λέει (υποκριτικά) για τους κροίσους εφοπλιστές που μπροστά στην κερδοφορία τους δεν υπολογίζουν ούτε πολέμους ούτε τίποτα: 

«Φυσικά όλοι καταδικάζουμε οποιαδήποτε βίαιη πράξη, όπως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Όμως δεν μπορούμε να σχολιάσουμε καμία νόμιμη επιχειρηματική πράξη. Διότι ο ελληνικός εφοπλισμός δεν κάνει κάτι παράνομο. Δεν έχει σπάσει κανένα εμπάργκο. Όποτε επιβάλλονται κυρώσεις, είμαστε οι πρώτοι που τις ακολουθούμε και τις τηρούμε». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, κινούνται και οι λοιποί γνωστοί-άγνωστοι εφοπλιστές όπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης

«Η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν παραβιάζουμε κανέναν νόμο, δεν σπάμε κανένα εμπάργκο». 

Τα λόγια είναι περιττά 

Και η αλήθεια είναι αυτή. Δεν παραβιάζουν κανέναν νόμο. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι και διαφορετικά, αφού όλοι οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι για να εξυπηρετούν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει φτάσει στο σημείο να απολαμβάνει πάνω από 50 διαφορετικές φοροαπαλλαγές, κάτι που προστατεύεται και από το ίδιο το Σύνταγμα! 

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι καινούρια, ούτε οι εφοπλιστές είναι οι μόνοι καπιταλιστές που θησαυρίζουν, την ώρα που ο ελληνικός λαός μαστίζεται από την ακρίβεια, τη φτώχεια και την ανασφάλεια που δημιουργεί η οικονομική κατάσταση. Αυτό που είναι ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι δεν το κάνουν στα κρυφά, βγαίνουν δημόσια και λένε για παράδειγμα ότι «όσο υπάρχει ο πόλεμος, εμείς νοθεύουμε το ρωσικό πετρέλαιο για να συνεχίσουμε τις μπίζνες και το κάνουμε και “νόμιμα”, οπότε όλα καλά». Νιώθουν ότι «τους παίρνει» γιατί έχουν μια κυβέρνηση-υποχείριό τους και γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να τους «αγγίξει». 

Εξίσου εξοργιστική είναι και η στάση του άρθρου (όπως και άλλων αντίστοιχων) που αβαντάρει αυτές τις απόψεις, πλέκοντας το εγκώμιο της «ελληνικής ναυσιπλοΐας». Και όλα αυτά σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι αυτές οι εταιρείες που κερδοφορούν, είναι «ελληνικών συμφερόντων», οπότε όλοι μαζί οι Έλληνες/δες έχουμε να επωφεληθούμε από την κατάσταση αυτή. Λες και είναι ο ελληνικός λαός συνδικαιούχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εφοπλιστών ή λες και πληρώνουν τους φόρος που αναλογούν για να έχουμε καλύτερη Υγεία, Παιδεία κλπ! 

Αν κάτι επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά από αυτή τη συγκυρία, είναι ότι το κεφάλαιο μπροστά στην αύξηση των κερδών του, δεν υπολογίζει νόμους, πατρίδες, πολέμους – και βέβαια δεν υπολογίζει τους ίδιους τους απλούς ανθρώπους και τους λαούς. Αυτό το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Ο λόγος που δεν ντρέπονται να βγαίνουν δημόσια να το πουν, είναι ότι δεν αισθάνονται ότι απειλούνται τα συμφέροντά τους. Αυτή η συνθήκη όμως δεν θα κρατήσει για πάντα… 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα