Όμορφος κόσμος, ηθικός, για εφοπλιστές φτιαγμένος…

dsc07686_resized-jpg
Του Τάκη Γιαννόπουλου

 

Ο «αριστερός» κ. Τσίπρας εγκαινιάζοντας την έκθεση Ποσειδώνια 2016 είπε:

«Το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας»

«..οι Έλληνες πλοιοκτήτες χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, διορατικότητα και καινοτομία στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων..»

«εμείς νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν στην προσπάθεια μας για μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας».

Ναι είναι ο ίδιος κύριος που μέσα από τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αύξανε την φορολογία στους εφοπλιστές, θα δημιουργούσε Δημόσιο Κοινωνικό Φορέα Ακτοπλοίας και άλλα παρόμοια…

Για να καταλάβουμε καλύτερα το μέγεθος της πρόκλησης σταχυολογούμε μερικά στοιχεία και αναφορές:

Καταρχήν από το υπεράνω υποψίας για αριστερισμό πρακτορείο Reuters, που αναδημοσιεύτηκε από την Εφημερίδα Συντακτών αλλά και το left.gr στις 27-11-15:

«..Μόλις ανέλαβε το υπουργείο Ναυτιλίας ο Κώστας Μουσουρούλης το 2012 δέχτηκε την επίσκεψη ενός 90χρονου εφοπλιστή. Θυμάται ακόμη τον άνθρωπο αυτόν να του λέει: ”Μην ξεχνάς ότι ο καλύτερος υπουργός Ναυτιλίας είναι εκείνος που δεν κάνει απολύτως τίποτα σε ό,τι αφορά τον εφοπλισμό. Είναι εκείνος που μας αφήνει ήσυχους.»

Αυτός ο τρόπος «αρέσει» στους εφοπλιστές. Οι μεγιστάνες που κατέχουν έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως έχουν από χρόνια δηλώσει ότι αν η Ελλάδα προσπαθήσει να τους φορολογήσει θα φύγουν και η αποχώρησή τους θα καταστρέψει την οικονομία!»

Από την Εφημερίδα των Συντακτών, 2-3-2015:

«..Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το εξής στοιχείο: όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες με ελληνική σημαία κατέβαλαν για το 2013 (οικονομικό έτος 2014) συνολικούς φόρους 80 εκατ. ευρώ, όταν τα ελάχιστα ελληνικά πληρώματα που έχουν απομείνει στα πλοία υπό ελληνική σημαία κατέβαλαν για το ίδιο έτος 152 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις!»

Η ιστορία της έκτακτης εισφοράς των ναυτιλιακών εταιρειών πέρασε από πολλά κύματα. Ενώ στην αρχή ήταν υποχρεωτική, λόγω των ισχυρών πιέσεων που ασκήθηκαν από τους «θιγόμενους» προσωπικά στον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατέστη εθελοντική, με αποτέλεσμα η είσπραξή της να εναπόκειται στον… πατριωτισμό των εφοπλιστών.

Η προαιρετική εισφορά των εφοπλιστών είναι τριετούς διάρκειας (2014-2016) και προβλέπεται να αποδώσει συνολικά γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, ποσό μικρότερο δηλαδή και από το κοινωνικό μέρισμα που μοίρασε προεκλογικά την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση Σαμαρά σε περίπου 1 εκατομμύριο εξαθλιωμένους πολίτες. (Εφ. Συν. 2/3/15)

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις 56 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές:

  • Απαλλάσσονται από οποιοδήποτε φόρο εισοδήματος τα κέρδη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση πλοίων υπό ελληνική σημαία.
  • Απαλλάσσεται από κάθε φορολογία η υπεραξία που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από την πώληση κάποιου πλοίου, υπό ελληνική σημαία, είτε από την είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης είτε από άλλη αιτία.
  • Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση, το εισόδημα που αποκτάται από εταιρείες χαρτοφυλακίου που κατέχουν αποκλειστικά μετοχές εταιρειών πλοιοκτητριών που βρίσκονται υπό ελληνική ή ξένη σημαία και τα πλοία είναι συμβεβλημένα με το ΝΑΤ.

Όμορφος κόσμος, ηθικός, για εφοπλιστές φτιαγμένος…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα