4 δικηγόρους στέλνει η Ο.ΣΥ. στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει 1 συνδικαλιστή!

Με 4 δικηγόρους (!!!) εκπροσωπήθηκε η Ο.ΣΥ. στο δικαστήριο ενάντια στον Αποστόλη Κασιμέρη, δείχνοντας ότι η εταιρία μπορεί να μην ξοδεύει αρκετά χρήματα για ανταλλακτικά και αναλώσιμα αλλά δεν τσιγκουνεύεται τις δαπάνες όταν πρόκειται για πραγματικά σημαντικά, γι’ αυτήν, ζητήματα όπως είναι η καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης!

Ο Α. Κασιμέρης είχε προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην Διοίκηση της Ο.ΣΥ. η οποία εκδικητικά τον μετακίνησε από τα λεωφορεία όπου εργαζόταν επί 24 χρόνια, στα τρόλεϊ. Στόχος της διοίκησης της εταιρίας είναι να απομονώσει τον Α. Κασιμέρη από τους εργαζόμενους στα λεωφορεία, οι οποίοι τον είχαν εκλέξει επί 12 συναπτά έτη στο ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, μετακινώντας τον σ’ έναν εργασιακό χώρο όπου το σωματείο του δεν έχει ούτε ένα μέλος.

Ένας από τους δικηγόρους της εταιρίας, ο Ν. Γκόντοβος, δήλωσε χαμογελώντας ειρωνικά μπροστά στην δικαστή ότι ο Α. Κασιμέρης

«είναι ικανός συνδικαλιστή και εκεί που τον πήγαμε του ανοίγονται νέοι δρόμοι και ορίζοντες», «μπορεί κι εκεί να συνδικαλιστεί, ορίστε πεδίο δόξης λαμπρό»,

ενώ όταν τέθηκε το ζήτημα ότι η θέση στην οποία μετακινήθηκε ο Α. Κασιμέρης δεν αντιστοιχεί στην ειδικότητά του, ο ίδιος δικηγόρος δήλωσε πάλι με ειρωνική διάθεση

«κάτι θα του βρούμε να κάνει».

***

Ένας από τους βασικούς λόγους για την μετακίνηση του Α. Κασιμέρη στα τρόλεϊ ήταν η δράση του ενάντια στο κλείσιμο του αμαξοστασίου Ελληνικού, το οποίο εκκενώνεται για να παραδοθεί μαζί με το σύνολο του πρώην αεροδρομίου στους «επενδυτές» των καζίνο και των πολυτελών κατοικιών.

Αυτό άλλωστε ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς στη δικαστή και η δικηγόρος της ΟΣΥ Ματθίλδη Χάρισμα λέγοντας ότι:

«Εδώ γίνεται ένα πολύ μεγάλο έργο, το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ γι’ αυτόν τον τόπο και κάποιοι προσπαθούν να βάλουν εμπόδια

Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια μόνο ο αγώνας ενάντια στο κλείσιμο του αμαξοστασίου Ελληνικού. Η διοίκηση της ΟΣΥ και το Υπουργείο Μεταφορών έχουν ενοχληθεί από τη συνδικαλιστική δράση του Α. Κασιμέρη συνολικά, όπως για παράδειγμα τον ρόλο που έπαιξε στον αγώνα των καθαριστριών της ΟΣΥ ενάντια στους εργολάβους, τις δημόσιες καταγγελίες για τις εκρήξεις κινητήρων λεωφορείων, τις καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας που κόστισαν στην ΟΣΥ πάνω από 80.000 ευρώ, την μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για τα λάστιχα με πλαστά πιστοποιητικά και τις φωτογραφικές προμήθειες κ.α. [1]

***

Η νέα διοίκηση της ΟΣΥ (Γ. Γλυκός) στους λίγους μήνες παρουσίας της στην εταιρία έχει εντείνει σημαντικά τις αντεργατικές πρακτικές.

Χαρακτηριστική είναι και ακόλουθη δήλωση της Ματθίλδης Χάρισμα (η οποία «τυγχάνει» να είναι και σύζυγος του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΣΥ κ. Γλυκού!) στην δικαστή που δίκαζε τα ασφαλιστικά μέτρα του Α. Κασιμέρη:

«Αυτή η εταιρία κάποια στιγμή θα πρέπει να δουλέψει. Δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι να αρνούνται να πάνε ελεγκτές, να αρνούνται τις μεταθέσεις που τους κάνει η εταιρία για να δουλέψει καλύτερα και να δημιουργούν συνεχώς προβλήματα»

Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι η Διοίκηση της ΟΣΥ έστειλε απόφαση σε εργαζόμενους που είχαν κατέβει από το τιμόνι για λόγους υγείας (π.χ. καρδιακά, μυοσκελετικά κ.α. προβλήματα) και ήταν τοποθετημένοι σε θέσεις με μικρή καταπόνηση (όπως π.χ. ως φύλακες στις πύλες των αμαξοστασίων) να εργαστούν ως ελεγκτές. Μια θέση εργασίας με συνεχή ορθοστασία, ιδιαίτερα αυξημένο στρες και επικινδυνότητα – για να μην αναφερθούμε στο θέμα του ελέγχου καθεαυτό.

Εκτός από τα παραπάνω η Διοίκηση της ΟΣΥ επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ προχωρώντας σε προαγωγές μελών συγκεκριμένων παρατάξεων λίγο πριν τις εκλογές, ενώ μόνο τις τελευταίες βδομάδες

  • έχει θέσει εργαζόμενο σε διαθεσιμότητα γιατί υπάκουσε σε απόφαση του σωματείου και δεν δέχτηκε να συνεργήσει παράνομη εντολή προϊσταμένου του. Στα πλαίσια της προσπάθειας εκκένωσης του αμαξοστασίου του Ελληνικού με διάφορους τρόπους, προϊστάμενος ζήτησε από οδηγό να δηλώσει ψευδώς ότι το λεωφορείο έχει πρόβλημα στα φρένα και να το οδηγήσει στο αμαξοστάσιο του Πειραιά (αντί του αμαξοστασίου Ελληνικού από το οποίο προερχόταν το όχημα)
  • αντί να μετακινήσει εργαζόμενη με πρόβλημα υγείας και ρητές γραπτές ιατρικές εντολές σε κατάλληλη θέση εργασίας την απείλησε με απόλυση στέλνοντάς της εξώδικο προσπαθώντας να της επιβάλλει να συνεχίσει να οδηγεί λεωφορείο.

***

Η δικαστής που δίκασε τα ασφαλιστικά μέτρα του Α. Κασιμέρη πήρε απόφαση υπέρ της Ο.ΣΥ. κλείνοντας τα μάτια στη συνδικαλιστική δίωξη που του ασκείται αλλά και στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 ο οποίος προστατεύει τα μέλη ΔΣ και έναν χρόνο μετά τη λήξη της θητείας του από εκδικητικές μετακινήσεις και παρόμοιες συμπεριφορές.

Η απόφαση αυτή συνάδει με την γραμμή της κυβέρνηση στην ΟΣΥ, που θέλει να την μετατρέψει σε μια μικρότερη εταιρία (χωρίς πολλά αμαξοστάσια και έξοδα), χωρίς μαχητικό συνδικαλισμό και αντιδράσεις έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική στους «επενδυτές».

Από την πλευρά του ο Α. Κασιμέρης δηλώνει πως η μάχη δεν τελείωσε. Στο νομικό επίπεδο έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της εταιρίας που εκδικάζεται 1η Αυγούστου, ενώ η συνδικαλιστική δράση του ίδιου αλλά και της παράταξης του, της Ανεξάρτητης Παρέμβασης, θα συνεχίσει ακάθεκτη από όποια θέση εργασίας κι΄ αν τον εξορίσει η εταιρία.

 

[1] https://xekinima.org/na-stamathsei-i-sundikalistiki-dioxi-3/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα