Υπό κατάρρευση (ξανά) το ΕΣΥ – Επίταξη ιδιωτικού τομέα κι όχι αδρή επιδότηση του!

Γεμίζουν οι κλινικές Covid, γεμάτες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική, διαλογή ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, μετατροπή ολόκληρων νοσοκομείων σε αποκλειστικά για κορονοϊό, παρακάλια στους ιδιώτες για να συνδράμουν. Αυτή είναι η «επιτυχία» της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργού Β. Κικίλια στον τομέα της Υγείας και της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού, την ώρα που η κορύφωση του 3ου κύματος δεν έχει έρθει ακόμα, καθώς αναμένεται στα τέλη Μάρτη. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) έχει αφεθεί και πάλι αβοήθητο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, με την κυβέρνηση να μην έχει κάνει σχεδόν τίποτα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Συνθήκες πολέμου

«Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες πολέμου».

Με αυτόν τον δραματικό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε στις 17 Μάρτη στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς ο διευθυντής του ακτινολογικού, Σ. Αντωνόπουλος. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ και καμία απλή κλίνη Covid. Υπάρχουν 8-10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, οι οποίοι περιμένουν τη διαλογή των γιατρών για να εισαχθούν σε ΜΕΘ όταν αδειάσουν κρεβάτια.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός, Σωτηρία κ.α., στα οποία η πληρότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 100%. Στις 17 Μαρτίου οι 2.000 από τις 2.200 απλές κλίνες covid στην Αττική ήταν κατειλημμένες, 370 ήταν οι διασωληνωμένοι – 353 εκ των οποίων σε ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι 17 άτομα διασωληνώθηκαν σε απλούς θαλάμους!

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, (ΟΕΓΝΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, ανέφερε στις 17/3 ότι

«124 βαρέως πάσχοντες ασθενείς περιμένουν το τελευταίο 24ώρο να εισαχθούν σε ΜΕΘ, 75 είναι ασθενείς COVID. Προφανέστατα έχουν τελειώσει οι ΜΕΘ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό, το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού μετατρέπεται άμεσα σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού, υπό την ασφυκτική πίεση που υφίσταται στο σύστημα Υγείας. Όπως αναφέρει, αυτό συμβαίνει καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό.

Όλες οι παραπάνω εικόνες αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας απ’ όταν ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο. Κι ενώ θα έπρεπε να έχουν παρθεί άμεσα δραστικά μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ από την πρώτη κιόλας στιγμή (όπως μαζικές προσλήψεις, εξοπλισμός, δημιουργία ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικού τομέα κλπ) η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε αυτήν την κρίσιμη στιγμή δεν είναι διατεθειμένη να πάρει τέτοια μέτρα!

Η κυβέρνηση φοβάται την επίταξη όπως ο διάολος το λιβάνι

Την Τρίτη 16 Μαρτίου ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του φιλοκυβερνητικού καναλιού ΣΚΑΪ. Εκεί ο Οικονόμου του έκανε την εξής ερώτηση:

«Περίπτωση να πάτε σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, υπάρχει κ. Υπουργέ;»

για να λάβει την αποστομωτική απάντηση:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία. Θα δοθεί η ευκαιρία να τα ξαναπούμε».

Η κυβέρνηση από τους πρώτους μήνες της πανδημίας ψήφισε διάταξη που δίνει 1.600 ευρώ/ημέρα για κάθε κλίνη ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών που χρησιμοποιείται. Το συνολικό ποσό που έχει δοθεί μέχρι σήμερα και αναμένεται να δοθεί και το επόμενο διάστημα δεν έχει γίνει γνωστό. Ωστόσο, πρόσφατα κυκλοφόρησε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο ΕΟΠΥΥ έδωσε 2 εκ. ευρώ σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, που διέθεσε κλίνες covid για 28 ημέρες, εκ των οποίων τα 1,6 εκ. είναι για «μελλοντικές δαπάνες»!

Για ακόμα μια φορά αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση πάντα βρίσκει λεφτά για να τα διαθέσει εκεί που εξυπηρετείται η πολιτική της, δηλαδή στη στήριξη του ιδιωτικού κεφαλαίου, στις αλλεπάλληλες αγορές εξοπλισμού και οχημάτων για την αστυνομία που κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά όταν πρόκειται για δαπάνες για την Υγεία, για προσλήψεις προσωπικού κλπ, «τα ταμεία είναι άδεια».

Όπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ:

«Αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμους γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το αναγκαίο προσωπικό, συνάπτει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς τάζοντάς τους μισθό 2.000 ευρώ συν 1.400 ευρώ το μήνα για εφημερίες. Την ίδια στιγμή οι γιατροί και οι νοσηλευτές του δημόσιου συστήματος Υγείας έχουν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες ολόκληρων μηνών. Αντί να επιτάξει το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, τους παρακαλάει να “παραχωρήσουν” κλίνες με το αζημίωτο, έναντι αδράς αμοιβής».

Πόσοι πρέπει να πεθάνουν;

«Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν για να γίνουν προσλήψεις;»

Αυτό το εύλογο ερώτημα θέτει ο ειδικευόμενος παθολόγος στο «Λαϊκό», Αιμίλιος Κακλαμάνης, εκφράζοντας τα αιτήματα των υγειονομικών που τον τελευταίο χρόνο αγνοούνται προκλητικά από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Γίνεται αντιληπτό ότι η ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε καν τα ελάχιστα απαραίτητα που αφορούν στην υγεία και τη ζωή των πολιτών, για να μην πεθαίνουν κατά δεκάδες κάθε μέρα – συντηρώντας μια κατάσταση παρατεταμένου και αποτυχημένου λοκντάουν, αφήνοντας πραγματικά αβοήθητους τους εργαζόμενους στην Υγεία.

Ενάντια στην κυβερνητική ανευθυνότητα, πρέπει να διεκδικήσουμε μαχητικά:

 • Να σταματήσει άμεσα η επιχορήγηση των ιδιωτικών κλινικών. Επίταξη των αναγκαίων ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, καθώς και των διαγνωστικών εργαστηρίων, χωρίς αποζημίωση (πέρα από τους μισθούς των εργαζομένων). Τα χρήματα που δίνονται σήμερα στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά να κατευθυνθούν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.
 • Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν την περίοδο των μνημονίων!
 • Αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την Υγεία!
 • Να προχωρήσουν άμεσα με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας (όχι «επικουρικούς» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ).
 • Να διπλασιαστούν άμεσα οι κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) με στόχο να φτάσουμε τις 2.500 κλίνες ΜΕΘ και 1.000 ΜΑΦ, όπως ζητά η ΟΕΝΓΕ.
 • Άμεση επαναφορά της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων  (εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία).
 • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, (στελέχωση των Τοπικών Κέντρων/Μονάδων Υγείας με το κατάλληλο προσωπικό, εξοπλισμό κλπ) ως μια πρώτη γραμμή άμυνας κατά της πανδημίας και για να αποσυμφορηθούν ως ένα βαθμό τα νοσοκομεία
 • Μαζικά και δωρεάν μοριακά τεστ στον πληθυσμό.
 • Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας.
 • Απαγόρευση των πατέντων για φάρμακα και εμβόλια, ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και έρευνες που αφορούν την υγεία.
 • Εθνικοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας και συνολικά του κλάδου της Υγείας κάτω από συνθήκες εργατικού και κοινωνικού ελέγχου και διαχείρισης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα