82% των θανάτων της πανδημίας εκτός ΜΕΘ! Η κυβέρνηση κατηγορεί τους γιατρούς!

Του Ρολάνδου Παύλου, γιατρού

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα πως η ίδια διαχειρίστηκε την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αφορμή ήταν οι υπολογισμοί του Βασίλη Τσαουσίδη, βάσει στοιχείων του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τους οποίους περίπου 82% των θανάτων από κορωνοϊό (για την ακρίβεια 3.300 τουλάχιστον) συνέβησαν εκτός ΜΕΘ.

Μάλιστα, ο Β. Τσαουσίδης έδωσε στη δημοσιότητα γραφικές παραστάσεις που δείχνουν πως οι εισαγωγές στις ΜΕΘ στην κορύφωση του δεύτερου κύματος αδυνατούσαν να ακολουθήσουν την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει πως οι θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που είτε κατέληξαν στο σπίτι αβοήθητοι, ακολουθώντας τις τηλεφωνικές οδηγίες του ΕΟΔΥ να περιμένουν να επιδεινωθεί η υγεία τους πριν πάνε στο νοσοκομείο, είτε ασθενείς που πήγαν νοσοκομείο αλλά δεν είχαν πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζονταν ή σε κλίνη ΜΕΘ.

Απαντώντας λοιπόν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δεν διέψευσε τα στοιχεία, αλλά δήλωσε πως στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας όλοι οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε ΜΕΘ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά με περισσό θράσος έριξε το φταίξιμο για τον μεγάλο αριθμό θανάτων εκτός ΜΕΘ στους ίδιους τους γιατρούς και νοσηλευτές πρώτης γραμμής, που δεν διαχειρίστηκαν σωστά τα περιστατικά!!

Μιλάμε για τους γιατρούς και νοσηλευτές που η ίδια η κυβέρνηση χειροκρότησε στο πρώτο κύμα. Τους ίδιους γιατρούς και νοσηλευτές που πλήρωσαν και πληρώνουν για την αυτοθυσία τους ψηλό τίμημα με πολύ περισσότερα από τον μέσο πληθυσμό κρούσματα και θανάτους…

Τα στοιχεία υπήρχαν. Η πολιτική βούληση;

Ο Β. Τσαουσίδης δεν είπε κάτι που οι γιατροί δεν γνώριζαν! Ακόμα και τα δελτία ειδήσεων βούιζαν καθημερινά από τις 20 Νοεμβρίου και μετά για την έλλειψη κλινών ΜΕΘ.

Οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν εισαγωγή σε ΜΕΘ ακόμα και σε βαριά περιστατικά, αναγκάζονταν να δώσουν εξιτήριο σε ασθενείς που δεν είχαν αποθεραπευτεί πλήρως και αδυνατούσαν να εισάγουν ασθενείς με άλλα νοσήματα λόγω πληρότητας.

Το πρόωρο εξιτήριο σε ασθενείς που δεν θεραπεύτηκαν πλήρως σήμαινε επιστροφή στο οικογενειακό περιβάλλον με κίνδυνο είτε υποτροπής του ίδιου ασθενούς είτε μετάδοσης του κορωνοϊού σε όλη την οικογένεια (ελλείψει και χώρων χωριστής φιλοξενίας για άτομα σε καραντίνα)!

Αυτά κατήγγειλαν τόσο η Χριστίνα Κυδωνά, υπεύθυνη κλινικής Covid του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση της «Πόλης Ανάποδα» στις 21 Νοεμβρίου, όσο και ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος στην ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης στις 11 Δεκεμβρίου στο κανάλι Kontra.

Χαρακτηριστικά, ο Τσάπας ανέφερε πως στην αρχή της χρονιάς 6 εντατικολόγοι ήταν υπεύθυνοι για 13 κλίνες εντατικής, ενώ τον Δεκέμβριο 8 εντατικολόγοι ήταν υπεύθυνοι για 43 κλίνες!

Η σκανδαλώδης άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις δομές Υγείας τόσο με εξοπλισμό και κλίνες όσο και με προσωπικό αποδεικνύεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο πως είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ένα μεγάλο αριθμό θανάτων ασθενών που δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στα θεραπευτικά μέσα που θα μπορούσαν να τους σώσουν τη ζωή.

Η σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Όμως, αυτό που χρειαζόταν για να αποφευχθούν αυτοί οι θάνατοι δεν ήταν απλά περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ. Ήταν ενίσχυση και όλων των προηγούμενων βαθμίδων φροντίδας από την πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Το ποσοστό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους ίδιους τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, ότι δηλαδή η θνησιμότητα στις ΜΕΘ πλησιάζει το 50%, δείχνει τη σημασία των προηγούμενων βαθμίδων. Όσο πιο νωρίς στην εξέλιξη της ασθένειας μπορέσει ο ασθενής να πάρει τη φροντίδα που πρέπει, τόσο λιγότεροι θα συνωστιστούν στις ΜΕΘ και τόσο περισσότεροι θα θεραπευτούν.

Το υγειονομικό προσωπικό είναι το τελευταίο που μπορεί να κατηγορηθεί για κακή διαχείριση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, όπου οι εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι και λοιμωξιολόγοι με δική τους πρωτοβουλία κατάφεραν λειτουργώντας σαν ομάδα να αξιοποιήσουν τα μηχανήματα μη μηχανικού αερισμού (συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου) στις ΜΑΦ (μονάδες αυξημένης φροντίδας) και να αποφύγουν τη διασωλήνωση σε πολλά βαριά περιστατικά, τα οποία τελικά πήραν εξιτήριο. Η χρήση αυτών των συσκευών θα μπορούσε να απαλλάσσει μέχρι και 80% των περιστατικών από την ανάγκη διασωλήνωσης! Δεν μπορούσε να γίνει όμως το ίδιο σε άλλες πόλεις, π.χ. στη Θεσσαλονίκη γιατί αυτές οι συσκευές χρειάζονται εντατικολόγους ή πνευμονολόγους, που δεν αρκούσαν για να φροντίσουν όπως έπρεπε ούτε τους ασθενείς τελευταίου σταδίου.

Η Κυβέρνηση πάντα βρίσκει «αλλού» ευθύνες

Η κυβέρνηση έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, αφήνοντας τις δομές Υγείας στην τύχη τους και αγνοώντας τις εκκλήσεις του υγειονομικού προσωπικού όλο το καλοκαίρι για προετοιμασία όλων των βαθμίδων με αύξηση των κλινών και του εξοπλισμού, με προσλήψεις προσωπικού και με οργάνωση, συντονισμό και εκπαίδευση διαφορετικών ειδικοτήτων. Αντ’ αυτού, προτιμά να αυξάνει τα κατασταλτικά μέτρα και να μεταθέτει τις δικές της ευθύνες μία στους «ανεύθυνους» νέους και μία στο υγειονομικό προσωπικό.

Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως το τέλος της πανδημίας είναι ακόμα μακριά, αντίθετα με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης που παρουσίαζε το εμβόλιο ως την τελική λύση. Γι’ αυτό και παραμένει αμείωτη η ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα οι δομές Υγείας όλων των βαθμίδων, να γίνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και να οργανωθεί ένα πανεθνικό σχέδιο περίθαλψης σε όλες τις βαθμίδες. Πριν την έλευση ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού που μπορεί να είναι και χειρότερο από το δεύτερο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα