1 χρόνος πανδημία, μισός χρόνος σε λοκντάουν

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και την εξάπλωσή της στην Ελλάδα. Συμπληρώνεται επίσης και ο 4ος συνεχόμενος μήνας λοκντάουν, με περιόδους λιγότερο ή περισσότερο σκληρής απαγόρευσης κυκλοφορίας, που μαζί με το πρώτο 2μηνο Μαρτίου-Απριλίου του 2020 αθροιστικά δίνουν μισό χρόνο. Τον τελευταίο έναν χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακολουθήσει μια σειρά αλλοπρόσαλλων πολιτικών, που από εκεί που το πρώτο 2μηνο παρουσίαζε τη χώρα ως παράδειγμα προς μίμηση, σήμερα μάλλον είναι το αντίθετο. 

Εγκληματικές πολιτικές

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς… Το ότι στην αρχή γίνονταν συστάσεις για μη χρήση μάσκας και πλέον συζητιέται η χρήση διπλής; Το ότι μετά από έναν χρόνο τα κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν πάρει θέση για το αν κολλάει ο κορονοϊός με τη χρήση της ίδιας λαβίδας κατά τη «θεία κοινωνία»; Το ότι δεν έχει ουσιαστική διαφορά μια τάξη με 15 μαθητές συγκριτικά με μια τάξη των 25; Το ότι κλείσανε την παραλία και το δάσος του Σέιχ Σου, των μοναδικών ελεύθερων χώρων της Θεσσαλονίκης, προς «αποφυγή συγχρωτισμού»; Το ότι επιβάλλουν απογευματινή απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα; Το ότι «ο κορονοϊός δεν κολλάει στα σχολεία», αλλά με το που ξεκινάει η λειτουργία τους παρουσιάζονται κρούσματα τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς και τελικά οδηγούνται και πάλι σε κλείσιμο, για να ξανανοίξουν χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο περιμένοντας να αλλάξει η κατάσταση από μόνη της;

Η «αποτελεσματικότητα» αυτής της πολιτικής που ονομάστηκε «ακορντεόν» μας έχει φέρει μπροστά στο 3ο κύμα της πανδημίας. Η ΟΕΝΓΕ ήδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ και ειδικά στην Αττική, όπου το 85-90% των κλινών είναι καλυμμένες. Ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων Υγείας και Αξιολόγησης (IHME – healthdata.org) αυτό το τρίτο κύμα μπορεί να οδηγήσει τον ημερήσιο αριθμό θανάτων στους 60 στα μέσα Μάρτη και τον συνολικό αριθμό θανάτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να αγγίζει τις 10.000 στις αρχές του καλοκαιριού.

Τι θα έπρεπε να γίνει

Υπάρχουν λοιπόν συγκεκριμένες επιλογές που κάνουν της πολιτική της κυβέρνησης εγκληματική. Τι θα έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας; 

  • Κατ’ αρχήν να είχε ανοίξει ο τουρισμός με υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους τουρίστες και όχι μόνο στο 10% των 3 εκατομμυρίων που ήρθαν το καλοκαίρι του 2020 (στοιχεία από το νέο ντοκιμαντέρ του Γ. Αυγερόπουλου, «Παρόντες»). 
  • Να ανοίξουν τα σχολεία με ανώτατο αριθμό ανά τάξη τους 15 μαθητές, και να γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς και η δημιουργία νέων αιθουσών (το διάστημα του καλοκαιριού θα μπορούσε να έχει γίνει αυτή η προετοιμασία) όπως ζητούσαν απ’ την πρώτη στιγμή οι εκπαιδευτικοί. 
  • Να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, να δοθεί έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία, να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία, να δημιουργηθούν περισσότερες ΜΕΘ, κλπ, όπως ζητούσαν απ’ την πρώτη στιγμή οι υγειονομικοί. 
  • Να διπλασιαστεί ο στόλος των ΜΜΜ για να αποφευχθεί ο συνωστισμός όσων μετακινούνται. 
  • Και βέβαια να γίνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό και ιχνηλάτηση

Αυτά, είναι μερικά από τα πλέον απαραίτητα μέτρα που θα έπρεπε να έχει πάρει η κυβέρνηση.

Λεφτά υπάρχουν (για το μεγάλο κεφάλαιο)

Η ΝΔ μπορεί να επικαλείται ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για όλα ή κάποια από τα παραπάνω, ωστόσο βρέθηκαν δεκάδες εκατομμύρια για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα ιδιωτικά ΜΜΕ και ιδίως για τα φιλοκυβερνητικά μέσω της «λίστας Πέτσα», για την Aegean, για τον «Μεγάλο Περίπατο» ακόμα… και για τις εταιρείες εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων. 

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο της σειράς «όλα για το ιδιωτικό κεφάλαιο» γράφτηκε στα μέσα Φλεβάρη κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», όπου η κυβέρνηση για να γλιτώσει μόλις 1 εκατομμύριο ευρώ από την εταιρεία εκμετάλλευσης της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας (εκτιμώντας ότι με τα ελάχιστα διαθέσιμα μέσα εκχιονισμού δεν θα παρέμενε ανοιχτή και θα αναγκαζόταν η εταιρεία να πληρώσει πρόστιμο) αποφάσισε το «προληπτικό» κλείσιμό της! 

Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι όλα είναι θέμα πολιτικών επιλογών που στη συγκεκριμένη συγκυρία έχουν συγκεκριμένο κόστος και μάλιστα χιλιάδων νεκρών.

Το ποντάρισμα στα εμβόλια και το φιάσκο της ΕΕ

Στα τέλη του 2020 η κυβέρνηση πόνταρε στον μαζικό εμβολιασμό, αρνούμενη για ακόμα μια φορά και μετά το 2ο φονικό κύμα να προχωρήσει στα παραπάνω απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Επίσης καθόλου δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί με το θέμα των φαρμάκων για θεραπεία από τον κορονοϊό, τη στιγμή που χώρες όπως τη Γερμανία προμηθεύονται μαζικά τέτοια φάρμακα. 

Η πολιτική αυτή αποδείχτηκε σε μεγάλο βαθμό φιάσκο, καθώς πολλά κράτη έκαναν τελικά τις δικές τους εμπορικές συμφωνίες με τις φαρμακευτικές, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες ποσότητες. 

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ είχε κάνει συγκεκριμένες προαγορές εμβολίων οι εταιρείες έχουν καθυστερήσει σημαντικά τις παραδόσεις. Για παράδειγμα η AstraZeneca θα παραδώσει στα τέλη Μάρτη μόνο το 25% των δόσεων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και για τα οποία έχει πάρει προκαταβολικά τα χρήματα. 

Αυτές οι πρακτικές οδήγησαν στελέχη της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να κάνουν λόγο για αυτοψίες στις εγκαταστάσεις για να διαπιστωθούν οι αιτίες για τις καθυστερήσεις (εννοώντας ότι μπορεί να προμηθεύουν πρώτα άλλες χώρες που έχουν εξασφαλίσει καλύτερες τιμές) κατηγορώντας τις πολυεθνικές για αθέμιτες πρακτικές. 

Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μια αρκετά διαφορετική κατάσταση με τα ποσοστά εμβολιασμού από χώρα σε χώρα, με την ΕΕ να έχει εμβολιάσει λιγότερο από το 3% του πληθυσμού (κατά μ.ο. – η Ελλάδα βρίσκεται στο 4%) τη Βρετανία πάνω από 10%, το Ισραήλ κοντά στο 50% κλπ.

Έτσι, από τις εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που θα έρχονταν από τους πρώτους μήνες, πλέον οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω. 

Κυβερνητικές γελοιότητες

Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά τραγελαφική, όχι μόνο επειδή ο πρωθυπουργός κάνει «αθλητισμό» στην Πάρνηθα ή γλέντια στην Ικαρία όταν ο κόσμος πρέπει να είναι «κλειδωμένος» σπίτι του…

Η γελοιότητα της κυβέρνησης ξεπέρασε κάθε όριο όταν εξασφάλισε τον εμβολιασμό των κομματικών στελεχών της ΝΔ παίρνοντας τη σειρά ακόμα και υγειονομικών! Για τις αλχημείες με τις λίστες των εμβολιασμών έχουν γίνει μια σειρά καταγγελίες γιατρών, με τελευταία την υπόθεση του υπεύθυνου εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας και στελέχους της ΝΔ εναντίον του οποίου εκκρεμεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ο οποίος υποστήριξε ότι παρέλυσε λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό του, σκηνικό που τελικά ήταν στημένο για να αποφύγει τη δίωξη!

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας

Απέναντι σ’ όλο αυτό το χάος, για ακόμα μια φορά, είναι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που θα κληθούν να ξεπεράσουν τα όρια τους προσπαθώντας να σώσουν την κατάσταση..

Η στάση της κυβέρνηση τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε συμβολικό επίπεδο έχει εξοργίσει μεγάλα στρώματα της κοινωνίας. Ήδη οι φοιτητές έχουν δώσει πολύ σημαντικούς αγώνες ενάντια στα σχέδια της Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια. Μεγάλη κινητικότητα εμφανίζεται και στο χώρο των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης, που έχουν κτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά από την πανδημία, και οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις νέες πολιτικές στην Ευρώπη που ποινικοποιούν την έκφραση αντίστασης στους κυβερνώντες μέσα από την τέχνη!

Υπάρχει γενικευμένη δυσαρέσκεια στην κοινωνία. Θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένη και οργανωμένη μορφή για να μετατραπεί σε ενεργή αντίσταση. Χρειάζεται συντονισμός όλων των αγώνων ακόμα και των μικρών αντιστάσεων. Σ’ αυτό, η Αριστερά έχει καθήκον να πάρει πρωτοβουλίες και να λειτουργήσει ενωτικά. Το θετικό παράδειγμα των φοιτητικών και άλλων κινητοποιήσεων (πχ Πολυτεχνείο) της προηγούμενης περιόδου όπου η Αριστερά κινήθηκε ενωτικά και μαχητικά, σπάζοντας τις απαγορεύσεις, πρέπει να γενικευτεί και να γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό των αγώνων. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα