Χωματερή STOP: Η διαιώνιση του αίσχους στην Φυλή και η καύση σκουπιδιών

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της κίνησης «Χωματερή STOP – Πολίτες εν δράσει» (στην οποία συμμετέχει το «Ξ»).

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την πόλη μας: Η διαιώνιση του αίσχους στην Φυλή και η καύση σκουπιδιών!

Να μην το επιτρέψουμε!

Κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής αποδεικνύουν ότι μετατρέπουν την κρίση σε ευκαιρία, για μια φορά ακόμα. Η πλήρης παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες, η διαιώνιση του αίσχους στην Φυλή και η εισαγωγή της μαζικής καύσης σκουπιδιών με εγκαταστάσεις στη Δυτική Αθήνα, θα κάνουν μη βιώσιμη την καθημερινότητα μας. Μόνοι κερδισμένοι τα συμφέροντα των γνωστών μεγαλοεργολάβων, που επιθυμούν διακαώς να κερδοσκοπήσουν, στις πλάτες της δημόσιας υγείας. 

Συνέχεια μεθοδεύσεων από την Περιφέρεια

Την ίδια ώρα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, βάζει ταφόπλακα στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και αναβαθμίζει το περιβαλλοντικό έγκλημα, εις βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου. 

Προκειμένου να περάσει «στα μουλωχτά» η συγκεκριμένη Μελέτη, η Περιφέρεια Αττικής επιδόθηκε πάλι σε  αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, αφού μόνο υπό την πίεση των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ανυπότακτη Αττική», έπραξε το αυτονόητο και όρισε εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση  για το θέμα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στα μέσα Φλεβάρη. Η Περιφερειακή Αρχή Γ. Πατούλη, πιστή στον δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη Διοίκηση της Ρ. Δούρου, προχωρά ακάθεκτη όπως έκανε και εν μέσω του περασμένου καλοκαιριού, όταν πάλι «στα μουλωχτά» προχώρησε την αδειοδότηση των νέων και επικίνδυνων επεκτάσεων στην εγκατάσταση της Φυλής.

Ως προς την ουσία, η ΜΠΕ διαιωνίζει το γνωστό έκτρωμα , δίνοντας ταυτόχρονα πράσινο φως στις νέες επεκτάσεις, που μαζί με τη δρομολόγηση της Γ’ φάσης του ΧΥΤΑ, θα κρατήσουν ενεργές τις εγκαταστάσεις στην Φυλή για τις 3 επόμενες 10ετίες, όταν πια αυτό το αίσχος θα κοντεύει έναν αιώνα ύπαρξης!!! Συγκεκριμένα: 

Α) Στο κεφάλαιο της ΜΠΕ «Επιπτώσεις στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον» αναφέρεται: «Τα έργα της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ως ήδη κατασκευασμένα και σε λειτουργία εδώ και πολλά έτη δεν μπορούν να μεταβάλουν περαιτέρω τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της περιοχής». Πρόκειται για την κυνική παραδοχή πως ότι έγινε, έγινε και τώρα δεν ξεγίνεται…!

Β) Στην άμεση επέκταση που ανέλαβε ήδη η ΗΛΕΚΤΩΡ, προβλέπονται «πανωσηκώματα» σκουπιδιών σε μια έκταση 400 στρ. στο βορειοδυτικό μέρος του ΧΥΤΑ Φυλής και ένας μικρότερος ενδιάμεσος ΧΥΤΑ στα σύνορα με τον παλιό ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων. Για να μπορέσει αυτός ο σκουπιδο-όγκος να στηριχθεί θα κατασκευαστεί ένα ανάχωμα μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων! 

Δημοτικές αρχές Πόντιοι Πιλάτοι ή απλώς…. Συνένοχοι; 

 Για όλα τα παραπάνω, η δημοτική αρχή Πετρούπολης επιδεικνύει πρωτοφανή αφωνία, πράγμα που ισοδυναμεί με απόλυτη πολιτική ταύτιση  με τις επιλογές της κυβέρνησης και της Περιφέρειας και πλήρη ανοχή στην υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Πετρούπολης.

Παρόμοια είναι η κατάσταση με τις δημοτικές αρχές και της υπόλοιπης Δυτικής Αθήνας, που μένουν αδρανείς, απέναντι στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) για την περίοδο 2020-2030, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε εναντίον του τα πυρά του συνόλου των περιβαλλοντικών Οργανώσεων, των τοπικών Συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλων των Επιτροπών Αγώνα πανελλαδικά για ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων, που τον κατήγγειλαν. 

Θυμίζουμε ότι με βάση το νέο ΕΣΔΑ, προβλέπονται:

  • Δημιουργία 43 μεγάλων  κοστοβόρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) πανελλαδικά με την σύμπραξη ιδιωτών (ΣΔΙΤ).
  • Δημιουργία 4 Μονάδων «Ενεργειακής Αξιοποίησης» (έτσι βαφτίζεται η καύση) πανελλαδικής εμβέλειας και δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων Μονάδων καύσης σε κάθε ένα από τα 43 ΜΕΑ σε Περιφερειακό ή και δημοτικό Επίπεδο, ώστε το 2030 περίπου το 30% των απορριμμάτων να καίγεται! Φυσικά οι Μονάδες Καύσης θα γίνουν με την μέθοδο των ΣΔΙΤ. Στόχος είναι να δημιουργηθούν το νωρίτερο το 2024-2025 και για να είναι οικονομικά βιώσιμες θα πρέπει να λειτουργήσουν τουλάχιστον 25-30 χρόνια με εξασφαλισμένες/εγγυημένες από το Κράτος ποσότητες απορριμμάτων. Αν όχι, θα προβλέπεται…αποζημίωση, που φυσικά θα πληρώνεται από τους φόρους ή τα δημοτικά τέλη των πολιτών. Δηλαδή, θα πληρώνουμε τεράστια ποσά για να καίνε τα σκουπίδια μας και εμείς να  αναπνέουμε καρκίνο…      

Όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον μία από τις τεράστιες Μονάδες Καύσης που προβλέπει ο νέος ΕΣΔΑ θα βρίσκεται στην πλάτη μας. Είτε στις εγκαταστάσεις της Φυλής/Άνω Λιοσίων, είτε στο Σχιστό, είτε στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, είτε και στις τρεις μαζί, η Πετρούπολη και η Δυτική Αθήνα έχουν καταδικαστεί να συνεχίσουν να υποφέρουν! 

Μόνη διέξοδος τα τοπικά κινήματα αντίστασης και ο πανελλαδικός συντονισμός τους

Στο Βόλο οι κάτοικοι αντιδρούν μαζικά στην τρομερή αύξηση της ρύπανσης και τις τραγικές επιπτώσεις που έχει στη δημόσια υγεία, παρότι αντιμετωπίζουν καταστολή και ύβρεις από τοπικούς άρχοντες και οικονομικούς παράγοντες. Το παράδειγμα του Βόλου ακολουθεί και η Θεσσαλονίκη όπου η απόπειρα να εισαχθεί η καύση σκουπιδιών για να «ταΐσει» το τσιμεντάδικο της ΤΙΤΑΝ, συναντά την αντίδραση των τοπικών κινημάτων. Στην Πετρούπολη και τη Δυτική Αθήνα έχουν γίνει κινητοποιήσεις που έχουν δείξει τις δυνατότητες μαζικών αντιδράσεων, όμως απαιτείται κλιμάκωση με ενότητα στην δράση και συντονισμό. 

Αυταπάτες για το ρόλο και τα όρια των δημάρχων δεν πρέπει να υπάρχουν. Αντίθετα, σε πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης, όλες οι συλλογικότητες που αντιστέκονται στα «βρώμικα σχέδια» κυβέρνησης – Περιφέρειας – εργολάβων, οφείλουν να οργανώσουν σε ισότιμη και δημοκρατική βάση, μαζικές κινητοποιήσεις. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μαζικές τοπικές κινητοποιήσεις στην Πετρούπολη και συντονισμό με συλλογικότητες γειτονικών δήμων, αλλά και κεντρικά. 

Φυσικά, ακόμα και τώρα, παρά το lockdown, υπάρχουν δράσεις που μπορούν να προταθούν και να δρομολογηθούν, όπως τοπικές απεργίες. Απαραίτητη είναι όμως και η δημιουργία μετώπου με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Άλλωστε η πλήρης ιδιωτικοποίηση σημαίνει και για αυτούς εντατικοποίηση των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, όπως αποδεικνύεται από τον τραγικό απολογισμό των νεκρών εργαζομένων στην αποκομιδή.

Ταυτόχρονα, απαιτείται συντονισμός με τα κινήματα σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και όπου αλλού δημιουργηθούν, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να παλέψουμε από κοινού ενάντια στον εφιάλτη της καύσης σκουπιδιών. Με ημέρες δράσης, πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις, μαζικές πορείες, συμβολικές καταλήψεις, τοπικές γενικές απεργίες και κοινό απεργιακό αγώνα με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, να απαιτήσουμε: 

  • Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής και να αποκατασταθεί το κατεστραμμένο περιβάλλον! 
  • Να αποσυρθεί ο νέος ΕΣΔΑ! Ούτε θάψιμο, ούτε κάψιμο των σκουπιδιών!
  • Υιοθέτηση ενός πλήρως αποκεντρωμένου, διαφανούς και δημοκρατικού μοντέλου διαχείρισής απορριμμάτων με σχεδιασμό για μείωση τους, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση,  και επεξεργασία σε μικρές μεγέθους μονάδες σε Δημοτικό ή Διαδημοτικό επίπεδο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα