Χωματερή STOP: Για την καύση σκουπιδιών και το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση που μοιράζει η κίνηση «Χωματερή STOP – Πολίτες εν δράσει» (στην οποία συμμετέχει το «Ξ») για τα τελευταία γεγονότα με την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Φυλής αλλά και για το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων που εισάγει την μαζική καύση σκουπιδιών.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερο για τους κατοίκους της Πετρούπολης και γενικότερα της Δυτικής Αθήνας. Όσοι, λόγω και του COVID-19, παραμείναν στην πόλη, υπέφεραν από την έντονη δυσωδία από την Χωματερή της Φυλής που πλανιόταν πολλές ημέρες κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητα.

Φωτιά, τοξικό νέφος και δυσωδία πάνω από τα κεφάλια μας

Ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, το λεκανοπέδιο σκεπάστηκε από το τοξικό νέφος λόγω της πυρκαγιάς σε εργοστάσιο Ανακύκλωσης πλαστικών στην Μεταμόρφωση. Και ως αποκορύφωμα, τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου, ξέσπασαν δύο ακόμα πυρκαγιές: μία στην καρδιά του ΧΥΤΑ Φυλής και μία σε ιδιωτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο!

Η δυσωδία συνεχίζει να ταλαιπωρεί την πόλη καθώς οι ρυπογόνες εγκαταστάσεις (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης, διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων κλπ) και η συνέχιση της ταφής εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων πίσω από το βουνό μας συνεχίζεται ακάθεκτη. Και οι πυρκαγιές σε εργοστάσια Ανακύκλωσης επίσης καλά κρατούν, δηλητηριάζοντας τον αέρα που αναπνέουμε. Τριάντα (30) τέτοιες «τυχαίες» πυρκαγιές σε παρόμοιες εγκαταστάσεις έχουν καταγραφεί από το 2015, οι 15 απ’ αυτές από τον Ιούλη του ‘19 ως σήμερα! Πυρκαγιές που ξεκινούν πάντα νύκτα και που γεννούν τεράστιες υποψίες σχετικά με τα αίτια τους.

Δημοτικές αρχές, Περιφέρεια, Κυβέρνηση: Πόντιοι Πιλάτοι ή…απλώς συνένοχοι;

Εύλογη η απορία: Καλά τι κάνουν όλοι για όλα αυτά;

Ας πάρουμε τα πράγματα από τη αρχή:

Η Δημοτική Αρχή Πετρούπολης έστειλε στις 10/7/20 επιστολή …διαμαρτυρίας στον ΕΣΔΝΑ (Ειδικό Διαβαθμικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής) για την δυσωδία και μαζί με τις Δημοτικές Αρχές Ιλίου και Περιστερίου συνυπέγραψε ανακοίνωση μετά την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Φυλής που καλεί γενικά κι αόριστα τους κατοίκους σε κινητοποιήσεις για να κλείσει ο ΧΥΤΑ. Λες και οι επιστολές διαμαρτυρίας ή οι ανώδυνες ανακοινώσεις, μπορούν να θεραπεύσουν την βλάβη που βιώνουμε καθημερινά εδώ και 10ετίες.

Η Περιφέρεια Αττικής από την μεριά της, όχι απλώς ενθαρρύνει, αλλά πριμοδοτεί την διατήρηση του χαώδους, υπερκορεσμένου και άκρως επικίνδυνου ΧΥΤΑ Φυλής, προς κέρδος των επιχειρηματικών συμφερόντων που συνδέονται με αυτή την διαχείριση απορριμμάτων. Η Περιφερειακή Αρχή Γ.Πατούλη, πιστή στον δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη Διοίκηση Ρ.Δούρου, συνέχισε εν μέσω θέρους τη διαδικασία για την αδειοδότηση νέων και επικίνδυνων επεκτάσεων στην Χωματερή της Φυλής, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και για την ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Και τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο και η Κυβέρνηση της ΝΔ, ενέκριναν πανηγυρικά το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) για την περίοδο 2020-2030. Ένα κείμενο 729 σελίδων που τέθηκε σε διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο (!) και που συγκέντρωσε την αντίθεση όλων των περιβαλλοντικών Οργανώσεων, των τοπικών Συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλων των Επιτροπών Αγώνα πανελλαδικά για ζητήματα που αφορούν στην διαχείριση απορριμμάτων.

Τι προβλέπει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός

  • Δημιουργία 43 μεγάλων κοστοβόρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) πανελλαδικά με την σύμπραξη ιδιωτών (ΣΔΙΤ).
  • Γενικότητες και ευχολόγια σχετικά με τους στόχους ανακύκλωσης που προβλέπουν να φτάσει στο 60% του συνόλου των απορριμμάτων ως το 2030 (από 20% περίπου σήμερα).
  • Δημιουργία 4 Μονάδων «Ενεργειακής Αξιοποίησης» (έτσι βαφτίζεται η καύση) πανελλαδικής εμβέλειας και δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων Μονάδων καύσης σε κάθε ένα από τα 43 ΜΕΑ σε Περιφερειακό ή και δημοτικό Επίπεδο, ώστε το 2030 περίπου το 30% των απορριμμάτων να καίγεται! Φυσικά οι Μονάδες Καύσης θα γίνουν με την μέθοδο των ΣΔΙΤ. Στόχος είναι να δημιουργηθούν το νωρίτερο το 2024-2025 και για να είναι οικονομικά βιώσιμες θα πρέπει να λειτουργήσουν τουλάχιστον 25-30 χρόνια με εξασφαλισμένες/εγγυημένες από το Κράτος ποσότητες απορριμμάτων. Αν όχι, θα προβλέπεται…αποζημίωση, που φυσικά θα πληρώνεται από τους φόρους ή τα δημοτικά τέλη των πολιτών. Δηλαδή, θα πληρώνουμε τεράστια ποσά για να καίνε τα σκουπίδια μας και εμείς να αναπνέουμε καρκίνο…

Ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων ή …απλώς ρυπογόνα καύση σκουπιδιών;

Εδώ βρίσκεται και το κλειδί του ΕΣΔΑ, καθώς είναι σχεδιασμένο ώστε να στρώσει το έδαφος στα επιχειρηματικά συμφέροντα που ορέγονται τον πλούτο που συνιστούν τα απορρίμματα της χώρας και ειδικά της Αττικής. Απορρίμματα, που θα καταλήξουν ως φτηνή καύσιμη ύλη σε τσιμεντοβιομηχανίες ή στις νέες Μονάδες καύσης.

Κι ενώ αυτοί θα κερδοσκοπούν με φτηνό έτοιμο υλικό, τα πνευμόνια μας και το περιβάλλον θα το πληρώσουν πολύ ακριβά. Οι βλαβερές συνέπειες της καύσης είναι τεκμηριωμένες πέραν πάσης αμφιβολίας από το παράδειγμα του Βόλου και μιας σειράς χωρών των Βαλκανίων, αλλά και από όλες τις σχετικές διεθνείς περιβαλλοντικές μελέτες. Είναι πια φανερό, ότι στο όνομα της παραγωγής ενέργειας ή της μείωσης των σκουπιδιών που θάβονται, το τίμημα της καύσης θα είναι δηλητηριώδεις διοξίνες, φουράνια και τοξική τέφρα.

Βόλος, Θεσσαλονίκη…και μετά Δυτική Αθήνα;

Ας δούμε τον Βόλο, που χρησιμοποιείται ήδη ως πόλη-πειραματόζωο, με την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ-Lafarge -υπό τις ευλογίες της Δημαρχίας Α.Μπέου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας- να καίει καύσιμη ύλη από τον ΧΥΤΑ Φυλής αλλά και εισαγόμενα βρωμερά φορτία από την Ιταλία. Το τοξικό νέφος καλύπτει καθημερινά την πόλη. Οι κάτοικοι αντιδρούν μαζικά, αλλά αντιμετωπίζουν καταστολή και ύβρεις από τοπικούς άρχοντες και οικονομικούς παράγοντες. Το παράδειγμα του Βόλου ακολουθεί και η Θεσσαλονίκη όπου η απόπειρα να εισαχθεί η καύση σκουπιδιών για να «ταΐσει» το τσιμεντάδικο της ΤΙΤΑΝ, συναντά την αντίδραση των τοπικών κινημάτων.

Είμαστε σίγουροι ότι μία από τις τεράστιες Μονάδες Καύσης που προβλέπει ο νέος ΕΣΔΑ θα βρίσκεται στην πλάτη μας. Είτε στις εγκαταστάσεις της Φυλής/Άνω Λιοσίων είτε στο Σχιστό. Είναι προφανές ότι η κόλαση της Φυλής, το περιβαλλοντικό αλλά και το υγειονομικό έγκλημα που συντελείται πίσω από το Ποικίλο Όρος, δεν πρόκειται να σταματήσει στο εγγύς μέλλον, αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που περιγράφεται στο νέο ΕΣΔΑ. Όσο και αν μας πλασάρουν ως «καθρεφτάκια» τα σπιτάκια ανακύκλωσης (σ.σ. αλήθεια εκτός από πανάκριβες διαφημίσεις στο Μετρό, τα έχει δει κάποιος κάπου;;) ή κάποιους καφέ κάδους, η Πετρούπολη και η Δυτική Αθήνα έχουν καταδικαστεί να συνεχίσουν να υποφέρουν!

Υπάρχει λύση και είναι στα χέρια μας!

Η μόνη λύση είναι αυτή που τόσο η Πρωτοβουλία μας, όσο και ευρύτερες κινήσεις, προτείνουν εδώ και καιρό. Με μαζική, μαχητική, ενωτική αντίδραση των κατοίκων να αντισταθούμε στο μέλλον που επιφυλάσσουν για την περιοχή μας Κυβέρνηση και εργολάβοι της διαχείρισης απορριμμάτων. Κανένας συμβιβασμός-καμία υποχώρηση σε θέματα που αφορούν την υγεία μας. Με ημέρες δράσης, πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις, μαζικές πορείες, συμβολικές καταλήψεις, τοπική γενική απεργία αν χρειαστεί και συντονισμό με τα κινήματα σε Βόλο και Θεσσαλονίκη να απαιτήσουμε:

  • Να αποσυρθεί ο νέος ΕΣΔΑ! Ούτε θάψιμο, ούτε κάψιμο των σκουπιδιών!
  • Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής και να αποκατασταθεί το κατεστραμμένο περιβάλλον!
  • Υιοθέτηση ενός πλήρως αποκεντρωμένου, διαφανούς και δημοκρατικού μοντέλου διαχείρισής απορριμμάτων με σχεδιασμό για μείωση τους, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση, και επεξεργασία σε μικρές μεγέθους μονάδες σε Δημοτικό ή Διαδημοτικό επίπεδο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Με απτά αποτελέσματα στην μείωση των δημοτικών τελών, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Η λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών υπάρχει και ο μόνος ικανός να την επιβάλλει είμαστε εμείς οι ίδιοι!

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP –πολίτες εν δράσει
Email: [email protected]www.facebook.com/mousamastop/
Τηλ.: 6932253326 – 6976762588

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα