ΜΠΕ ΟΕΔΑ Φυλής: το έκτρωμα διαιωνίζεται!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση/δελτίο τύπου της κίνησης «Χωματερή STOP – πολίτες εν δράσει» για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής που διαιωνίζει και αναβαθμίζει το έκτρωμα στην Φυλή!

Ως Χωματερή stop –πολίτες εν δράσει, ενώνουμε κι εμείς τις φωνές μας με όσους καταγγέλλουν τόσο την διαδικασία όσο και την ουσία της διαβούλευσης για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής. Ανάμεσα τους η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι αριστερές αντιπολιτευτικές παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής («Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ανυπότακτη Αττική»), το «Δυτικό Μέτωπο», οι «Φίλοι της Φύσης» κλπ.

Ως προς τη διαδικασία, της τύποις δημόσιας διαβούλευσης, που θα λήξει στις 3/2/2021, αρκεί να σημειωθεί πως ο Περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, έπρεπε να βρεθεί αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες και την πίεση των δύο παραπάνω παρατάξεων για να δεήσει να κάνει το αυτονόητο. Δηλαδή να ανακοινώσει εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση για το θέμα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο στα μέσα Φλεβάρη. Η Περιφερειακή Αρχή συνειδητά αποφεύγει αυτού του είδους τις συζητήσεις, όντας συνένοχη με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο συνεχιζόμενο «διαρκές έγκλημα» στη Φυλή. Και ούτε λόγος βέβαια, καμιά απολύτως συζήτηση δεν διεξάχθηκε για το ίδιο θέμα στον απολύτως διακοσμητικό ΕΣΔΝΑ (Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής) που αποτελεί τον κατεξοχήν Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αττικής.

Ως προς την ουσία, η ΜΠΕ έρχεται για να διαιωνίσει το έκτρωμα της Φυλής, προς όφελος βέβαια των εργολαβικών και των επιχειρηματικών συμφερόντων που νέμονται την κατάσταση 10ετίες τώρα, αλλά και να δώσει πράσινο φως σε νέες επεκτάσεις, που μαζί με την δρομολόγηση της Γ’ φάσης του ΧΥΤΑ, θα κρατήσουν ενεργές τις εγκαταστάσεις στην Φυλή για τις 3 επόμενες 10ετίες, όταν πια αυτό το αίσχος θα κοντεύει έναν αιώνα ύπαρξης!!!

Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας τρία σημεία:
Α) Στο κεφάλαιο της ΜΠΕ «Επιπτώσεις στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον» γράφουν: «Τα έργα της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ως ήδη κατασκευασμένα και σε λειτουργία εδώ και πολλά έτη δεν μπορούν να μεταβάλουν περαιτέρω τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της περιοχής». Πρόκειται για την κυνική παραδοχή πως ότι έγινε, έγινε και τώρα δεν ξεγίνεται…!

Β) Στην άμεση επέκταση που ανέλαβε ήδη η ΗΛΕΚΤΩΡ, προβλέπονται «πανωσηκώματα» σκουπιδιών σε μια έκταση 400 στρ. στο βορειοδυτικό μέρος του ΧΥΤΑ Φυλής και ένας μικρότερος ενδιάμεσος ΧΥΤΑ στα σύνορα με τον παλιό ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων. Για να μπορέσει αυτός ο σκουπιδο-όγκος να στηριχθεί θα κατασκευαστεί ένα ανάχωμα μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων! Πρόκειται για τερατουργήματα, πάνω σε τερατουργήματα…

Γ) Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα με την δρομολόγηση της μαζικής καύσης των απορριμμάτων, όπως περιεγράφηκε στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Απέναντι σε όλα αυτά, ως Χωματερή stop –πολίτες εν δράσει, θα εξακολουθήσουμε να βάζουμε τις δυνάμεις μας για την ανάπτυξη ενός τοπικού μαζικού ενωτικού και δυναμικού κινήματος στην περιοχή μας. Και την ίδια ώρα θα συντονιζόμαστε με άλλες κινηματικές συλλογικότητες/κινήσεις/επιτροπές (*) που αγωνίζονται κατά της καύσης των σκουπιδιών, για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής ή άλλων ΧΥΤΑ και που παλεύουν για μια διαχείριση των απορριμμάτων που θα υπηρετεί το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τις κοινωνικές ανάγκες.

(*) («Νο Burn» Bόλος, «Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης κατά της καύσης απορριμμάτων», «Support earth», «Νέοι για το Περιβάλλον» Βόλος, «Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης» κλπ).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα