Βόλος – συντονισμός φορέων και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα Βόλου

 

 

Η σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική για την πορεία του αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών.

Καταρχάς, ήταν μια μαζική σύσκεψη. Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων φορέων της πόλης όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, η ΕΛΜΕ, το ΤΕΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, δημοτικές κινήσεις και πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς. Το «Ξεκίνημα» συμμετείχε καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις.

Συνέχεια στο ενιαίο μέτωπο της 5ης Μαΐου

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι η σύσκεψη έδωσε ένα μήνυμα ότι το ενιαίο μέτωπο κατά της καύσης σκουπιδιών, το οποίο εκφράστηκε στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου, μπορεί να έχει συνέχεια και ότι ο αγώνας μπορεί να κλιμακωθεί με συντονισμένο τρόπο.

Η κοινή δράση και ο συντονισμός ανάμεσα στην Επιτροπή και τους φορείς μπορεί να δώσει προοπτική στο κίνημα και να εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση, το Δήμο και την Περιφέρεια ώστε να μπει οριστικό τέλος στην καύση σκουπιδιών και να μην προχωρήσει το εργοστάσιο παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου.

Οι προτάσεις της Επιτροπής

Στην εισήγησή της η Επιτροπή κατέθεσε μια σειρά από ιδέες για τη συνέχιση του αγώνα: προσπάθεια για κινητοποίηση της εκπαίδευσης και ειδικά των μαθητών, νέο παμβολιώτικο συλλαλητήριο, νομικές κινήσεις, πίεση στην Περιφέρεια για τακτική παρακολούθηση της ρύπανσης ατμόσφαιρας και εδάφους, απαίτηση για διενέργεια δημοψηφίσματος μαζί με τις δημοτικές εκλογές κα.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των φορέων να τοποθετηθούν πάνω σε αυτές και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Οι περισσότεροι συμφώνησαν με την ανάγκη για νέο μαζικό συλλαλητήριο ενώ διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν κυρίως πάνω στο θέμα του δημοψηφίσματος.

Κλιμάκωση με νέο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή μαθητών και τοπική γενική απεργία

Την Πέμπτη 22/11 η Επιτροπή εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο προτείνει να πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου. Η πρόθεση είναι η κινητοποίηση αυτή να αποτελέσει κλιμάκωση σε σχέση με την 5η Μαΐου. Μια κλιμάκωση που θα έρθει, πρώτον, μέσα από τη μαζική συμμετοχή μαθητών στο συλλαλητήριο και, δεύτερον, αν στις 13/2 παραλύσει η τοπική οικονομία μέσα από μια 24ωρη τοπική γενική απεργία.

Στο Δελτίο Τύπου γράφει χαρακτηριστικά η Επιτροπή:

«…Πανεκπαιδευτικό-Παλλαϊκό Συλλαλητήριο με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονέων, πολιτών και μαζικών φορέων την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 και κήρυξη Γενικής Τοπικής Απεργίας. Στόχος είναι εκείνη τη μέρα να νεκρώσει η οικονομία της πόλη μας, να κλείσουν τα πάντα (καταστήματα, επιχειρήσεις, καφετέριες, τσιπουράδικα, δημόσιες υπηρεσίες, η εκπαίδευση κ.ο.κ.) στέλνοντας ένα μήνυμα κατά της καύσης σκουπιδιών. Η συγκέντρωση συμβολικά θα πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο του Βόλου και θα καταλήξει με πορεία προς την ΑΓΕΤ.»

Πρόκειται για δυο στόχους εξαιρετικής σημασίας. Οι νέοι είναι αυτοί που θα υποστούν περισσότερο από όλους τις δραματικές συνέπειες της μαζικής καύσης σκουπιδιών. Η συμμετοχή των μαθητών μπορεί να δώσει νέα δυναμική στο κίνημα.

Αν η συμμετοχή χιλιάδων μαθητών συμπληρωθεί με μια πετυχημένη 24ωρη τοπική γενική απεργία τότε μιλάμε για έναν πραγματικό ξεσηκωμό της πόλης που θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από την καύση.

Εντατική προετοιμασία!

Για να έχει επιτυχία το παραπάνω σχέδιο θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστεί και να ξεκινήσει η μαζική καμπάνια κινητοποίησης κόσμου ώστε στις 13/2 να κατέβει στο δρόμο μια λαοθάλασσα. Το κάλεσμα του συλλαλητηρίου πρέπει να φτάσει σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο. Αυτό απαιτεί την ενεργή συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στις εξορμήσεις, τις αφισοκολλήσεις, τα μοιράσματα σε χώρους κοκ.

Παράλληλα θα πρέπει να καλεστούν γενικές συνελεύσεις στα σχολεία, τις σχολές του Πανεπιστημίου και κυρίως στα σωματεία εργαζομένων και στους επαγγελματικούς φορείς (Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος στην Εστίαση, Σύλλογοι άλλων κλάδων επαγγελματιών, επιστημόνων κοκ) όπου να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα της καύσης των σκουπιδιών και της συμμετοχής στο συλλαλητήριο και στην 24ωρη τοπική γενική απεργία.

Είναι δεδομένο ότι πολλές από τις ηγεσίες των μαζικών φορέων είτε ανοιχτά εναντίον του κινήματος κατά της καύσης (πχ στο ΕΚΒ) είτε απλά σύρονται πίσω από την κοινωνική δυναμική μην μπορώντας να κάνουν αλλιώς και κάτω από την πίεση της βάσης τους. Ακριβώς για αυτό το λόγο η πρωτοβουλία πρέπει να περάσει στους απλούς ανθρώπους της βάσης σε κάθε χώρο. Το Ξεκίνημα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να έχει επιτυχία η κινητοποίηση της 13ης Φεβρουαρίου και καλεί όσους και όσες θέλουν να πάρουν μέρος και να ενισχύσουν αυτό τον αγώνα να έρθουν σε επαφή μαζί μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα