Βόλος: Πεντακάθαρη η ατμόσφαιρα από τις μετρήσεις στην ΑΓΕΤ -Lafarge: Πόσα ψέματα ακόμα θα πει η δημοτική αρχή Μπέου;

Της Μαριάνθης Κυπρίδου, τοπικής σύμβουλου Βόλου

 

Στις 18/10/18, η Eπιστημονική Oμάδα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων που πραγματοποίησε, σε συνεργασία με το εργαστήριο Bureau Veritas Commodities Canada Ltd του Καναδά. Τα συνολικά επτά δείγματα λήφθηκαν από το έδαφος, πετρώματα και φυτικούς οργανισμούς στην περιοχή του λόφου της Γορίτσας (που βρίσκεται μεταξύ του Βόλου και της ΑΓΕΤ -Lafarge) και στη Νέα Δημητριάδα, την πιο κοντινή συνοικία της πόλης στην τσιμεντοβιομηχανία.

Επιτροπή Αγώνα: Υψηλή συγκέντρωση σε αρσενικό

Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλή συγκέντρωση σε βαρέα μέταλλα, με πρώτο το αρσενικό (As). Το αρσενικό έχει επανειλημμένα κριθεί ένοχο για την εμφάνιση καρκίνων στην ουροδόχο κύστη, στα νεφρά, στους πνεύμονες και στο ήπαρ. Δυστυχώς, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι ένα δηλητήριο δύσκολο να ανιχνευθεί, καθώς είναι άοσμο και άγευστο. Ωστόσο, αν ένα άτομο εκτίθεται πολλά χρόνια σε αυτό, κινδυνεύει από αργό θάνατο. Παρ’ όλα αυτά, στο ελληνικό δίκαιο δεν υπάρχουν οριακές τιμές βαρέων μετάλλων για το έδαφος, παρά μόνο για το πόσιμο νερό (Ν. 3282/19-9-17).

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποτελούν μια πρώτη ένδειξη για περαιτέρω έρευνα, όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, καλώντας τους ιθύνοντες (Περιφέρεια, Δήμο) να προχωρήσουν σε συστηματικές και πιο αναλυτικές μετρήσεις (κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει), για να κριθεί πόσο (μη) ασφαλής είναι η καύση σκουπιδιών για το περιβάλλον και τους κατοίκους.

Μπέος: Καλύτερα το ελληνικά σκουπίδια από τα ιταλικά!

Την προηγούμενη μέρα (17/10), η δημοτική αρχή Μπέου έφερε στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2019 στο οποίο προβλέπεται η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων και παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου SRF (κόστους 41. εκ. ευρώ). Με δυο λόγια η δημοτική αρχή θέλει να στείλει τα απορρίμματα του Βόλου προς καύση στην τσιμεντοβιομηχανία! Με αυτή την κίνηση η δημοτική αρχή έδειξε ότι δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το μεγαλειώδες συλλαλητήριο πολλών χιλιάδων Βολιωτών στις 5ης Μαΐου όπου ένα από τα δυο βασικά αιτήματα ήταν να μην κατασκευαστεί εργοστάσιο SRF.

Για άλλη μια φορά, μέλη της Επιτροπής και πολίτες ενάντια στην καύση συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο, για να ζητήσουν από τη δημοτική αρχή να μην προχωρήσει στην κατασκευή αυτού του εργοστασίου, που πιθανότατα θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) χωρίς καμία οικονομική ανταπόδοση για το δήμο. Αυτά τα χρήματα προτάθηκε από την Επιτροπή να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία μονάδας ανακύκλωσης των απορριμμάτων από τον ίδιο το δήμο. Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι … είναι προτιμότερο η ΑΓΕΤ να καίει ελληνικά σκουπίδια αντί για ιταλικά. Το πρόβλημα για τον κύριο Μπέο δεν είναι οι επιπτώσεις της καύσης για την υγεία μας και τον τόπο που ζούμε, αλλά αν τα σκουπίδια που θα καίγονται θα έχουν ελληνική προέλευση! Απάντηση επιστημονική και ιδιαίτερα τεκμηριωμένη!

Μετρήσεις δήμου: Πεντακάθαρη η ατμόσφαιρα! (;)

Λίγες μέρες μετά, στις 31/10, ο δήμαρχος παρουσίασε τα αποτελέσματα των μετρήσεων στην ατμοσφαιρική ρύπανση που ο ίδιος ανέθεσε στην εταιρεία Envirometrics ΕΠΕ (και κόστισαν 20.000 ευρώ) και, ως εκ θαύματος, η ατμόσφαιρα βρέθηκε πεντακάθαρη! Φουράνια μηδέν, διοξίνες πουθενά! Οι μετρήσεις στον αέρα έγιναν μόνο σε δύο σημεία κοντά στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και κράτησαν μια βδομάδα επί 24ώρου βάσης. Για να υπάρχει σωστό αποτέλεσμα βέβαια, αυτός ο χρόνος δεν είναι επαρκής, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για το δήμαρχο. Άλλωστε, μας έχει συνηθίσει σε πολυέξοδες κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς ουσία. Σε ερώτηση μελών της Επιτροπής αν μετρήθηκαν βαρέα μέταλλα στο έδαφος (όπου θα φαίνονταν η συσσωρευμένη ρύπανση), η απάντηση του τεχνικού συμβούλου της Envirometrics, κ. Σίσκου, ήταν αρνητική, γιατί, όπως είπε, «δεν κρίθηκε απαραίτητο»…

Η «ανεξάρτητη» εταιρεία Evirometrics που ανέλαβε τις μετρήσεις του δήμου

Το καλύτερο όμως δεν σας το είπαμε ακόμα: ενώ ο τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας τόνισε ότι η Envirometrics δεν έχει καμία σχέση με καμία τσιμεντοβιομηχανία, στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, η πολυεθνική Lafarge φιγουράρει ανάμεσα στα ονόματα των πελατών της! Από αυτό καταλαβαίνουμε πόσο αντικειμενικές ήταν οι μετρήσεις του δήμου. Και πόσο μας δουλεύουν, λέγοντας χοντρά ψέματα.

Να μην ανησυχούν οι Βολιώτες;

Σύμφωνα με το Δήμαρχο οι Βολιώτες «δεν θα πρέπει να ανησυχούν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρύπανσης στην ατμόσφαιρα». Πρόκειται για ένα αισχρό ψέμα!

Μετρήσεις ετών από το Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια έχουν δείξει ότι η ατμόσφαιρα στο Βόλο είναι ήδη επιβαρυμένη. Τον περασμένο Ιούλιο ο Ιατρικός Σύλλογος δημοσίευσε μελέτη στην οποία έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία διεθνών ερευνών για τις επιπτώσεις στην Υγεία από την καύση RDF-SRF για παραγωγή ενέργειας. Ανάμεσα σε άλλα, ο Ιατρικός Σύλλογος λέει: «Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η καύση RDF δύναται να παράγει πλήρες φάσμα από διοξίνες και φουράνια…Οι διοξίνες είναι εξαιρετικά τοξικές και μπορούν να επηρεάσουν πολλά όργανα και συστήματα.».

Την ίδια ώρα, καθημερινές είναι οι καταγγελίες πολιτών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε τοπικά ΜΜΕ ότι συχνά η ατμόσφαιρα μυρίζει καμένο πλαστικό, πράγμα που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Ε. Τσάμη, σημαίνει ότι το λιγότερο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα είναι ρύπανση με μικροσωματίδια PM10, PM2,5, κοκ.

Οι διαβεβαιώσεις του κ. Μπέου ότι η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη και ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν εξυπηρετούν μόνο τη Lafarge και σε καμία περίπτωση την αλήθεια και την υγεία των πολιτών. Τα ψέματα αυτά ξεσκέπασε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών με χιουμοριστικό βιντεάκι που έδωσε στη δημοσιότητα και έγινε viral.

https://www.facebook.com/epitropiAgonaVolou/videos/282357965953370/

Για να υπάρξει πραγματική εκτίμηση της κατάστασης, χρειάζεται: πρώτον, η εγκατάσταση μόνιμου δικτύου μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πολλά σημεία της πόλης που να δίνει διαρκώς στοιχεία (υπήρχε παλιότερα από το Πανεπιστήμιο). Δεύτερον, η διενέργεια τακτικών μετρήσεων της ρύπανσης (ειδικά για βαρέα μέταλλα) στο έδαφος γύρω από τη ΑΓΕΤ – Lafarge και άλλα ρυπογόνα εργοστάσια και δημιουργία βάσης δεδομένων. Τρίτον, οι τακτικοί έλεγχοι στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής, για να διαπιστωθεί η ασφάλειά τους. Ας σημειωθεί ότι λίγα χρόνια πριν είχε εντοπιστεί μεγάλη έκθεση σε διοξίνες σε κοπάδια από πρόβατα, κοντά στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας.

Η αερορύπανση υπεύθυνη για χιλιάδες θανάτους παγκόσμια

Τον προηγούμενο μήνα βγήκε στη δημοσιότητα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αναφέρει ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν από την αερορύπανση περίπου 600.000 παιδιά κάτω των 15 ετών! Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 9 στους 10 κατοίκους του πλανήτη εισπνέουν μολυσμένο αέρα, με αποτέλεσμα περίπου 7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο! Επιπλέον, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Guardian, έρευνα που έγινε στην Κίνα, απέδειξε ότι η αέρια τοξική ρύπανση επηρεάζει και την ανθρώπινη νοημοσύνη!

Επίσης, στοΔιακυβερνητικό Πάνελ του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγήπου έγινε στις αρχές Οκτώβρη, εκδόθηκε ειδική έκθεση για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η έκθεση μας πληροφορεί ότιέχουν απομείνει μόλις 12 χρόνια, για να περιοριστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής!Αν αυτό το χρονικό διάστημα παρέλθει, χωρίς να έχουν παρθεί δραστικά μέτρα, τότε οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα είναι μη αναστρέψιμες!

Παρόλο που δεν περιμέναμε τον ΠΟΥ ή τον ΟΗΕ για να καταλάβουμε ότι η αερορύπανση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία και το περιβάλλον, ή ότι στον καπιταλισμό, όλα γίνονται με γνώμονα το κέρδος και όχι τον άνθρωπο και τον πλανήτη, είναι τραγικό να επιβεβαιώνεται και από οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας. Ειδικά όταν σε αυτούς συμμετέχουν εκείνοι που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση (κυβερνήσεις, πολυεθνικές, βιομήχανοι, τραπεζίτες). Οι ίδιοι παραδέχονται ότι έχουν επιφέρει την καταστροφή του πλανήτη.

Όσο λοιπόν μας μένει ακόμα καιρός, πριν καούν όλα τα εγκεφαλικά μας κύτταρα από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να διατηρήσουμε καθαρά και δημόσια τα αγαθά που μας δίνει απλόχερα η φύση!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα