ΑΓΕΤ – νέα καραβιά με 2.500 τόνους πλαστικά σκουπίδια από την Ιταλία για καύση!

Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα Βόλου

  Δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες (9/10) έξω από την πύλη του λιμανιού της ΑΓΕΤ μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών για να διαμαρτυρηθούν για την εκφόρτωση νέου φορτίου 2.500 τόνων πλαστικών σκουπιδιών από την Ιταλία. Τα σκουπίδια αυτά προορίζονται για καύση στους κλιβάνους της ΑΓΕΤ. Η εισαγωγή σκουπιδιών από την Ιταλία – όπου είναι γνωστό ότι η Μαφία ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και έτσι επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα βαφτίζονται RDF – δείχνει ότι η πρόθεση των εταιριών και της κυβέρνησης είναι να κάνουν το Βόλο αποτεφρωτήρα της Ευρώπης. Σειρά θα έχουν στη συνέχεια βέβαια και άλλες περιοχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαπιστώθηκε ότι η ΑΓΕΤ παραβιάζει όρους της Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων σε ότι αφορά την εκφόρτωση, αποθήκευση και μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις, οι αρμόδιες αρχές (Λιμενικό, Εισαγγελία, Περιφέρεια, κοκ) έδειξαν για ακόμη μια φορά ιδιαίτερη απροθυμία και βραδύτητα στη διενέργεια των σχετικών ελέγχων και φυσικά στην επιβολή κυρώσεων για τις παραπάνω παραβάσεις.

***

Η «ασυλία» αυτή της ΑΓΕΤ και των υπευθύνων της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αυτεπάγγελτες διώξεις που είχαν υποστεί μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την κινητοποίηση της 1ης Απριλίου έξω από το εργοστάσιο. Τότε πέντε αγωνιστές είχαν συλληφθεί επειδή σταμάτησαν νταλίκα που μετέφερε και πάλι Ιταλικά σκουπίδια από το λιμάνι της ΑΓΕΤ προς το εσωτερικό του εργοστασίου και μετά από τους ελέγχους τους οποίους αναγκάστηκε να κάνει η Περιφέρεια αποδείχτηκε ότι τα καύσιμα σκουπίδια αποτελούνταν από 75 ως 80% από πλαστικό. Οι κατηγορίες εναντίον των πέντε βέβαια εξέπεσαν πριν από λίγες μέρες, αλλά το μήνυμα του κράτους και των τοπικών οργάνων του ήταν σαφές: εκφοβισμός για το κίνημα κατά της καύσης, προστασία των μεγαλομετόχων της ΑΓΕΤ Lafarge. Η «ανισότητα» πολιτών και εταιρίας απέναντι στο νόμο βγάζει μάτι και για αυτό το λόγο η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους πολίτες σε νέα συγκέντρωση σήμερα (Τετάρτη 10/10) έξω από τα δικαστήρια του Βόλου στις 10:00 με σκοπό να απαιτήσουν να σταματήσει η παράνομη εκφόρτωση των σκουπιδιών (https://www.facebook.com/events/347105109182976/)…

***

Η χθεσινή συγκέντρωση και η σημερινή κινητοποίηση στα δικαστήρια δείχνουν ότι το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών, που εκφράστηκε με πρωτοφανή μαζικότητα στο ιστορικό συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου είναι εδώ και έχει γρήγορα και σωστά αντανακλαστικά. Την ίδια ώρα γίνεται όλο και πιο κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς για την προστασία της υγείας μας. Η Lafarge-Holcim έχει πάρει άδεια (με τις υπογραφές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων που συγκυβέρνησαν…) να καίει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σκουπίδια κάθε χρόνο στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ που λειτουργεί μέσα στην πόλη! Ακόμη κι αν η εταιρία συμμορφωθεί με όλους τους όρους της ΑΕΠΟ το έγκλημα της καύσης σκουπιδιών και άρα της έκκλησης διοξινών και άλλων καρκινογόνων ρύπων θα συνεχίζεται! Κατά συνέπεια, τα κεντρικά αιτήματα του κινήματος παραμένουν το να σταματήσει ολοκληρωτικά η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και να μην προχωρήσει ο Δήμος Βόλου στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής καυσίμου SRF από τα σκουπίδια του Βόλου. Για να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα απαιτείται το μαζικό κίνημα που πλημμύρισε τους δρόμους της πόλης τον Μάιο να προχωρήσει με ένα σχέδιο κλιμάκωσης και μαζικών κινητοποιήσεων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα