Βόλος: Όχι στην καύση σκουπιδιών! – Ανακοίνωση του «Ξ»

Διαβάστε παρακάτω την προκήρυξη που μοιράζει η τοπική οργάνωση του «Ξ» στο Βόλο σχετικά με την καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ

 

Όχι στην καύση σκουπιδιών!

Συλλαλητήριο: Σάββατο 5 Μαΐου, 12:00, πλ. Ελευθερίας

 

Βολιώτη, Βολιώτισσα ήρθε η ώρα να βγούμε όλοι στο δρόμο για να υπερασπιστούμε την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας. Το Σάββατο 5 Μαΐου η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών καλεί σε πανβολιώτικο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Από αυτό το κάλεσμα δεν πρέπει να λείψει κανείς!

Μαζικοί φορείς, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια, νέοι, γέροι, παιδιά, κάθε πολίτης πρέπει να δώσει το παρών για να απαιτήσουμε να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και να εφαρμοστεί άμεσα η οικολογική διαχείριση των σκουπιδιών.

Χιλιάδες τόνοι από την Ιταλία…

Η ΑΓΕΤ καίει σκουπίδια (RDF) με την άδεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της κυβέρνησης. Πλοία από την Ιταλία ξεφορτώνουν χιλιάδες τόνους σκουπιδιών και η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη στο μέλλον αφού η ΑΓΕΤ έχει πάρει άδεια να καίει ως και 200.000 τόνους σκουπιδιών και άλλων δήθεν «εναλλακτικών» καυσίμων το χρόνο.

Έτσι, ο Βόλος κινδυνεύει να γίνει χαβούζα και αποτεφρωτήρας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και γειτονικών χωρών!

Υποκριτική και προκλητική στάση της Δημοτικής Αρχής Μπέου

Η Δημοτική Αρχή Μπέου κρατά μια απόλυτα υποκριτική στάση κι έχει τεράστιες ευθύνες. Τον Οκτώβριο του 2017 αποφάσισε να φτιάξει εργοστάσιο, στον ΧΥΤΑ Βόλου, όπου τα σκουπίδια θα μετατρέπονται σε

«στερεά καύσιμα (SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου» (απόφαση προμελέτης 25/10/2017)

κάτι που σημαίνει ότι ο Δήμος Βόλου θα γίνει προμηθευτής της ΑΓΕΤ με καύσιμα σκουπίδια.

Αυτή την απόφαση για δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF η Δημοτική Αρχή Μπέου αρνήθηκε να την ανακαλέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Μαρτίου παρότι, κάτω από την πίεση της μαζικής συγκέντρωσης κόσμου, πήρε θέση ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ.

Η υποκρισία ξεχειλίζει γιατί δεν γίνεται από τη μια να είσαι ενάντια στην καύση RDF-SRF από την ΑΓΕΤ και από την άλλη να θέλεις ο Δήμος να παράγει SRF!

Καύση σκουπιδιών σημαίνει καρκίνος!

Κι όλα αυτά ενώ είναι γνωστό (μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) ότι η καύση σκουπιδιών, ειδικά στην τσιμεντοβιομηχανία, σημαίνει ρύπανση του αέρα, των νερών και του εδάφους με διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο και άλλες τοξικές ενώσεις που προκαλούν, πέρα από κάθε αμφιβολία, καρκίνο και άλλες σοβαρές παθήσεις!

Οι διοξίνες, ουσίες άχρωμες και άοσμες, περνάνε από τον αέρα στη γη και από εκεί στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για να καταλήξουν στο πιάτο μας. Δεν καταστρέφονται, δεν διαλύονται, δεν χάνονται αλλά συσσωρεύονται στο λίπος των ζώων και των ανθρώπων μέσα από την τροφική αλυσίδα. Για αυτούς τους λόγους η πιο εκτεθειμένη ομάδα του πληθυσμού στις διοξίνες είναι τα βρέφη που θηλάζουν γιατί μέσω του μητρικού γάλακτος οι διοξίνες περνάνε από τον οργανισμό της μητέρας σε αυτόν του μωρού. Οι επιπτώσεις από τη ρύπανση με διοξίνες μπορεί να φανούν μετά από 5, 10 ή 20 χρόνια, όμως τότε θα είναι πολύ αργά!

Ο Βόλος αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ο καρκίνος θερίζει. Η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ θα κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση και οι τραγικές επιπτώσεις θα φανούν σε κάποια χρόνια.

Τραγικές θα είναι όμως και οι επιπτώσεις σε κλάδους της τοπικής οικονομίας όπως ο αγροτικός τομέας, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα πληγούν αν επιτρέψουμε ο Βόλος να γίνει μια μολυσμένη με διοξίνες περιοχή.

Μέτρα εδώ και τώρα!

Για αυτούς τους λόγους πρέπει να απαιτήσουμε:

  • Να απαγορευτεί στην ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια και άλλα δήθεν «εναλλακτικά» καύσιμα
  • Ο Δήμος Βόλου να μην κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής SRF αλλά να κάνει οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η επιδημιολογική μελέτη για την αύξηση του καρκίνου στην περιοχή μας
  • Να εγκατασταθεί σύστημα σταθμών ελέγχου της ατμοσφαιρκής ρύπανσης του Βόλου με διαρκή ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικών πινάκων
  • Να δημιουργηθεί ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου της ρύπανσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιστημονικών φορέων, εργατικών σωματείων και των κινημάτων. Να ελέγχονται τακτικά οι βιομηχανικές περιοχές αλλά και οι περιοχές με αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισης των σκουπιδιών;

Είναι αυτός που προστατεύει το περιβάλλον, την υγεία και την τσέπη των πολιτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με: δραστική μείωση της παραγωγής σκουπιδιών, μάζεμα των σκουπιδιών σε 4 ή 5 ξεχωριστούς κάδους (διαλογή στην πηγή), επανάκτηση και ανακύκλωση στο μέγιστο βαθμό, παραγωγή λιπάσματος (κομπόστ) από τα οργανικά σκουπίδια και διαχείριση του υπολείμματος σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Τα παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν αν κατασκευαστούν μικρές αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισης δημόσιας ιδιοκτησίας υπό τον έλεγχο της κοινωνίας. Αυτή η διαχείριση, εκτός από ασφαλής θα μπορούσε να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, να αυξήσει τα έσοδα του Δήμου και να προστατεύσει το περιβάλλον. Αντί για αυτό όμως, η δημοτική αρχή Μπέου θέλει να ξοδέψει 41 εκ. ευρώ για να κάνει τα σκουπίδια καύσιμο της ΑΓΕΤ!

«Θα κλείσουμε και θα απολύσουμε»… ο εκβιασμός της ΑΓΕΤ

Οι μέτοχοι της ΑΓΕΤ βάζουν τα παπαγαλάκια τους να λένε ότι αν δεν γίνει καύση σκουπιδιών, η ΑΓΕΤ μπορεί να κλείσει και να χάσουν τη δουλειά τους εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό των καπιταλιστών που μας αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμους αυτόχθονες μια αποικίας όπου μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Με την ίδια απειλή εκβιάζουν για να μειώσουν μισθούς και να καταργήσουν δικαιώματα.

Η υποχώρηση σε αυτές τις απαιτήσεις θα μας οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου θα δουλεύουμε για ψίχουλα και θα πεθαίνουμε από τη ρύπανση σαν τις μύγες για να βγάζουν υπερκέρδη και να τα πηγαίνουν στους φορολογικούς παραδείσους οι κύριοι της κάθε Holcim-Lafarge!

Εθνικοποίηση με εργατικό – κοινωνικό έλεγχο

Απέναντι σε αυτόν τον εκβιασμό μόνο το αίτημα για εθνικοποίηση μπορεί να δώσει απάντηση! Η ΑΓΕΤ, όπως και κάθε άλλη επιχείρηση αντίστοιχου βάρους και ρόλου, πρέπει να περάσει στα χέρια της κοινωνίας και να λειτουργήσει κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Και αυτό βέβαια, στη συνέχεια πρέπει να συνδυαστεί με δημόσιες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό της παραγωγής και εφαρμογή της τελευταίας λέξης της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Μόνο έτσι μπορεί η ΑΓΕΤ να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας!

 

Έλα να δώσουμε μαζί τη μάχη

Το «Ξεκίνημα» συμμετέχει μαχητικά στο κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και δίνει τον αγώνα ενάντια στην καύση μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παλεύει ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και την ανισότητα που το καπιταλιστικό σύστημα καταδικάζει την πλειοψηφία της κοινωνίας. Παλεύει για την κοινωνικοποίηση των μεγάλων παραγωγικών μονάδων και βιομηχανιών, με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση σε πανεθνικό επίπεδο και για τη δημιουργία εθνικών φορέων ανά κλάδο παραγωγής, ώστε να γίνει δυνατός ο σχεδιασμός της εθνικής βιομηχανίας και οικονομίας για το κοινωνικό όφελος. Παλεύουμε για μια δημοκρατικά σχεδιασμένη σοσιαλιστική οργάνωση της παραγωγής, με σεβασμό στο περιβάλλον προς όφελος των εργαζομένων και των πολιτών και όχι προς όφελος των δισεκατομμυριούχων.

Για να γίνει αυτό δυνατό χρειάζεται να χτιστεί μια νέα μαζική Αριστερά, έτοιμη να συγκρουστεί με το μεγάλο κεφάλαιο, κι όχι να υποταχτεί και να μεταλλαχτεί όπως έγινε με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο σοσιαλισμός που πρεσβεύουμε είναι συνέχεια των ιδεών των μεγάλων σοσιαλιστών επαναστατών, του Μαρξ, του Λένιν, της Ρόζας Λούξεμπουργκ, του Τρότσκι κ.α. και καμία σχέση δεν έχει με τις εφιαλτικές σταλινικές γραφειοκρατίες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και του ΚΚΕ, ούτε βέβαια και με την απάτη και τα ψέματα των ηγετών του ΠΑΣΟΚ. Η μάχη για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας είναι μια διεθνής μάχη, και γι’ αυτό το «Ξ» συμμετέχει στην Επιτροπή για μια Διεθνή οργάνωση των εργαζομένων, CWI, που δίνει την ίδια μάχη μ’ αυτή που δίνει το «Ξ» στην Ελλάδα, σε 50 περίπου συνολικά χώρες, σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Έλα σ’ επαφή για να δώσουμε μαζί αυτό τον αγώνα.

[email protected] – τηλ 6973322182

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα