Η θυελλώδης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για την καύση σκουπιδιών στις 12 Μαρτίου

Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε τελικά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου με θέματα την κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου και την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Η συνεδρίαση προκλήθηκε μετά από γραπτό αίτημα 17 συμβούλων της αντιπολίτευσης και μετά από μια αναβολή καθώς την προηγούμενη φορά οι σύμβουλοι της παράταξης του Μπέου δεν εμφανίστηκαν στο Συμβούλιο προκαλώντας έλλειψη απαρτίας!
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν παρών στη θέση του δημάρχου και ο Α. Μπέος ο οποίος για πάνω από δυο χρόνια βρίσκονταν σε αργία λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια! Ο Α. Μπέος καταδικάστηκε για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και δωροληψίας και για στημένα παιχνίδια, αλλά αυτά θεωρήθηκαν «πλημμελήματα», η ποινή φυλάκισης του ήταν εξαγοράσιμη και με βάση τον νόμο είχε δικαίωμα να επιστρέψει στη θέση του Δημάρχου!!
Η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν πραγματικά θυελλώδης! Πάνω από 500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα για να πουν όχι στην καύση. Ο Μπέος είχε φέρει καμιά εικοσαριά δικούς του φουσκωτούς δήθεν σαν αντίβαρο αλλά ο συσχετισμός ήταν συντριπτικά εναντίον του.
Η συνεδρίαση κράτησε πάνω από 5 ώρες και καθ’ όλη τη διάρκεια της ο Μπέος, ο Μουλάς (πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου) οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και οι κουβαλητοί τους προκαλούσαν με κάθε τρόπο για να εκτροχιαστεί η κατάσταση.
Το λόγο ανάμεσα σε άλλους πήραν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, εκπρόσωπος του ΤΕΕ Μαγνησίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Στεργίου, εκπρόσωποι σωματείων του ΠΑΜΕ, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και άλλων φορέων. Όλες οι τοποθετήσεις ήταν εναντίον της καύσης και εναντίον της δημιουργίας εργοστασίου SRF.
Κάτω από αυτή την πίεση ο Μπέος επιχείρησε επικοινωνιακή ντρίπλα προτείνοντας ψήφισμα ενάντια στην καύση από την ΑΓΕΤ (κάτι ανέξοδο γιατί την άδεια τη δίνει η κυβέρνηση) αλλά αρνούμενος να ανακαλέσει την απόφαση του Δήμου Βόλου για κατασκευή μονάδας SRF!
Απέναντι σε αυτό αντέδρασαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και πολύ έντονα ο σ. Νίκος Κανελλής. Διόλου τυχαία η ομιλία του (του δόθηκε ο λόγος 3 ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης!) διακόπηκε κακήν κακώς από το προεδρείο ενώ ο πρόεδρος μαζί με τον Μπέο εξαπέλυσαν τόνους λάσπης εναντίον του συντρόφου μας! Ακολουθεί η ανακοίνωση* που εξέδωσε το «Ξεκίνημα» Βόλου για τα σχετικά γεγονότα.

Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου τη Δευτέρα 12 Μαρτίου πρέπει να εξαχθούν μια σειρά από συμπεράσματα.

Χωρίς τη μαζική κινητοποίηση του κόσμου η Δημοτική Αρχή δεν θα είχε πάρει θέση ενάντια στην καύση σκουπιδιών RDF-SRF στην ΑΓΕΤ

Πριν μόλις λίγες ημέρες ο Α. Μπέος έλεγε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση «είναι καλύτερο να θάβουμε στα σκουπίδια από το να τα καίμε;». Για μήνες η Δημοτική Αρχή αρνούνταν να θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λοιδορούσε τους πολίτες που αντιδρούσαν και τους χαρακτήριζε μπαχαλάκηδες και τραμπούκους. Έσερνε στα δικαστήρια μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών και φυσικά απουσίαζε από κάθε μαζική εκδήλωση ενάντια στην καύση.

Κάτω όμως από τη διογκούμενη κοινωνική κατακραυγή ενάντια στην καύση σκουπιδιών και μετά από επανειλημμένες μαζικές συγκεντρώσεις στο Δημαρχείο, η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να υιοθετήσει ψήφισμα ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος με την κινητοποίησή του μπορεί να επιβάλλει τη θέληση του ακόμη και σε ψευτοτσαμπουκάδες «άρχοντες» τύπου Μπέου.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι αυτή η απόφαση δεν έχει πρακτική αξία γιατί 1ονη ΑΓΕΤ συνεχίζει να καίει σκουπίδια RDFSRF με ευθύνη της κυβέρνησης που έδωσε την άδεια και 2ονο Δήμος Βόλου συνεχίζει να σκοπεύει να φτιάξει εργοστάσιο που θα μετατρέπει τα σκουπίδια του Βόλου σε καύσιμο SRF.

Υποκριτική και όχι πραγματική αλλαγή θέσης από την Δημοτική Αρχή Μπέου

Αν η Δημοτική Αρχή ήταν πραγματικά ενάντια στην καύση RDF-SRF από την ΑΓΕΤ τότε δεν θα έφτιαχνε εργοστάσιο στον ΧΥΤΑ Βόλου το οποίο θα κατασκευάζει «στερεά καύσιμα (SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου» (απόφαση προμελέτης 25/10/2017).

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι σύμβουλοι του Μπέου και ο ίδιος αρνήθηκαν πεισματικά να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση για κατασκευή εργοστασίου SRF!

Αποκαλύφθηκε δε ότι τον Νοέμβριο του 2017 η Δημοτική Αρχή προχώρησε εν κρυπτώ σε αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ΧΥΤΑ ώστε να μπορεί να συμπεριλάβει τη λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου!

Έτσι αν το κίνημα δεν καταφέρει να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω την άδεια καύσης που έδωσε στην ΑΓΕΤ τίποτα δεν εμποδίζει τον Μπέο να πει ότι αφού η καύση προχωρά με ευθύνη της κυβέρνησης γιατί να μην πουλάει ο Δήμος στην ΑΓΕΤ καύσιμο SRF που τότε θα βαφτιστεί «εξαιρετικής ποιότητας», «ακίνδυνο» και άλλα τέτοια.

Πιστοί στο δρόμο του αυταρχισμού

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Α. Μπέος, επιστρέφοντας στη θέση του Δημάρχου, παρά την πρόσφατη καταδίκη του, επιτέθηκε με τον γνωστό χυδαίο τρόπο σε πολίτες και σε δημοτικούς συμβούλους.

Ανάμεσά τους επίθεση δέχθηκε και ο Νίκος Κανελλής, δημοτικός σύμβουλος του «Ξεκινήματος», τον οποίο ο Α. Μπέος αποκάλεσε «κουκουλοφόρο» και «λαμόγιο» αφήνοντας υπονοούμενα μάλιστα ότι δήθεν χρηματίζεται από την ΑΓΕΤ!

Ως εδώ! Ο Α. Μπέος είναι αυτός που έχει καταδικαστεί για δωροδοκία, δωροληψία και για στημένους αγώνες! Δεν μπορεί να έχει το θράσος να βγαίνει κι από πάνω και να κατηγορεί άλλους για πράγματα τα οποία ο ίδιος κάνει και για τα οποία έχει κριθεί ένοχος. Κι αν δεν υπήρχε το απαράδεκτο καθεστώς η δωροδοκία και τα στημένα παιγνίδια να θεωρούνται πλημμέλημα (!!) και η ποινή φυλάκισης να εξαγοράζεται και μάλιστα προς μόνο 5 € την ημέρα (!!!) ο κύριος αυτός θα ήταν, φυλακή! Αυτό θα συνέβαινε αν ήμασταν σε μια άλλη ευνομούμενη χώρα! Αντί γι’ αυτό έχει το θράσος να κουνάει και το δάκτυλό του.

Ο Νίκος Κανελλής είναι γνωστός στην πόλη μας για την πολυετή συμμετοχή τους στους αγώνες και τα κινήματα, ένας άνθρωπος που δεν έχει σχέση ούτε με τη νύχτα ούτε με τη βρωμιά και φυσικά είναι απλά γελοίο το να κατηγορείται ότι τα παίρνει από την ΑΓΕΤ! Όταν όλη η κριτική του στο δημοτικό συμβούλιο και έξω από αυτό στοχεύει από τη μια στη δημοτική αρχή και από την άλλη στους ιδιοκτήτες της ΑΓΕΤ, χρειάζεται πραγματικά να ζει κανείς στο βασίλειο της ηλιθιότητας για να θεωρεί ότι «ο Κανελλής τα παίρνει από την ΑΓΕΤ»… Ο Μπέος βέβαια δεν είναι ηλίθιος, φαίνεται όμως να πιστεύει πως όλοι οι υπόλοιποι είναι!

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει

Το κίνημα έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα και έχει δείξει τις δυνατότητες του. Τώρα πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο με επόμενο στόχο την μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 5ης Μάη που έχει αποφασίσει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών.

Η πίεση πρέπει να ασκείται αμείωτα και ταυτόχρονα και προς τις 3 κατευθύνσεις:

  • την ΑΓΕΤ για να σταματήσει την καύση σκουπιδιών,
  • την κυβέρνηση για να ανακαλέσει την άδεια που έχει δώσει στην ΑΓΕΤ για καύση
  • και τον Δήμο για να ανακαλέσει την απόφαση για εργοστάσιο SRF

 

*Η ανακοίνωση έχει δημοσιευτεί στα παρακάτω τοπικά μέσα:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα