Βόλος: ο Πιτσιόρλας στη γραμμή κυβέρνησης – βιομηχάνων για την καύση σκουπιδιών

Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα Βόλου

 

Περίπου 100 πολίτες συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών» έξω από τη συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας, όπου επίσημος ομιλητής ήταν ο Υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, το Σάββατο 23 Ιουνίου.

Μετά από μια ολιγόλεπτη συγκέντρωση στον κόμβο εισόδου της πόλης πραγματοποιήθηκε πορεία προς το συγκρότημα Τσαλαπάτα όπου διεξάγονταν η συνέλευση των βιομηχάνων. Οι συγκεντρωμένοι φορούσαν «γραβάτες» σατιρίζοντας με αυτό τον τρόπο τους θεατρινισμούς του Τσίπρα και στηλιτεύοντας την ανάπτυξη που δηλητηριάζει το περιβάλλον και τους ανθρώπους με μοναδικό κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο.

Την πορεία σταμάτησε η αστυνομία δεκάδες μέτρα μακριά από την είσοδο του κτιρίου αλλά μια 3μελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Στ. Πιστιόρλα για να του επιδώσει ψήφισμα. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής επανέλαβαν ότι το αίτημα της κοινωνίας, όπως φάνηκε στο μαζικότατο συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου είναι να σταματήσει εντελώς η καύση και όχι να γίνεται με «αυστηρότερους» δήθεν όρους.

Από την πλευρά του ο Υφ. Πιτσιόρλας έπαιξε το γνωστό θέατρο: «έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους, οι εκπομπές ρύπων είναι μέσα στα όρια, θα επιδώσω το ψήφισμά σας στον Φάμελλο …».

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο, καθώς δεν υπάρχουν κατώτατα-ασφαλή όρια στην εκπομπή διοξινών και φουρανίων ενώ οι έλεγχοι που γίνονται δεν μπορούν να δώσουν την πραγματική εικόνα.

Επιπλέον η καύση των σκουπιδιών δεν είναι μια προσωπική απόφαση του Υφ. Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου. Είναι μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία υλοποιεί μια απαίτηση όλων των τσιμεντοβιομηχάνων που βλέπουν στην καύση σκουπιδιών μεγάλα και εύκολα κέρδη. Τόσο από τη χρήση φτηνού καύσιμου αλλά επειδή δεν αποκλείεται η καύση σκουπιδιών να επιδοτηθεί κι από πάνω ως μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων!

Η στάση της Αριστεράς

Η συμμετοχή στην κινητοποίηση, αν και ικανοποιητική, σίγουρα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αν υπήρχε ουσιαστική συμμετοχή και κινητοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων του μαζικού κινήματος. Ειδικά η Αριστερά στη μεγάλη της πλειοψηφία δεν στήριξε την κινητοποίηση, όπως και ο αναρχικός χώρος, παρότι συμμετείχαν στο ιστορικό συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου.

Χτυπητή ήταν η απουσία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, που σε πολλές άλλες περιπτώσεις οργανώνουν συγκεντρώσεις απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη και εργοδοτικές οργανώσεις.

Επιπλέον, δεν στάθηκε δυνατό να βγει έστω ένα κοινό κάλεσμα από την υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, παρά τις προσπάθειες του «Ξ» προς αυτή την κατεύθυνση.

Από τη μια το ΝΑΡ αρνήθηκε να υπογράψει κοινό κάλεσμα υποστηρίζοντας ότι η «Επιτροπή» ταλαντεύεται απέναντι στην κυβέρνηση… Από την άλλη οργανώσεις όπως το ΕΕΚ, το ΣΕΚ, ο «Μ-Λ χώρος» επέδειξαν πλήρη αδιαφορία, παρά την κρίσιμη σημασία που έχει το θέμα αυτό για τον τοπικό πληθυσμό, πράγμα που φανέρωσε και η ιστορική σε μαζικότητα πορεία της 5ης Μάη. .

Είναι φανερό ότι οι περισσότερες οργανώσεις δεν κατανοούν τη σημασία της μετωπικής – ενωτικής δράσης της Αριστεράς μέσα στο κίνημα. Αυτό είναι αρνητικό για το κίνημα καθώς του στερεί δυνάμεις, αλλά και για την ίδια την Αριστερά που ενώ θέλει να ονομάζεται «επαναστατική» αρνείται να παρέμβει και να προσπαθήσει να δώσει προοπτική σε μαζικά κινήματα όπως αυτό που έχει αναπτυχθεί στο Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών.

Η Επιτροπή συνεχίζει τη δράση της

Η «Επιτροπή» βέβαια συνεχίζει τη δράση της με κύριο στόχο να υπάρξει συνέχεια και διάρκεια στο κίνημα. Σε αυτά τα πλαίσια πριν λίγες ημέρες έγινε εξόρμηση έξω από την πύλη της ΑΓΕΤ όπου μοιράστηκε κείμενο προς τους εργαζόμενους του εργοστασίου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου η «Επιτροπή» θα πραγματοποιήσει ανοιχτή εκδήλωση στο πάρκο της Νέας Δημητριάδας (Ορμινίου-Θερμοπυλών) που είναι και η κοντινότερη συνοικία στην ΑΓΕΤ.

Ως Ξεκίνημα θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά μέρος στο κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών καταθέτοντας προτάσεις με στόχο το κίνημα να νικήσει.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα