Δημόσιο κάλεσμα σε εργαζόμενους ΑΓΕΤ από Επιτροπή ενάντια στην καύση απορριμμάτων

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών απευθύνεται με δημόσιο κάλεσμά της στους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ οι οποίοι, κάτω από την πίεση της εργοδοσίας και την απαράδεκτη στάση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των Εργαζομένων, θεωρούν πως η κριτική που ασκεί η επιτροπή είναι αβάσιμη και το κίνημα ενάντια στην καύση θα έχει σαν αποτέλεσμα το να χαθούν οι δικές τους θέσεις εργασίας. Όπως είναι ο κανόνας, τα επιχειρήματα της εταιρείας και των «συνδικαλιστών» της σημερινής εποχής είναι στηριγμένα στην παραπληροφόρηση· και σ’ αυτήν ακριβώς την παραπληροφόρηση προσπαθεί να απαντήσει η Επιτροπή.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.
 ____________________

 

Εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ, ελάτε να δώσουμε μαζί τον αγώνα για την υγεία όλων μας!

 

Συνάδελφοι, συμπολίτες, φίλοι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ,

από τη στιγμή που ξεκίνησε ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών η Lafarge-Holcim, σε συνεργασία με το πολιτικό κατεστημένο και την υποστήριξη μερίδας ΜΜΕ, προσπαθεί να εμφανίσει το κίνημα ενάντια στην καύση ως απειλή για εσάς. Ο λόγος που το κάνει αυτό η εταιρία είναι γιατί γνωρίζει ότι αν εσείς, οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ, ταχθείτε κατά της καύσης τότε έχετε στα χέρια σας τη δύναμη να τη σταματήσετε «αύριο το πρωί», αφού από τα χέρια σας περνάει όλη η λειτουργία του εργοστασίου και όχι από τους διευθυντές ή τους Γάλλους και Ελβετούς μεγαλομετόχους.

Για να πετύχουν λοιπόν το «διαίρει και βασίλευε» από τη μια, προσπαθούν να σας πείσουν ότι η καύση σκουπιδιών είναι ασφαλής και ότι η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κάνει λάθος (ή λέει συνειδητά ψέματα για ιδιοτελείς σκοπούς…). Από την άλλη, διασπείρονται έμμεσες απειλές για κλείσιμο του εργοστασίου και για απολύσεις. Ακόμη χειρότερα, όχι λίγες φορές, λένε ότι η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών θέλει να κλείσει το εργοστάσιο…

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θέλουμε να κλείσει το εργοστάσιο ούτε θέλουμε να χάσετε τη δουλειά σας! Αυτό που ζητάμε είναι αντί για σκουπίδια η ΑΓΕΤ να αρχίσει να καίει φυσικό αέριο, το οποίο είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από τα σκουπίδια!

Ο λόγος που δεν το κάνει αυτό η Lafarge-Holcim είναι επειδή το φυσικό αέριο της κοστίζει πιο ακριβά. Επίσης, είναι πολύ πιθανό η εταιρία να προσδοκά έσοδα από την καύση σκουπιδιών καθεαυτή μέσω της ενδεχόμενης επιδότησης της καύσης σκουπιδιών! Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ξεκάθαρο η εταιρία αρνείται τη χρήση φυσικού αερίου για να πετύχει αύξηση της κερδοφορίας της! Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, τις απολύσεις ή το λουκέτο τα αποφασίζει ο εργοδότης και όχι οι εργαζόμενοι (που μπορεί να ζητάνε καλύτερους μισθούς) ή η κοινωνία που ζητά καθαρό περιβάλλον.

Την στιγμή που η μητρική Lafarge-Holcim ανακοινώνει μέσα από το επίσημο site της ότι το 2017 κατέγραψε κέρδη σχεδόν 6δις Ελβετικά Φράγκα ζητά δραστικές περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα των (μόνιμων) εργαζομένων και ταυτόχρονα αξιώνει να ρυπαίνει το περιβάλλον και να καταστρέφει την υγεία όλων μας!

Σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα της καύσης σκουπιδιών (το RDFSRF είναι επεξεργασμένα σκουπίδια), αυτή τεκμηριώνεται επιστημονικά. Στην έκθεση της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ των Μ. Χριστόλη, Ν.Χ. Μαρκάτου κα με τίτλο «Σχηματισμός Διοξινών κατά την καύση εναλλακτικού καυσίμου RDF σε εγκαταστάσεις τσιμεντοβιομηχανίας» αναφέρονται τα εξής:

«Από τις πτητικές οργανικές ενώσεις που εκπέμπονται κατά την καύση εναλλακτικών καυσίμων, το σημαντικότερο πρόβλημα συνιστούν οι διοξίνες οι οποίες είναι από τις πλέον επικίνδυνες ενώσεις και για τις οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί κατώτερα όρια, κάτω από τα οποία να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες»….

«O χρόνος παραμονής των απαερίων στο κρίσιμο διάστημα 450 °C – 200 °C σε εγκαταστάσεις τσιμεντοβιομηχανίας, λόγω της διάταξης ανάκτησης θερμότητας, είναι κατά κανόνα μεγαλύτερος της κρίσιμης τιμής (της τάξης των 5 sec) και κατά συνέπεια είναι πιθανός ο σχηματισμός διοξινών (εάν φυσικά συνυπάρχουν οι λοιποί απαραίτητοι παράγοντες, δηλαδή οργανικές ενώσεις, ενώσεις του χλωρίου και καταλύτες όπως ο χαλκός) χωρίς αυτό όμως να συνεπάγεται απαραιτήτως την υπέρβαση των ορίων της νομοθεσίας.»

«Η παραγωγή διοξινών εξαρτάται από μεγάλο αριθμό παραγόντων και μηχανισμών που δεν είναι ακόμα απολύτως γνωστοί και κατά συνέπεια η λήψη 2-4 δειγμάτων ετησίως, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική υποεκτίμηση των πραγματικών συγκεντρώσεων, δεδομένου ότι όπως τεκμηριώνεται σε ορισμένες αναφορές οι διοξίνες παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε μικρές χρονικές περιόδους, συνήθως κατά την έναρξη/ παύση λειτουργίας της μονάδας ή σε έκτακτες περιπτώσεις δυσλειτουργιών»

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών δεν λέει ψέματα, ούτε έχει άγνοια – και οι χιλιάδες πολίτες του Βόλου που διαδήλωσαν κατά της καύσης σκουπιδιών στις 5 Μαΐου δεν είναι παραπλανημένοι.

Η Επιτροπή Πολιτών και όσοι αγωνίζονται κατά της καύσης δεν το κάνουν για κάποιο προσωπικό όφελος. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό πρέπει να μας πει ποιους ιδιοτελείς σκοπούς υπηρετούμε.

Εμείς αγωνιζόμαστε για την υγεία μας, για την υγεία των παιδιών μας και για την υγεία όλων των πολιτών. Σας καλούμε να σκεφτείτε κι εσείς την υγεία τη δική σας και, ακόμη περισσότερο των παιδιών σας, των οποίων οι οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι.

Σας καλούμε να δώσουμε μαζί τον αγώνα για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και για να αντικατασταθεί άμεσα με το φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για νέες θέσεις εργασίας, με καλύτερους μισθούς, με καλύτερες συνθήκες δουλειάς μέσα σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Ελάτε σε επαφή με την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών. Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο fb και το blog. Διαβάστε τα κείμενα μας και τα επιστημονικά άρθρα που έχουμε αναδημοσιεύσει για το θέμα της καύσης. Ελάτε στις συνελεύσεις μας που είναι πάντα ανοιχτές και γίνονται στο Πανεπιστήμιο.

Ελάτε να δώσουμε μαζί τον αγώνα για τη ζωή όλων μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα