Μαριάνθη Κυπρίδου
μέλος του τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Βόλου
Δυναμικά ξεκίνησε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών τη φθινοπωρινή της δράση. Στις 10 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση, όπου έγινε απολογισμός των καλοκαιρινών εξελίξεων και πάρθηκαν αποφάσεις για τις επόμενες δράσεις.
Διήμερο ενημερωτικών εκδηλώσεων για τους πολίτες
Την Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου, η καθηγήτρια Dr Brisa Violeta Carrasco Callegos από το Μεξικό θα παρουσιάσει τις επικίνδυνες συνέπειες από την καύση σκουπιδιών στις τσιμεντοβιομηχανίες και θα αναφερθεί σε κινήματα στο Μεξικό και ανά τον κόσμο που αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Θόλος), αμφιθέατρο Σαράτση, στις 19:00.
Την επόμενη μέρα, Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Αγώνα θα ενημερώσει τους κατοίκους της Νέας Δημητριάδας για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από την καύση σκουπιδιών. Θα παρουσιαστεί η πρόταση της Επιτροπής για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς καύση.
Η πρόταση είναι απλή, φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, πιο οικονομική από την καύση, με ενεργοποίηση και συμμετοχή και των πολιτών.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Πάρκο Ορμινίου – Θερμοπυλών, στη Νέα Δημητριάδα, στις 18:30.
Αποτελέσματα χημικών αναλύσεων στον περιβάλλοντα χώρο της ΑΓΕΤ
Παράλληλα, η Επιτροπή αναμένει τα αποτελέσματα χημικών αναλύσεων για τη ρύπανση γύρω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-Lafarge (έδαφος, πανίδα). Τις αναλύσεις πραγματοποιεί διαπιστευμένο εργαστήριο του Καναδά.
Η Επιτροπή πιέζει από την άνοιξη την Περιφέρεια Θεσσαλίας να πραγματοποιήσει αυτό τον έλεγχο, κάτι για το οποίο η Περιφέρεια έχει δεσμευθεί αλλά δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει.
Ένα από τα αιτήματα της Επιτροπής είναι να εγκατασταθεί άμεσα δίκτυο καταγραφής της αέριας ρύπανσης και της ρύπανσης της γης, των υδάτων, των κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων.
Πόρισμα Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας
Στις 25/7/18, δημοσιεύτηκε το πόρισμα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας «Οι επιπτώσεις στην Υγεία από την καύση απορριμμάτων και των παραγώγων τους (RDF και SRF) για παραγωγή ενέργειας» για τις επικίνδυνες συνέπειες της καύσης, βασισμένο σε διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες.
Στο πόρισμα τονίζεται ότι «η Πολιτεία οφείλει να αποδείξει στους πολίτες, μέσα από επιστημονικά δεδομένα, περιβαλλοντικές μελέτες και διαβούλευση, ότι οι μονάδες αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους και το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν οι μονάδες αυτές δραστηριοποιούνται πλησίον ή εντός του ιστού της πόλης».
Συντονισμός με το Κίνημα για το Νερό και επόμενες δράσεις
Από τη μια πλευρά, η πολυεθνική Lafarge καίει σκουπίδια και πλαστικά μέσα στην πόλη, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Με την άδεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μολύνει τον αέρα που αναπνέουμε, με μοναδικό στόχο το κέρδος.
Από την άλλη, το νερό που καταναλώνει ο βολιώτικος λαός είναι κακής ποιότητας και έχει από τα πιο ακριβά τιμολόγια σε ολόκληρη τη χώρα.
Την ίδια ώρα, και με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής Βόλου, υπάρχει άμεσος κίνδυνος η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης (ΔΕΥΑΜΒ) να κλείσει και να περάσει στο Δήμο στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης κομμάτι-κομμάτι. Αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους και μεγαλύτερη επιδείνωση της ποιότητας του νερού.
Τα δυο κινήματα αποφάσισαν να συντονιστούν και να παλέψουν από κοινού στο μέλλον για τον αέρα και το νερό, γιατί με το συντονισμό των κινημάτων είμαστε πιο δυνατοί είμαστε και μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.