ΒΙΠΕ Βόλου: απολύσεις στο Λεβεντέρη

Ανακοίνωση της «Εργατικής Αυτονομίας»[*] σχετικά με τις απολύσεις στο εργοστάσιο συρματόσχοινων Λεβεντέρης στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου. Η επίθεση ενάντια στα εργατικά στρώματα, με απολύσεις, κλεισίματα, απλήρωτους μισθούς υπερωρίες κοκ, συνεχίζεται και εντείνεται. Η κυβέρνηση επιμένει στην «επερχόμενη ανάπτυξη» αλλά δεν κάνει τίποτα απέναντι σ’ αυτή την επίθεση ακόμα και όταν οι νόμοι παραβιάζονται με τον πιο κατάφωρο τρόπο όπως δείχνει και η απεργία των καθαριστριών.

 

Εργατική Αυτονομία – ανεξάρτητο συνδικαλιστικό σχήμα

Για τις απολύσεις στο Λεβεντέρη

Την απόλυση τριών εργαζομένων ανακοίνωσε σήμερα η εργοδοσία στο εργοστάσιο συρματόσχοινων «Λεβεντέρης». Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο καθώς εδώ και καιρό η εργοδοσία έχει συρρικνώσει την παραγωγική διαδικασία, εφαρμόζει εκ περιτροπής εργασία και έχει δηλώσει ότι θέλει να κρατήσει 14-15 εργαζόμενους από τους 25 που εργάζονται σήμερα.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στη μακριά αλυσίδα της κατάρρευσης της βιομηχανικής παραγωγής, των λουκέτων και των απολύσεων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κρίσης της «ελεύθερης αγοράς» και του «ιδιωτικού τομέα» που δήθεν θα φέρει την ανάπτυξη.

Οι βιομήχανοι και το μεγάλο κεφάλαιο ενδιαφέρονται για τα κέρδη τους και αν αυτά εξασφαλίζονται με τις απολύσεις τότε κάνουν απολύσεις!

Αυτό δεν έγινε στη ΒΙΟΣΩΛ, την ΚΟΝΤΙ, της ΒΙΣ, την Κόκα Κόλα, τον ΙΜΑΝΤΑ…;

Ο μόνος τρόπος για αντιμετωπιστεί η μάστιγα των απολύσεων και της ανεργίας είναι ο συντονισμός των εργαζομένων σε όλα τα εργοστάσια και η κοινή πάλη για:

  • Να ανοίξουν τα βιβλία κάθε εργοστασίου που κάνει απολύσεις και να πραγματοποιηθεί λογιστικός έλεγχος από τους εργαζόμενους με τη βοήθεια λογιστών.
  • Να βγουν στη φόρα όλα τα στοιχεία των βιομηχάνων / εταιριών που κάνουν απολύσεις (ή κλείνουν εργοστάσια) αλλά οι ίδιοι παραμένουν πλούσιοι με καταθέσεις εδώ ή στο εξωτερικό.
  • Να εθνικοποιηθεί κάθε εργοστάσιο που κάνει μαζικές απολύσεις ή βάζει λουκέτο και να λειτουργήσει κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.
  • Να γίνουν δημόσιες επενδύσεις στα εθνικοποιημένα εργοστάσια για εκσυγχρονισμό και αύξηση της παραγωγής.
  • Να ανατραπεί η δικτατορία της αγοράς και του κεφαλαίου.

Στηρίζουμε τη στάση εργασίας που ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Λεβεντέρη για αύριο Τρίτη (31/5) από τις 8:00μμ ως τις 12:00μμ. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να σταθεί αλληλέγγυος σε αυτό τον αγώνα και παράλληλα να πάρει ενεργά μέρος ώστε το εργατικό κίνημα να ανασυγκροτηθεί σε ταξική κατεύθυνση.

 

_________
*Η «Εργατική Αυτονομία» είναι ένα αριστερό συνδικαλιστικό σχήμα που λειτουργεί σε επίπεδο πόλης, στο Βόλο, συνενώνοντας συνδικαλιστές από διάφορους εργατικούς χώρους. Η Ε.Α. κατέχει μία έδρα στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου του Βόλου.

Σχετικά άρθρα:
Βόλος: Να ανακληθούν οι απολύσεις στη ΒΕΜΕΚΕΠ
Το κλείσιμο του ΙΜΑΝΤΑ: Συμπεράσματα για το εργατικό κίνημα και την κοινωνία του Βόλου
Λουκέτο στον ΙΜΑΝΤΑ – μόνη απάντηση η κατάληψη με στόχο την εθνικοποίηση
Εργ. Αυτονομία Χαλυβουργίας Βόλου: αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς
Κόκα Κόλα: λουκέτο στο εργοστάσιο Βόλου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής