Εργ. Αυτονομία Χαλυβουργίας Βόλου: αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης «Εργατική Αυτονομία» στη Χαλυβουργία Βόλου σχετικά με την Επιχειρησιακή Σύμβαση που προτείνεται στους εργαζόμενους από την εργοδοσία

Επιχειρησιακή Σύμβαση που να αναπληρώνει τα χαμένα
Όχι στο πάγωμα των κομμένων μισθών μας

Συνάδελφοι,

Πριν από τρία χρόνια η εταιρία μείωσε σημαντικά τους μισθούς μας, αρχικά στο -18% (στη συνέχεια το ποσοστό αυτό πήγε στο -12% σε σχέση με πριν το 2012). Τα επιχειρήματα για τις μειώσεις ήταν η κρίση, η πτώση της ζήτησης και των πωλήσεων κοκ.

Σύμφωνα με την εταιρία οι περικοπές αυτές θα είχαν προσωρινό χαρακτήρα. Τελικά το «προσωρινό» κράτησε πάνω από τρία χρόνια… Οι μειώσεις όχι μόνο διατηρήθηκαν αλλά είχαμε και την εκ περιτροπής εργασία το Σεπτέμβρη.  

Τώρα η εργοδοσία ζητά από εμάς να συμφωνήσουμε στην υπογραφή μιας μονοετούς Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) η οποία θα παρατείνει τις μειώσεις.

Συγκεκριμένα στη επαφή που είχε το ΔΣ του Σωματείου με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας την Πέμπτη 15/1 η πρόταση που μας μετέφεραν ήταν για μειώσεις της τάξης του 14%-15% σε σχέση με τον επίπεδο των μισθών μας πριν το 2012. Τα επιχειρήματα ήταν και πάλι τα ίδια: «η κρίση», «η μείωση των πωλήσεων», «τα οικονομικά προβλήματα» κλπ κλπ.   

Το ΔΣ απέρριψε την αρχική αυτή πρόταση και στη συνέχεια υπήρξε απευθείας επικοινωνία με τους εργοδότες. Κατά την επικοινωνία αυτή ο κ. Μάνεσης μας παρουσίασε μια «βελτιωμένη» πρόταση για μειώσεις στο -12%…Πρότεινε δηλαδή το πάγωμα των μισθών μας στο σημερινό επίπεδο.

Η «εύκολη» αυτή υποχώρηση από πλευράς Μάνεση δείχνει ότι ήταν μια προσχεδιασμένη κίνηση. Πρόκειται για γνωστή τακτική που στοχεύει στο να αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα το πάγωμα των μισθών μας στα σημερινά μειωμένα επίπεδα αφού τουλάχιστον«αποφύγαμε τα χειρότερα»

Όμως εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε καλά ότι το τελευταίο διάστημα η ζήτηση αυξάνεται όχι μόνο για εξαγωγές αλλά και για την εσωτερική αγορά λόγω επανεκκίνησης των δημόσιων έργων. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυξάνεται η τιμή του σιδήρου. Επιπλέον, μόνιμα η εργοδοσία ζητά από εμάς να υποστούμε τις επιπτώσεις της κρίσης (για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς) αλλά ποτέ η ίδια δεν κάνει σκόντο στα δικά της κέρδη. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι σε όλα τα εργοστάσια του Βόλου, και όχι μόνο, οι εργοδότες έχουν βάλει στόχο να συμπιέσουν όσο γίνεται περισσότερο τους μισθούς και τα υπόλοιπα δικαιώματά μας.

Για αυτό μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε να υπάρξει αύξηση των μισθών μας σε σχέση με το σημερινό επίπεδο για να αρχίσουμε να αναπληρώνουμε τα χαμένα των προηγούμενων ετών.

Αν είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μαζί με το Σωματείο έχουμε τη δύναμη να πιέσουμε την εργοδοσία για υποχωρήσεις ειδικά σήμερα που η ζήτηση αυξάνεται και η παραγωγή δουλεύει εντατικά, μια παραγωγή που περνά από τα δικά μας χέρια και μόνο.

Όχι άλλη υποχώρηση! Να διεκδικήσουμε μια ΕΣΣΕ που να βελτιώνει τη θέση μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,284ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα