Ο Άη Βασίλης φαίνεται πως ήρθε λίγο καθυστερημένος φέτος για την κυβέρνηση και την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Έφερε ωστόσο πλούσια και μπόλικα δώρα. Τι δώρα; Μα φυσικά περιστρεφόμενες πόρτες ασφαλείας (τουρνικέ) προς εγκατάσταση σε 4 Πανεπιστήμια τη χώρας (ΟΠΑ, ΕΚΠΑ, Πα.Πει., ΑΠΘ). Πρόκειται για μια δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου (ΑΜΚΕ) «Αιγέας» ύψους 752.432,76 ευρώ. Η δωρεά θα κατανεμηθεί στα 4 ιδρύματα ως εξής:
- Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς λαμβάνει 117.215,96 ευρώ,
- Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών λαμβάνει 220.418 ευρώ
- Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 260.257 λαμβάνει ευρώ
- Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λαμβάνει 174.492 ευρώ
Να σημειωθεί εδώ ότι το ΑΠΘ του (διαβόητου πλέον για την αστυνομολαγνία του) πρύτανη Παπαϊωάννου έχει ήδη αποδεχθεί τη δωρεά. Αυτό φυσικά δεν προκαλεί έκπληξη καθώς δεν είναι και η πρώτη φορά που η Πρυτανεία του ΑΠΘ σπεύδει να εφαρμόσει το νόμο Κεραμέως του οποίου πρόβλεψη αποτελεί και η ελεγχόμενη είσοδος στου χώρους των ΑΕΙ η οποία επιχειρείται πλέον να εφαρμοστεί μέσω των τουρνικέ.
Όπως έχουμε πολλές φορές αναλύσει, τα «μέτρα ασφαλείας» που προσπαθεί μετά μανίας να εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα ασφάλειας ή εγκληματικότητας (εντός ή εκτός εισαγωγικών). Η εγκληματικότητα, το εμπόριο ναρκωτικών, κτλ είναι κοινωνικά και όχι «πανεπιστημιακά» φαινόμενα. Ως κοινωνικά φαινόμενα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μέτρα που χτυπάνε την κοινωνική ρίζα τους (φτώχεια, εξαθλίωση, διαφθορά, παρακμή). Το πόσο προσχηματική είναι η σπουδή της αστυνομίας και της κυβέρνησης φαίνεται από το γεγονός πως πιάτσες ναρκωτικών και εστίες εγκληματικότητας υπάρχουν σε πάρα πολλά μέρη που δεν υπάρχει «άσυλο» (ή ότι έχει μείνει από αυτό).
Η ελεγχόμενη πρόσβαση καθώς και το σύνολο του νόμου Κεραμέως δεν αποσκοπεί στην ασφάλεια των φοιτητών και την πάταξη της «ανομίας» εντός των Πανεπιστημίων όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Στόχος αυτών των μέτρων είναι το Πανεπιστήμιο να χάσει τον ανοικτό του χαρακτήρα ως χώρου ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης, πολιτικής παρέμβασης και συζήτησης. Να μετατραπεί σε ένα χώρο αυξημένης επιτήρησης και καταστολής.
Υπάρχει Άη Βασίλης ή είναι της κυβέρνηση κι αυτός;
Μάλλον το δεύτερο καθώς η ΑΜΚΕ «Αιγέας» ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Μαρτίνου της οποίας μέλη είναι ο Αθανάσιος Μαρτίνος, πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους από τον Οκτώβριο του 2019, και η κόρη του Αθανασία Μαρτίνου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια Α’ Ανατολικής Αττικής. Οποία έκπληξη…
Και φυσικά, στον πραγματικό κόσμο κανένας Αη Βασίλης δεν κάνει δώρα χωρίς αντάλλαγμα, είτε αυτό είναι διαφήμιση, επικερδείς συμβάσεις, πολιτικές θέσεις, κα…
Να υπάρξει ηχηρή αντίδραση
Ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις από αγωνιστικές αριστερές παρατάξεις και σχήματα εντός των πανεπιστημίων καθώς και από καθηγητές του ΑΠΘ οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν κατά τον ηλεκτρονικό διάλογο σε σχέση με την αποδοχή της δωρεάς.
Για μια ακόμη φορά αυτά τα μέτρα ανακοινώνονται στρατηγικά εντός διακοπών, όταν τα πανεπιστήμια είναι κλειστά αλλά και εν όψει της εξεταστικής περιόδου προκειμένου να μετριάσουν τις αντιδράσεις των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας ευρύτερα. Αυτό ωστόσο αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση ζυγίζει προσεχτικά την κάθε της κίνηση φοβούμενη τις αντιδράσεις, πράγμα απόλυτα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από 1 περίπου χρόνο οι φοιτητές βγήκαν μαζικά στους δρόμους (σε αριθμούς που είχαν χρόνια να φανούν) απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως. Και πράγματι μέχρι σήμερα καμία πτυχή του νόμου (με βασικότερη την Πανεπιστημιακή Αστυνομία) δεν έχει εφαρμοστεί κατ’ ουσίαν παρά την έκδοση των σχετικών ΦΕΚ.
Στον ίδιο δρόμο πρέπει να βαδίσει το φοιτητικό κίνημα και τώρα! Κάθε φοιτητής και κάθε φοιτήτρια πρέπει να αντισταθούν σε αυτή την αυταρχική νομοθεσία! Χρειάζεται να οργανωθούμε σε κάθε σχολή προκειμένου να αποτρέψουμε τα μέτρα της κυβέρνησης. Να μην περιμένουμε τα τουρνικέ να φτάσουν στις εισόδους των ιδρυμάτων μας αλλά μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους και τις Γενικές Συνελεύσεις τους να παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου! Επιπλέον χρειάζονται ενωτικές προτάσεις και κινήσεις από τη μεριά της ανατρεπτικής Αριστεράς προς την κατεύθυνση μαζικοποίησης των Φοιτητικών Συλλόγων και τη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου το οποίο δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή αυτού του κατάπτυστου νομοθετήματος στόχος του οποίου όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα κείμενά μας είναι να απονεκρώσει την πολιτική ζωή και τη Δημοκρατία εντός των Πανεπιστημίων.