Ανοιχτά κι ασφαλή πανεπιστήμια χωρίς face control από σεκιουριτάδες

Ανακοίνωση από τη «Νεολαία Ξεκίνημα»

Μετά από 3 εξάμηνα τηλεκπαίδευσης με τα πανεπιστήμια κλειστά, οι φοιτητές/τριες καλούμαστε να επιστρέψουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση, με την κυβέρνηση να αρνείται να λάβει σοβαρά μέτρα για την προστασία της υγείας φοιτητών, μελών ΔΕΠ και εργαζομένων στα πανεπιστήμια.

Την στιγμή που το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη, καλούμαστε να μπούμε σε αμφιθέατρα με κάλυψη πάνω από 100%, καθώς σε μια σειρά σχολές σε πολλά μαθήματα γεμίζουν όχι μόνο όλες οι θέσεις αλλά υπάρχει και κόσμος που στέκεται όρθιος. Πολλές αίθουσες και αμφιθέατρα δεν έχουν παράθυρα που να ανοίγουν, ενώ δεν υπάρχει καμία ενίσχυση της καθαριότητας. Με δυο λόγια, στοιχειώδη μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας: αποστάσεις, αερισμός των χώρων και καθαρισμός τους μετά από κάθε μάθημα, απλά δεν προβλέπονται. 

Προβλέπονται όμως σεκιουριτάδες που ελέγχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή ράπιντ τεστ στις πύλες εισόδου των σχολών ή των κτηρίων. Ένα μέτρο που από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας των πανεπιστημίων μας έφερε αντιμέτωπες/ους με τεράστιες ουρές αναμονής. 

Χιλιάδες φοιτητές ταλαιπωρούμαστε καθημερινά, καθυστερούμε στο μάθημα, παίρνουμε απουσίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι καθηγητές καταλήγουν να μας διώχνουν από τις αίθουσες που είναι ασφυκτικά γεμάτες και μας ζητάνε να παρακολουθήσουμε το μάθημα μέσω ίντερνετ.

Η κυβέρνηση όφειλε να δαπανήσει χρήματα

 • για να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στις υποδομές (σωστός εξαερισμός στις αίθουσες που δεν υπάρχει, νέοι χώροι για μαθήματα, κλπ)
 • να προσλάβει περισσότερα μέλη ΔΕΠ ώστε να γίνονται μαθήματα με μικρότερο αριθμό φοιτητών 
 • να προσλάβει περισσότερο προσωπικό καθαριότητας που να απολυμαίνει τις αίθουσες μετά από κάθε μάθημα και να καθαρίζει συχνότερα τους κοινόχρηστους χώρους
 • να παρέχει δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά σε φοιτητές και μέλη ΔΕΠ
 • να παρέχει δωρεάν ράπιντ τεστ σε όσες/ους φοιτήτριες/ες διστάζουν να εμβολιαστούν
 • να ανοίξει εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια, που να ενημερώνουν, να λύνουν τις απορίες και να εμβολιάζουν όσα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας το επιθυμούν.

Δεν κάνει όμως τίποτε από τα παραπάνω. Ρίχνει την ευθύνη για τη λειτουργία των πανεπιστημίων ατομικά στους φοιτητές, ζητώντας είτε να έχουμε πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης είτε να δαπανήσουμε 80 ευρώ το μήνα σε ράπιντ τεστ για να μπορούμε να παρακολουθήσουμε μαθήματα στο δημόσιο πανεπιστήμιο! Την ίδια στιγμή, όλες/οι γνωρίζουμε πλέον πως τα εμβόλια δεν αποτελούν πανάκεια. Πως προστατεύουν πολύ αποτελεσματικά το εμβολιασμένο άτομο από σοβαρή νόσηση και θάνατο αλλά δεν σταματούν τη μετάδοση του ιού και από μόνα τους δεν φτάνουν για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό και η τήρηση όλων των υπόλοιπων μέτρων είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή λειτουργία των πανεπιστημίων – και όλων των χώρων με αντίστοιχα μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων.       

H κυβέρνηση επιμένει στην τοποθέτηση σεκιουριτάδων και τα face control για δυο λόγους: 

Πρώτον, για λόγους επικοινωνιακούς. Για να δείξει ότι παίρνει κάποια μέτρα για την προστασία της υγείας των φοιτητών παρότι γνωρίζει ότι είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικά.

Δεύτερον, για να προετοιμάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ελεγχόμενη είσοδο στις σχολές και την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, όπως προβλέπει ο τελευταίος νόμος του Υπ. Παιδείας. Με το πρόσχημα του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού στις εισόδους, επιδιώκουν να κάνουν τον έλεγχο και τα face control κομμάτι της κανονικότητας των ΑΕΙ και να καταφέρουν με πλάγιο τρόπο να επιβάλλουν τα μέτρα που μέχρι σήμερα το φοιτητικό κίνημα τους εμπόδισε να επιβάλλουν. 

Διεκδικούμε: 

 • Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ. 
 • Καθολικό άνοιγμα των σχολών χωρίς να αποκλειστεί κανένας φοιτητής.
 • Τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων στους χώρους των ΑΕΙ (μικρός αριθμός φοιτητών στα μαθήματα και τήρηση αποστάσεων, έργα και μέτρα για το σωστό αερισμό όλων των χώρων, τακτική καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους και καθαριότητα αμφιθεάτρων και αιθουσών μετά από κάθε μάθημα) και αντίστοιχες προσλήψεις μελών ΔΕΠ και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
 • Δωρεάν ράπιντ τεστ, μάσκες και αντισηπτικά για όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στα ΑΕΙ.
 • Όχι στα face control και στους ελέγχους από σεκιουριτάδες και αστυνομία. Η ασφαλής λειτουργία των ΑΕΙ να οργανωθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι όποιοι έλεγχοι πιστοποιητικών κλπ χρειάζεται να γίνονται συμπληρωματικά στα υπόλοιπα μέτρα, μπορούν να γίνονται από εκλεγμένες και ανακλητές επιτροπές φοιτητών σε κάθε μάθημα.  
 • Να μην εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της Κεραμέως.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα