Καλωσόρισμα φοιτητών με… συρματόπλεγμα στην Πολυτεχνική Σχολή του Παν. Θεσσαλίας

Λευτέρης Ηλιάδης, πρωτοετής φοιτητής – τμ. Πολιτικών Μηχανικών Βόλου

Συμπληρώθηκαν 2 περίπου χρόνια απουσίας φοιτητών/τριών από τα Πανεπιστήμια και, αντί να δημιουργηθεί ένα ζεστό κλίμα υποδοχής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τοποθετήθηκε συρματόπλεγμα γύρω από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Η πράξη αυτή δεν άργησε να εγείρει αντιδράσεις και προβληματισμούς.

Είναι γνωστό από όλους, πλέον, πως για την είσοδο ενός ατόμου σε ακαδημαϊκές εγκαταστάσεις είναι απαραίτητο ένα πιστοποιητικό νόσησης, εμβολιασμού ή  rapid test. 

Φοιτητές, όμως, θέλοντας να αποφύγουν τον καθημερινό έλεγχο, που πραγματοποιείται από τους φύλακες στις εισόδους, πηδούσαν πάνω από τα κάγκελα.

Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει το εν λόγω ζήτημα με το κτήριο των Πολιτικών Μηχανικών να παρομοιάζεται συχνά με το κατάστημα κράτησης νέων Κασσαβετείας.  «Παραπέμπουν σε φυλακή» διαμαρτυρόμενοι φωνάζουν για την παρέμβαση που χαρακτηρίζεται «έκτρωμα». Πράγματι, το πανεπιστημιακό αυτό κτήριο έχει πλέον αποκτήσει την εικόνα φυλακής, απογοητεύοντας τις νέες και τους νέους που με πόθο περίμεναν την ημέρα που θα δουν τη σχολή τους και θα επανέλθουν στη διά ζώσης εκπαίδευση.

Βέβαια, ακόμη και σε ετούτες τις ώρες δεν πρέπει να ξεχνούμε πόσο σημαντικό έιναι διδάσκοντες και διδασκόμενοι να αισθάνονται γαλήνη, ασφάλεια και ελευθερία εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να προσδίδει στα ιδρύματά του ένα κλίμα τέτοιο ώστε η νεολαία να καλλιεργεί τις δεξιότητες και το πνευματικό της επίπεδο. Το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που πρέπει να προάγει και να προωθεί την ελεύθερη κριτική σκέψη, να δίνει το δικαίωμα της ανεξάρτητης διεύρυνσης του νου των φοιτητών και όχι να τους περιορίζει σε έναν χώρο φραγμένο με συρματοπλέγματα, δίχως να μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον έξω κόσμο.

Φτάνει πια με την τρομοκρατία που έχει ασκηθεί σε μαθητές και φοιτητές από την τρέχουσα κυβέρνηση. Ελάχιστη βάση εισαγωγής, ν+2/ν+3 μέγιστος αριθμός ετών φοίτησης, απειλές για πανεπιστημιακή αστυνομία, υποβάθμιση δημόσιας και ταυτόχρονη υπερενίσχυση ιδιωτικής εκπάιδευσης, εκφοβισμός νέων που αντιτίθενται έμπρακτα στα αυταρχικά μέτρα του νόμου Κεραμέως. Η νέα γενιά έχει δει πολλά, αλλά δεν ξεπουλιέται και δεν προσκυνά. Είναι καιρός να παλέψουμε για μία αξιοπρεπή δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και να πάψουμε να γινόμαστε παθητικοί δέκτες της επιβολής και των αυθαιρεσιών όσων αποκτούν εξουσία από το σύστημα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα