Τρίτη 24/8 – Θεσ/νίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές

Την Τρίτη 24/8 οργανώσεις της Αριστεράς καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19:00 στον Λευκό Πύργο ενάντια στις εγκληματικές κυβερνητικές πολιτικές που ευθύνονται για τις καταστροφικές πυρκαγιές που συνεχίζουν να καίνε τη χώρα. Η διάλυση της δασικής υπηρεσίας και η συνειδητή και διαχρονική υποχρηματοδότηση της πυροσβεστικής οδήγησαν σε μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που οι επιπτώσεις της θα βρίσκονται μπροστά μας για χρόνια. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να παίξει για μία ακόμα φορά το «χαρτί» της ατομικής ευθύνης και να εκμεταλλευτεί την κλιματική κρίσης για να αποποιηθεί τις ευθύνες της.

Για αυτούς τους λόγους, το «Ξ» Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καλεί τους αναγνώστες και τους φίλους του να συμμετέχουν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του «Ξ» για τη συγκέντρωση.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί εμπρηστές;

Οι φετινές πυρκαγιές έχουν κάψει πρωτοφανή αριθμό δασικών εκτάσεων και οικισμών. Σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα δασικών εκτάσεων (930.000 μέχρι τις 8 Αυγούστου), 1.000 σπίτια μόνο στο Δήμο Μαντουδίου. Δεν έχει υπάρξει άλλο τέτοιο προηγούμενο. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει δικαιολογίες, όπως για παράδειγμα ότι ξέσπασαν πολλές πυρκαγιές σε σύντομο χρονικό διάστημα σε όλη την χώρα (καθόλου πρωτόγνωρο φαινόμενο για τα ελληνικά καλοκαίρια) και ότι είχαμε παρατεταμένο καύσωνα. «Ανακαλύπτει» εδώ και εκεί εμπρηστικούς μηχανισμούς και προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι υπήρχε κεντρικά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Ο μόνος πραγματικός εμπρηστικός μηχανισμός είναι η πολιτική που ακολουθούν τις τελευταίες δεκαετίες τόσο η ΝΔ όσο και όλα τα υπόλοιπα κόμματα που βρέθηκαν στην κυβέρνηση.    

Η διάλυση στην ουσία της Δασικής Υπηρεσίας και η συνεχής υποχρηματοδότηση και αποψίλωση της Πυροσβεστικής επί δεκαετίες είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η βόρεια Εύβοια, η βόρεια Αττική και μεγάλα κομμάτια της  Πελοποννήσου κάηκαν με μηδέν μποφόρ!  

Διάλυση της δασικής υπηρεσίας 

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών αφαιρέθηκε από τη Δασική Υπηρεσία και δόθηκε στην Πυροσβεστική η οποία δεν είχε ούτε την κατάλληλη εκπαίδευση ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Παράλληλα άρχισε ο στραγγαλισμός της «άχρηστης» πια υπηρεσίας. 

Σήμερα, ο νεότερος δασοφύλακας είναι 55 ετών. Η τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις στη δασική υπηρεσία ήταν πριν από 17 χρόνια. Και η κατάσταση τότε ήταν ήδη δραματική: υπήρχαν μόλις 1.000 δασοφύλακες. Αυτό σήμαινε ότι κάθε δασοφύλακας ήταν υπεύθυνος για 100.000 στρέμματα δάσους!  

Είναι προφανές ότι με τέτοιους αριθμούς δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να γίνουν ούτε οι πιο στοιχειώδης ενέργειες για την προστασία των δασών.  

Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στην πυροσβεστική 

Η κατάσταση της Πυροσβεστικής μπορεί να μην είναι τόσο τραγική όσο της Δασικής Υπηρεσίας, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά περισσότερες από μια μεγάλες πυρκαγιές ταυτόχρονα.  

Η έμφαση δόθηκε στη Β. Αττική, ενώ οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας περίμεναν μάταια να δουν εναέρια μέσα και πυροσβεστικά. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, πριν φτάσουν οι ενισχύσεις από το εξωτερικό στην Εύβοια επιχειρούσαν μόλις 160-200 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο. Το τεράστιο πύρινο μέτωπο της Αγίας Άννας το πάλευαν μόνο 30 πυροσβέστες. Τι μπορούσαν να κάνουν αυτές οι δυνάμεις σε μια πυρκαγιά που είχε εξαπλωθεί από τον Ευβοϊκό κόλπο στο Αιγαίο;  

Το 2018, μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι και τα Γεράνεια Όρη, οι συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κατήγγειλαν ότι λείπουν από την υπηρεσία 4.000 πυροσβέστες.  

Οι άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται με νέες προσλήψεις. Αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούρια. Στις μεγάλες πυρκαγιές της Πελοποννήσου το 2007 είχε καταγγελθεί ότι οι κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική αντιστοιχούν στο 29% του συνόλου! Αν υπολογίσουμε ότι με βάση μνημονιακούς νόμους οι κενές οργανικές θέσεις κάποια στιγμή διαγράφονται και οι υπηρεσίες καταρτούν νέα οργανογράμματα, καταλαβαίνει κανείς ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποψιλωθεί στην πραγματικότητα η μισή δύναμη της Πυροσβεστικής.  

Την ίδια στιγμή που η Πυροσβεστική είναι αναγκασμένη να επιχειρεί με όλο και λιγότερο προσωπικό, μειώνονται λόγω των συνταξιοδοτήσεων και οι αξιωματικοί που είχαν αποκτήσει μέσα στις τελευταίες δεκαετίες μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.  

Αλληλεγγύη, Αγώνας, Ανατροπή 

Οι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα και κυρίως αυτοί που η επιβίωσή τους ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη φύση, όπως είναι οι ρητινοσυλλέκτες της βόρειας Εύβοιας, δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό να περιμένουν από την κυβέρνηση. Μια μικρή εφάπαξ αποζημίωση και ένα επίδομα της πείνας για περιορισμένο χρονικό διάστημα όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί να αποκαταστήσει ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια και το μέσο από το οποίο βιοποριζόταν. 

«Ο λαός σώζει το λαό». Ήδη είδαμε τοπικές κοινωνίες να αυτοοργανώνονται για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές από τη στιγμή που κατάλαβαν πως η κυβέρνηση τους έχει εγκαταλείψει πλήρως.

Μαζί με την αλληλεγγύη που πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί, πρέπει να οργανώσουμε και τους αγώνες μας. Για να μην ζήσουμε ξανά τέτοιες τραγωδίες, τα κινήματα, οι τοπικές κοινωνίες, τα μαχητικά εργατικά σωματεία, η ανατρεπτική Αριστερά, πρέπει να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε:  

  • Μαζικές προσλήψεις στη Δασική Υπηρεσία και επαναφορά της δασοπυρόσβεσης σε αυτή όπως και μαζικές προσλήψεις στην Πυροσβεστική. 
  • Κονδύλια που να καλύψουν όλες τις ανάγκες και των δυο υπηρεσιών. 
  • Εκπαίδευση των τοπικών κοινωνιών που ζουν κοντά σε δάση και συμπερίληψη των εθελοντών στα επιχειρησιακά σχέδια κατάσβεσης πυρκαγιών αλλά και αντιμετώπισης πλημμυρών.    
  • Απόλυτη προστασία των καμένων περιοχών. Κανένας αποχαρακτηρισμός. Αντιπλημμυρικά έργα άμεσα και έργα συγκράτησης των εδαφών. Αναδασώσεις, όπου απαιτούνται, με επιστημονική επίβλεψη και όχι φιέστες
  • Αποκατάσταση των σπιτιών και των περιουσιών όλων των πυρόπληκτων στο 100% από το κράτος, με μόνη εξαίρεση όσους έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα και βίλες στα δάση. 
  • Εγγύηση θέσεων εργασίας σε όλους τους πυρόπληκτους στα έργα αποκατάστασης της περιοχής και άλλες θέσεις μέχρι να μπορούν να ξαναζήσουν από το αντικείμενο εργασίας που κατέστρεψαν οι πυρκαγιές. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα