Το ΚΚΕ και η Φιλία των Λαών – Οι θέσεις του για το Μακεδονικό

Ήταν σωστό που το ΚΚΕ πραγματοποίησε συλλαλητήρια για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (Μακεδονικό, Ελληνοτουρκικά κλπ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Ασφαλώς και ήταν σωστό. Μόνο που όφειλε, κατ’ αρχήν, να καλέσει (συνδιοργανώσει θα ήταν καλύτερα) το σύνολο της Αριστεράς και των οργανώσεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Μια και τα ζητήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας και αφορούν το σύνολο των λαϊκών μαζών και χρειάζεται (επιβάλλεται) να αντιμετωπίζονται ενωτικά.

Οι εθνικιστές μας ξεπέρασαν σ’ αυτό τον τομέα γιατί στα συλλαλητήρια τους έδωσαν ενωτικό και παλλαϊκό χαρακτήρα! Δυστυχώς κάποιοι σύντροφοι στην Αριστερά δεν μαθαίνουν από τον αντίπαλο!

Ομιλίες Κουτσούμπα

Στις ομιλίες του ο Γ.Γ. του ΚΚΕ τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη είπε κάποια σωστά πράγματα, που όμως αναιρέθηκαν πλήρως από μια σειρά από εντελώς λαθεμένες θέσεις που ανάφερε παράλληλα. Γι’ αυτό και στο σύνολό τους οι ομιλίες του Δημήτρη Κουτσούμπα μπορούν να χαρακτηριστούν αντιφατικές, και τελικά μη ικανές να προωθήσουν τον στόχο «της φιλίας και αλληλεγγύης των λαών, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών», πράγμα που για το ΚΚΕ είναι «ζήτημα από θέσεις αρχών» (ομιλία Θεσ/κης Ρ. 7/3/18).

Πράγματι το αποφασιστικό, το καθαριστικό στοιχείο για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά είναι η φιλία και η αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Η Ιστορία μας διδάσκει όμως ότι δεν είναι τα «αλυτρωτικά» άρθρα των Συνταγμάτων ή τα «αλυτρωτικά» γραφόμενα στα εκπαιδευτικά βιβλία που οδηγούν στους πολέμους. Θερμά ή ψυχρά επεισόδια, συγκρούσεις του όποιου μεγέθους, δεν αποτρέπονται, για να το θέσουμε και αλλιώς, αν από τα Συντάγματα και από τα βιβλία εκπαίδευσης αποσυρθούν τα «αλυτρωτικά» γραφόμενα.

Γιατί οι αλυτρωτισμοί και οι συγκρούσεις είναι καταγεγραμμένοι και δε σβήνουν με τίποτα στο DNA του κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης, καθώς το κάθε κεφάλαιο φτάνει κάποτε, λόγω συσσώρευσης και συγκεντροποίησης, να ασφυκτιά στα εθνικά του σύνορα. Οι πόλεμοι του όποιου μεγέθους στον καπιταλισμό, έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία του συστήματος – είναι η συνέχιση της πολιτικής σε περίοδο «ειρήνης», με άλλα μέσα.

Το δηλητήριο του εθνικισμού

Αναγκαία προϋπόθεση για να ξεσπάσουν συγκρούσεις και πόλεμοι είναι οι λαοί να ποτιστούν με το δηλητήριο του εθνικισμού, με το μίσος για τους άλλους λαούς – και αυτό μπορεί να συμβεί είτε υπάρχουν, είτε δεν υπάρχουν αλυτρωτισμοί, όπως προαναφέραμε, στα Συντάγματα ή στα βιβλία.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι είναι καλό, ή μας είναι αδιάφορο το να υπάρχουν καταγεγραμμένοι, στο Σύνταγμα και τα βιβλία, γι’ αυτό και επιβάλλεται να παλεύουμε ώστε να μην υπάρχουν. Αλλά αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η ειρήνη στην περιοχή εξαρτάται από την ανάπτυξη της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών, πράγμα απόλυτα συνδεδεμένο με την ανατροπή του καπιταλισμού, ο οποίος γεννά τον πόλεμο όπως το σύννεφο τη μπόρα!

Και αυτό είναι έργο της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, η οποία οφείλει να είναι ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ και όχι ανομολόγητα εθνικιστική στο όνομα ενός δήθεν κάλπικου είτε και γνήσιου αντιιμπεριαλισμού! Δυστυχώς έχουμε, και μάλιστα μπόλικη, τέτοια Αριστερά στη χώρα μας, ακόμη και στο χώρο της λεγόμενης ριζοσπαστικής, αλλά σ’ αυτό το άρθρο θα περιοριστούμε στις θέσεις του βασικού κόμματος της Αριστεράς, του ΚΚΕ, γιατί είναι καθοριστικές για την δημιουργία της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών των Βαλκανίων.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι πάνω απ’ όλα καθήκον της Αριστεράς είναι τα λόγια και οι πράξεις της να προωθούν τη φιλία και την κοινή πάλη των λαών για την αποτροπή των συγκρούσεων και των πολέμων.

«Ονοματολογία»;

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ είπε:

«…η ονοματολογία αποπροσανατολίζει, κρύβει τους πραγματικούς κινδύνους για τους λαούς, που είναι οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

»Γι αυτό επιμένουμε ότι εγγύηση για πραγματική λύση είναι να μην ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ…».

Για να είμαστε ακριβείς, μέρος της πραγματικής λύσης είναι, ασφαλώς, να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η πΓΔΜ, αλλά, ακόμα, να βγει και η Ελλάδα από αυτό! Είναι το να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, έχοντας επίγνωση ότι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ συμμετέχει και η Ελλάδα (γιατί αυτό επέλεξε και αυτό υπαγορεύει το συμφέρον της άρχουσας τάξης της χώρας μας).

Όμως το θέμα του ονόματος (η «ονοματολογία») δεν αποπροσανατολίζει από αυτό το θέμα γιατί είναι μια πραγματική ανάγκη για το λαό της πΓΔΜ.

Και σαν Αριστερά που θέλουμε να χτίσουμε τη φιλία των λαών, χρειάζεται να πάρουμε θέση πάνω σ’ αυτή την πραγματική ανάγκη του λαού της πΓΔΜ. Να προτείνουμεένα όνομα που θα ικανοποιεί και θα φέρνει κοντά τους λαούς Ελλάδας και πΓΔΜ για να παλέψουμε από κοινού ενάντια στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Ποια είναι η πρόταση του ΚΚΕ πάνω σ’ αυτό; Η ακόλουθη:

«…η Μακεδονία είναι ένας ευρύς γεωγραφικός χώρος και μετά τη λήξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου το 1913 η Ελλάδα πήρε 51,57%, η Σερβία 38,32%,και η Βουλγαρία 10,11%.

»Είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια που δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα, αλλά έχει μοιραστεί μεταξύ των Βαλκανικών χωρών.

»Από αυτή την άποψη, αν περιλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας ο όρος Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, θα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, …»

Μέχρις εδώ δεν υπάρχει διαφωνία!

Πράγματι μια συμφωνία για μια σύνθετη ονομασία, με τον όρο Μακεδονία και γεωγραφικό προσδιορισμό, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να ικανοποιήσει τους λαούς της Ελλάδας και της πΓΔΜ και να γίνει σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της φιλίας και αλληλεγγύης των λαών. Δίνει ένα σοβαρό χτύπημα στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό ένθεν και ένθεν και μας επιτρέπει να επανέλθουμε στα ταξικά μας προβλήματα τα οποία είναι εξαιρετικά οξυμένα σε πΓΔΜ και Ελλάδα.

Αλλά…

Αλλά «το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει καμιά συμφωνία της κυβέρνησης με τα Σκόπια» ακόμα και αν πληροί τους όρους που το ίδιο έθεσε πιο πάνω!

Και αυτό το τονίζει ακόμη περισσότερο ο Γ.Γ. στη συνέχεια της ομιλίας του:

«Το ΚΚΕ το έχει ξεκαθαρίσει. Δεν πρόκειται να ψηφίσει στη βουλή καμιά συμφωνία με τα Σκόπια του κ. Τσίπρα με τον Ζάεφ. Γιατί αυτή η συμφωνία θα γίνεται για να ενταχθεί τον Ιούλη η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έχει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Υποχωρώντας ακόμη περισσότερο από τη σωστή θέση που είχε πάρει, σε σημείο που την αναιρεί και την ενταφιάζει, μας λέει ότι:

«Επιμένουμε ότι η πραγματική λύση σημαίνει εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων.

»Κι αυτό σημαίνει αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα της πΓΔΜ και όχι στο απώτερο μέλλον».

Ποια είναι τα αλυτρωτικά άρθρα, τελικά;

Κατ’ αρχή σύντροφε Γ.Γ. γίνε, ως οφείλεις, συγκεκριμένος στο ποια είναι άρθρα του Συντάγματος που φανερώνουν αλυτρωτισμό και πρότεινε τις αναγκαίες αλλαγές. Γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε δει να παρουσιάζονται με συγκεκριμένο τρόπο άρθρα του Συντάγματος και εκπαιδευτικά συγγράμματα στα βιβλία που να υποκρύπτουν αλυτρωτισμό.

Αλλά πέρα απ’ αυτό… σύντροφοι του ΚΚΕ, έλεος! Λέτε ότι είστε μαρξιστές και λενινιστές! Από ποιους ζητάτε «εγγυήσεις»; Από την άρχουσα τάξη της πΓΔΜ (και θα συμπληρώναμε και της Ελλάδας) για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού;

Ζητάτε από τους καπιταλιστές να μεταμορφωθούν από τίγρεις σε γατάκια! Όπως πολύ ωμά το είπε ο τωρινός πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, αν αλλάξουν τώρα τα επίμαχα άρθρα του συντάγματος γιατί να μην αλλάξουν ξανά όταν έρθει κάποιος άλλος στην εξουσία;

Σύντροφοι, εσείς δεν είστε που λέτε ότι όσο υπάρχουν καπιταλιστές όλες οι εγγυήσεις είναι στον αέρα όταν αλλάξουν οι συσχετισμοί; Παράδειγμα, η σημερινή ισχυρή Τουρκία αμφισβητεί και θέλει να ξαναγράψει την συνθήκη της Λωζάνης, που υπέγραψε η ηττημένη τότε Τουρκία!

Μόνη εγγύηση

Η μόνη πραγματική εγγύηση ενάντια στον αλυτρωτισμό τον γραπτό (στο Σύνταγμα) ή τον άγραφο (στο DNA της άρχουσας τάξης) είναι Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

Δυστυχώς όμως, η θέση του ΚΚΕ ότι δεν ψηφίζει καμία συμφωνία για το θέμα του ονόματος, δεν προωθεί τη φιλία των λαών, γιατί είναι στην πράξη εχθρική για το λαό της πΓΔΜ.

Είναι αλήθεια ότι οι ιμπεριαλιστές θέλουν να εντάξουν την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και το ζήτημα του ονόματος, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι ο λαός της πΓΔΜ θέλει ένα παγκόσμια αναγνωρισμένο όνομα. Όπως επίσης είναι αλήθεια ότι μόνο ένα 10% είναι αντίθετο στην ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Οπότε ο λαός της πΓΔΜ φυσιολογικά διερωτάται:

«Μας λέτε να μην μπούμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Μα εσείς είστε ήδη μέσα και μάλιστα εδώ και καιρό και δε βλέπουμε από την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού αγώνες για την έξοδό τους! Ζητάτε από εμάς να κάνουμε κάτι που δεν κάνετε εσείς! Πείστε πρώτα τον ελληνικό λαό, σαν Αριστερά, και μετά το ξανασυζητάμε».

Εκθέτει την Αριστερά, ενισχύει τους εθνικιστές

Η απόρριψη και η καταψήφιση της συμφωνίας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό από την πλευρά του ΚΚΕ εκθέτει την Αριστερά και ενισχύει τους εθνικιστές και από τις δυο πλευρές των συνόρων.

Από το «αριστερό» μονοπάτι καταλήγει να ταυτιστεί με τους ανιστόρητους πατριδοκάπηλους ακροδεξιούς εθνικιστές. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και με την αποχή του στο δημοψήφισμα τον Ιούλη του 2015. Για μια ακόμη φορά στο «Μακεδονικό» το ΚΚΕ τα κάνει μαντάρα!!!

Για να αναπτύξουμε τη φιλία των λαών, τη μόνη πραγματική αληθινή εγγύηση ενάντια στους αλυτρωτισμούς, και από τις δύο πλευρές, οφείλουμε σαν Αριστερά να ψηφίσουμε και να υποστηρίξουμε τη σύνθετη ονομασία, που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία με κάποιο προσδιορισμό. Σε αυτή την περίπτωση, ο λαός της πΓΔΜ θα μας νοιώσει σαν φίλους και θα πάρει υπ’ όψη του τις θέσεις της Αριστεράς για ΝΑΤΟ και ΕΕ. Σε βάθος χρόνου, μέσα από την εμπειρία του θα μπορεί να τις υιοθετήσει και τότε θα μπορούμε να συγκροτήσουμε κοινό μέτωπο ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού της πΓΔΜ σαν Αριστερά, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να συμβάλουμε ώστε να χτιστεί μια μαζική διεθνιστική Αριστερά στην πΓΔΜ, που θα συνδέσει ξανά τη νήμα με τη σοσιαλιστική προοπτική, που είναι η μόνη πραγματική λύση!

Έτσι, η θέση του ΚΚΕ για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό θα βρει ανοιχτά αυτιά και κατανόηση από τον ελληνικό λαό και αυτό θα είναι ένα αποφασιστικό χτύπημα στους θερμοκέφαλους αλυτρωτιστές της ελληνικής πλευράς που ανιστόρητα κραυγάζουν ότι «η Μακεδονία είναι μόνο Ελληνική».

Αν το ΚΚΕ θέλει πραγματικά τη «φιλία και αλληλεγγύη των λαών» αυτός είναι ο δρόμος για να την πετύχει.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα