Το ΕΣΥ υπό διάλυση

Άρθρο του Γιάννη Σκόρδου, εργαζόμενου στο Γεν. Κρατικό Νίκαιας (από το "Νέο Ξεκίνημα" που κυκλοφορεί)

Η κατάσταση που επικρατεί την τελευταία περίοδο στο ΕΣΥ είναι εικόνα παρακμής και διάλυσης. Τα δημόσια νοσοκομεία εκπέμπουν σήμα κινδύνου αλλά το υπουργείο Yγείας κωφεύει επιδεικτικά. Η στάση της κυβέρνησης είναι δεν είναι απλά εξοργιστική για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο ΕΣΥ και τους ακόμα περισσότερους χρήστες των υπηρεσιών υγείας. Είναι επικίνδυνη γιατί με την πολιτική της οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση τη δημόσια υγεία.

Ανύπαρκτο προσωπικό

Η πρώτη και κύρια αιτία της κατάστασης αυτής είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που φτάνουν τις 25.000 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και τις 4.000 κενές θέσεις γιατρών.

Στην Ελλάδα διαθέτουμε 3,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» είναι 8,9 ανά 1.000 κατοίκους.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ όπου η συνεχής παρακολούθηση του ασθενή είναι επιβεβλήμένη. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας «εδώ και επτά χρόνια παραμένουν κλειστά 150 κρεβάτια, καθώς δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για να λειτουργήσουν» και εκτιμούν ότι «αν λειτουργούσαν αυτά τα κρεβάτια θα είχαν σωθεί τουλάχιστον 3.500 ασθενείς» μόνο την περασμένη χρονιά! Από αυτό και μόνο φαίνεται το πόσο εγκληματική είναι η πολιτική της κυβέρνησης.

Υποχρηματοδότηση

Τους τελευταίους μήνες κόκκινο έχει χτυπήσει η χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Σαν αποτέλεσμα του νέου συστήματος προμηθειών που δημιούργησε η ΝΔ με στόχο δήθεν να εξοφλούνται οι προμήθειες των νοσοκομείων σε διάστημα τριών μηνών, από την παραλαβή του υλικού τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές υλικών είναι σήμερα 4,7εκ ευρώ. Σαν αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία μένουν χωρίς στοιχειώδη αναλώσιμα υλικά όπως γάζες, επιδέσμους, καθετήρες, οινόπνευμα, πάνες για τα μωρά, γάντια και άλλα υλικά χειρουργείου, σύριγγες, ουροσυλλέκτες κ.ά Επιπλέον οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν γίνει μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων με τους προμηθευτές να εισβάλουν στις αποθήκες και να κατάσχουν τα υλικά!

Νοσοκομεία κλείνουν

Φυσικό επακόλουθο όλης αυτής της κατάστασης είναι ολόκληρα νοσοκομεία να βάζουν λουκέτο επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του Αρεταίειου και του Αιγινήτειου. Το πρώτο έχει χάσει το 40% των κρεβατιών του, αφού το 50% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου σε νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό είναι κενές, και το δεύτερο κρατάει κλειστά 1 στα 5. Τα νοσοκομεία αυτά λειτουργούν εδώ και σχεδόν 100 χρόνια αλλά σήμερα η κυβέρνηση τα κλείνει.

Οι πολίτες δυσανασχετούν

Με αυτή την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία οι πολίτες όπως είναι φυσικό παραπονιούνται για το ΕΣΥ.

Σε πρόσφατη έρευνα του πολυτεχνείου Κρήτης 65,6 % των πολιτών διατυπώνει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για τις υπηρεσίες υγείας. Την ίδια στιγμή που σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 42,3 % των πολιτών θα επεδίωκε κατά πρώτο λόγο να πραγματοποιήσει μια δύσκολη και απαιτητική επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο, το 33,0 % σε ιδιωτικό και ένα ποσοστό της τάξεως του 20,5 % θα επεδίωκε να μεταβεί σε χώρα του εξωτερικού. Αποδεικνύεται έτσι ότι η κοινωνία εμπιστεύεται το προσωπικό του ΕΣΥ που παρ’ όλες τις δυσκολίες κάνει τη δουλειά του . Αυτή που είναι υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.

Υπουργός εκτός τόπου και χρόνου

Παρά τις εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία ο Αβραμόπουλος συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Μάλιστα μετά την παραμονή του στο υπουργείο στον πρόσφατο ανασχηματισμό δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο τομέας της υγείας καλά κρατεί, είναι σε καλά χέρια με το ανανεωμένο δυναμικό του». την ίδια στιγμή που λίγες ημέρες πριν είχε δηλώσει ότι «έχει ολοκληρώσει το έργο του στην Υγεία».

Είναι σίγουρο ότι εκτός από πομπώδεις δηλώσεις η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ανύπαρκτη. Για να αντιμετωπίσει μάλιστα την κατάσταση το υπουργείο ετοίμασε ένα πολυνομοσχέδιο που ρυθμίζει τα χρέη των νοσοκομείων, τις εφημερίες των γιατρών (εφαρμογή της πρόσφατης ΣΕ) και προβλέπει την πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών με επείγουσες διαδικασίες. Αλλά ούτε αυτά τα λίγα δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού το νομοσχέδιο περιφέρεται από το υπουργείο υγείας στο υπουργείο οικονομικών για να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα.

Δυστυχώς και η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ εκτός τόπου και χρόνου

Το τελευταίο διάστημα αυτή η τραγική κατάσταση έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αρκετά νοσοκομεία σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις. Για μια ακόμα φορά η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και απλά εμφανίζεται σε κάποιες κινητοποιήσεις στο υπουργείο Υγείας για να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ και αρκείται σε στο να καλέσει μεν κάποιες κινητοποιήσεις αλλά απροετοίμαστα και χωρίς σχέδιο. Αυτά όμως είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας συνολικά, που χρειάζεται τη δημόσια Υγεία.

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία αλλά και η κοινωνία ολόκληρη πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να αγωνιστούν για μια δημόσια και δωρεάν Υγεία με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών για όλους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα