Τήνος: μετά την τοπική γενική απεργία, τα ΜΑΤ προστατεύουν τις ανεμογεννήτριες

Η Τήνος μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή κατά κύριο λόγο για τα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα τοπία, αλλά και για τις ουρές των πιστών που συρρέουν το δεκαπενταύγουστο και ανεβαίνουν γονατιστοί στο ναό της Παναγίας. Τις τελευταίες μέρες όμως, αποτελεί παράδειγμα του πως μπορεί μια τοπική κοινωνία να οργανωθεί απέναντι στα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια της «ανάπτυξης». Χθες, Τρίτη 11/2, κινητοποίηση των κατοίκων απέτρεψε την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης τριών νέων ανεμογεννητριών, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια ανάμεσα στο συγκεντρωμένο κόσμο και τα ΜΑΤ που είχαν επιστρατευτεί για να προστατεύσουν τις ανεμογεννήτριες!

Δεν ήταν όμως η πρώτη κινητοποίηση των κατοίκων. Στις 22 Γενάρη, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που συνεδρίασε δύο μέρες πριν με μεγάλη παρουσία κατοίκων και τοπικών φορέων, έγινε τοπική γενική απεργία ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Το συνολικό σχέδιο για το νησί προβλέπει την εγκατάσταση άλλων δύο αιολικών πάρκων, μιας και η ανεμογεννήτριες αποτελούν τη νέα «μόδα» των επιχειρηματιών που στο όνομα της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα επιχειρούν να βγάλουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη από επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές. Μόνο που οι επενδύσεις αυτές γίνονται χωρίς κανένα ουσιαστικό σχέδιο για τις ενεργειακές ανάγκες, τις δυνατότητες μεταφοράς και αποθήκευσης της ενέργειας και βέβαια χωρίς καμία πρόβλεψη για τις συνέπειες στο περιβάλλον της περιοχής. Έτσι, η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, από αναγκαιότητα μετατρέπεται σε «αρπαχτή», ενώ τα φαραωνικά έργα που προτάσσονται προκαλούν δίκαια αντιδράσεις και τελικά στρέφουν την κοινωνία συνολικά ενάντια στις ΑΠΕ.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων και ιδιαίτερα η κήρυξη τοπικής γενικής απεργίας αποτελούν σε μεγάλο βαθμό παράδειγμα για την οργάνωση των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην αδηφάγο «ανάπτυξη». Οι κάτοικοι της Τήνου, χρειάζονται την αλληλεγγύη μας, αλλά και το συντονισμό με τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά κινήματα της χώρας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,196ΥποστηρικτέςΚάντε Like
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα