Ο ΧΥΤΑ Φυλής «σκοτώνει». Ως πότε;

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια, αμέτρητες καταγγελίες, εκτεταμένη αρθρογραφία, άγνωστος αριθμός ερωτήσεων στην βουλή, μια εισαγγελική εντολή, μια μηνυτήρια αναφορά και η καταφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη, για να βγάλει τελικά από τα συρτάρια του ο δήμαρχος Φυλής, Χρ.Παππούς, τις μελέτες για τον ΧΥΤΑ που είχε αναθέσει το 2015 στην ASPROFOS ENGINEERING. 1  Τα συμπεράσματα των μελετών εφιαλτικά:

«…απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση της εξεταζόμενης έκτασης των 10.000 στρεμμάτων».

«Οι τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα που μετρήθηκαν αναλυτικά και διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις….».

«…ύπαρξη: Βαρέων Μετάλλων, Αρωματικών Υδρογονανθράκων, Διοξινών – Φουρανίων, Βενζόλιου – Τολουόλιου, PCB – PCT, Φαινολών, Μεθανίου, Αμμωνίου, και Ραδιενεργών στοιχείων…». 2

Η σιωπή των υπευθύνων και ο δήμαρχος «δικηγόρος»

Μέχρι και σήμερα από τα χείλη των πολιτικών ιθυνόντων για την λειτουργία και την κατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής, δηλαδή τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής – ΕΣΔΝΑ, την Περιφέρεια Αττικής και την κυβέρνηση της  ΝΔ, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση, ούτε καν σχόλιο για τα συμπεράσματα των μελετών της ASPROFOS.  Άφησαν μόνο του τον δήμαρχο Φυλής να βγάλει το φίδι από την τρύπα –του παρέχουν βέβαια πολιτική ασυλία καθώς λειτουργεί σαν ο «δικηγόρος» του περιβαλλοντικού εγκλήματος που όλοι μαζί διαπράττουν στην Φυλή.  

Η μέθοδος του Χρ.Παππού για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη. Κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι αναπαράγουν «ανυπόστατα» και «συκοφαντικά» δημοσιεύματα, καταγγέλλει το Δυτικό Μέτωπο ότι του κάνει «ακατανόητο πόλεμο» και κατακεραυνώνει και την ASPROFOS ENGINEERING ότι δεν του παρέδωσε, λέει, «έγκυρες μελέτες»…και γι’ αυτό, λέει, τις ξέχασε στα συρτάρια του. 3

Ακόμα και χωρίς ραδιενέργεια ο ΧΥΤΑ Φυλής «σκοτώνει»

Θα αφήσουμε κατά μέρος την καταγέλαστη παράσταση του δημάρχου Φυλής για να εμφανίσει τον εαυτό του ως θύμα και θα σταθούμε στην προσπάθεια αχρήστευσης των μελετών ως συνολικά αναξιόπιστες. Για να το καταφέρει βγάζει μπροστά την –επίσης ξεχασμένη στα συρτάρια του…-  επίσημη αξιολόγηση της ΕΕΑΕ (Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας) στο σκέλος των μελετών που αναφέρεται στην ύπαρξη Ραδιενεργών στοιχείων:

«Η ΕΕΑΕ κατέληξε ότι οι μελέτες αυτές δεν είναι δυνατό να ληφθούν υπόψη από ραδιολογική άποψη, διότι οι μετρήσεις αξιολογήθηκαν ως στερούμενες επιστημονικής τεκμηρίωσης».

Πράγματι η ΕΕΑΕ αμφισβητεί την επιστημονική τεκμηρίωση των ραδιολογικών μετρήσεων της ASPROFOS. Όχι όμως αντιπαραβάλλοντας τες με δικές της τεκμηριωμένες μετρήσεις, ούτε σημερινές, ούτε καν πρόσφατες χρονικά! Στην ίδια ανακοίνωση εξηγούν ότι

«έχουν γίνει στο παρελθόν, προ ετών, ενέργειες ραδιολογικής διερεύνησης εκ μέρους της ΕΕΑΕ, με αφορμή ανησυχίες που είχαν εκφραστεί».  4

Μόνο που αυτό το παρελθόν είναι πολύ-πολύ μακρινό, πάνω από 15 χρόνια!

Επιπλέον η ΕΕΑΕ δεν κάνει καμιά απολύτως αξιολόγηση για τα συμπεράσματα των μελετών για την εφιαλτική κατάσταση του αέρα, του εδάφους, του υδροφόρου ορίζοντα και για την ύπαρξη επιβαρυντικών στοιχείων για το περιβάλλον, την δημόσια υγεία, τους ανθρώπους και κάθε ζώντα οργανισμό. Δεν θα μπορούσε άλλωστε καθώς δεν είναι αυτό το αντικείμενο της.  Ούτε κανείς άλλος όμως αρμόδιος επιστημονικός φορέας έχει αμφισβητήσει τα υπόλοιπα συμπεράσματα των μελετών.

Το συμπέρασμα που πρέπει να μας μείνει είναι πως ακόμα κι αν η Φυλή δεν είναι «βόμβα» ραδιενέργειας θα συνεχίσει να «σκοτώνει» με δεκάδες άλλους τρόπους!!

Το έγκλημα λατρεύει το σκοτάδι…

Η διαφορά στις μέρες μας είναι ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν μπορεί να συνεχίσει να «σκοτώνει» κρυφά. Όλο και μεγαλύτερα κομμάτια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στη δυτική Αθήνα, αντιλαμβάνονται ως πρόκληση το γεγονός ότι ενώ ο μοναδικός ΧΥΤΑ στην Αττική των 6 εκ. κατοίκων –η μεγαλύτερη χωματερή στην Ευρώπη!!– λειτουργεί ήδη πάνω από μισό αιώνα, δεν υπάρχει καμιά επιδημιολογική μελέτη! Ούτε άλλες επιστημονικές μελέτες που να παρακολουθούν συγκριτικά τις συνέπειες της λειτουργίας του ΧΥΤΑ! Στο τέλος τέλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται μόνο για τον δήμαρχο που …ξέχασε στα συρτάρια του την μελέτη της ASPROFOS. Αλλά για ένα ολόκληρο κατεστημένο που έχει ξεχάσει  τον πληθυσμό της δυτικής Αθήνας και τελικά όλης της Αττικής. 

Ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές αυτή η κατάσταση συνιστά διπλή πρόκληση. Γιατί μέσω της εκπαίδευσης, αλλά και του ίντερνετ και των social media, έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη γνώση και στην διεθνή εμπειρία και αναπτύσσουν σε πολύ μικρή ηλικία περιβαλλοντική ευαισθησία και συνείδηση. Πολύ σωστά λοιπόν αντιλαμβάνονται την απόκρυψη πληροφοριών ως παραβίαση ενός βασικού δημοκρατικού τους δικαιώματος.

Να σπάσει η σιωπή

Τον Δεκέμβρη του 2019 ήταν το επίσημο deadline για την ολοκλήρωση των ερευνών που διήρκεσαν δύο χρόνια για την  πρώτη επιδημιολογική έρευνα με τίτλο «Μέτρηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων κινδύνου και της εκτίμησης των πιθανών επιπτώσεων της έκθεσης σε αυτούς, στην υγεία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΟΕΔΑ Φυλής και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής». Η έρευνα ανατέθηκε από τον ΕΣΔΝΑ μετά από ανοικτό δημόσιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό στους εξής δημόσιους φορείς: Σχολή Δημόσιας Υγείας, Δημόκριτος, Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας καθώς και σε εξειδικευμένους Πανεπιστημιακούς καθηγητές και επιστήμονες. Το κόστος της όπως μας ενημερώνουν στην επίσημη ιστοσελίδα της έρευνας 5 ανήλθε στα 697.872 ευρώ.  

Είμαστε απολύτως σίγουροι πως ΕΣΔΝΑ, Περιφέρεια και κυβέρνηση δεν αδημονούν για τα συμπεράσματα της. Αλλά δεν μπορούν –για πολύ τουλάχιστον- να την ξεχάσουν στα συρτάρια. Ούτε να ζητήσουν από άλλους δημόσιους φορείς να την αξιολογήσουν κι αυτή ως αναξιόπιστη.

Η προδημοσίευση συμπερασμάτων αυτής της έρευνας ήδη τον Ιούνη του 2018 ήταν κόλαφος.

«Υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου, μία ένωση ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, τοξική και καρκινογόνα ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και άλλους φορείς, που διεξάγουν, με εντολή του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) επιδημιολογική έρευνα στις εγκαταστάσεις της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής και της γύρω περιοχής…».

«…Αναφορικά με τον εντοπισμό του χρωμίου, οι επιστήμονες του «Δημόκριτου» συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που συλλέχθηκαν στις 4 και στις 16 Μαΐου στην προαναφερθείσα περιοχή, στα οποία εντοπίστηκε συγκέντρωση ολικού (520 μg/L) και εξασθενούς (510 μg/L) χρωμίου με όριο τα 50 μg/L (για το πόσιμο νερό…». 6

***

Αναμφίβολα η επιστημονική τεκμηρίωση και η γνώση έχουν να προσφέρουν πολλά στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα στη δυτ. Αθήνα και την Αττική γενικά. Αλλά μόνο αν χρησιμοποιηθούν ως ένα από τα καύσιμα για να συγκροτηθεί μαζικό, μαχητικό, τοπικό κίνημα.

Ως ΞΕΚΙΝΗΜΑ Πετρούπολης συμμετέχουμε στην «Χωματερή stop –πολίτες εν δράσει» για να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην κινηματική επιβολή αυτών που δείχνουν όλες οι έρευνες : ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής πρέπει να κλείσει! Προς όφελος της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, και της ποιότητας ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενιών. 

Διαβάστε την αναλυτική μας πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενάντια στους ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών εδώ.


1 «Αναλυτική Καταγραφή Ρυπαντικών Φορτίων» και «Αναλυτική Καταγραφή Ποσοτικής και Ποιοτικής Σύστασης  Αποβλήτων»
2 efsyn.gr: ΧΥΤΑ Φυλής: Μια «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση»
3 palmosnews.gr: Αναφορικά με το δημοσίευμα «Κόλαση ραδιενέργειας στο ΧΥΤΑ Φυλής»
4 eeae.gr
5 erevnaxyta.gr
6 ecopress.gr: Υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου εντοπίζει επιδημιολογική έρευνα στον Ασπρόπυργο από τα απορρίμματα της Φυλής

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα