Θεσσαλονίκη – ένα βήμα πριν το Μπέργκαμο;

Εδώ και μέρες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επικρατούν συνθήκες «πολέμου», με τις ΜΕΘ, τις ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) να είναι ασφυκτικά γεμάτες, το προσωπικό να είναι εξαιρετικά λίγο για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες και τον εξοπλισμό ανύπαρκτο. Αρκετοί συνηγορούν ότι είμαστε ένα βήμα πριν να γίνει η πόλη «Μπέργκαμο», να βιώσει δηλαδή ότι και η πόλη της Λομβαρδίας στην Ιταλία που κατά το πρώτο κύμα είχε συγκλονίσει με τις εκατόμβες νεκρών.

Αυτή είναι η κατάσταση που περιγράφηκε μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των γιατρών στη διαδικτυακή εκδήλωση της δημοτικής κίνησης «Η Πόλη Ανάποδα» που έγινε την Παρασκευή 20 Νοέμβρη, την οποία παρακολουθούσαν σταθερά πάνω από 700 άτομα μέσω live-streaming, ενώ πολλοί περισσότεροι είδαν στη συνέχεια τα βίντεο και διάβασαν αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις τους τα οποία κυκλοφόρησαν πλατιά στα ΜΜΕ. (Στο τέλος του άρθρου υπάρχει το βίντεο από την εκδήλωση το οποίο αξίζει να παρακολουθήσετε.)

Στην εκδήλωση πήραν μέρος η Δάφνη Κατσίμπα, διευθύντρια του Ακτινολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Γεννηματάς και πρόεδρος της ΕΝΙΘ, η Χριστίνα Κυδώνα, παθολόγος-εντατικολόγος, υπεύθυνη της κλινικής Covid στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο Θοδωρής Σδούκος, γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής αιματολογίας στη Σορβόννη.

Πως φτάσαμε ως εδώ;

Τις τελευταίες 2-3 ημέρες καταγράφονται πανελλαδικά πάνω από 100 θάνατοι επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού ημερησίως. Δηλαδή κάθε 15 λεπτά ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του! Οι γιατροί υποστηρίζουν εμφατικά ότι πολλές από αυτές τις ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, εάν υπήρχε έγκαιρη προετοιμασία σε απλές κλίνες, σε κλίνες ΜΕΘ και βέβαια στο απαραίτητο προσωπικό.

Στο 1ο κύμα της πανδημίας λειτούργησαν 15 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου ο συνολικός διαθέσιμος αριθμός έφτασε τις 39. Τον Σεπτέμβρη φτάσαμε στις 51, διώχνοντας όμως ασθενείς που δεν νοσούσαν από covid-19 (οι οποίοι οδηγούνταν για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές, με τις υπέρογκες αμοιβές που έχει υπογράψει η κυβέρνηση).

Με βάση τα διεθνή στάνταρντ, στην Θεσσαλονίκη του 1 εκ. κατοίκων θα έπρεπε να υπάρχουν 300 κρεβάτια ΜΕΘ.

Πανελλαδικά είχαμε 6.000 οργανικά κενά σε γιατρούς και 20.000 κενά σε νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και πληρώματα ασθενοφόρων πριν την πανδημία. Αυτή τη στιγμή το 30% των οργανικών θέσεων γιατρών είναι κενές.

Οι προσλήψεις που έχουν γίνει είναι ελάχιστες – δεν κάλυψαν καν τις αποχωρήσεις/συνταξιοδοτήσεις. Γι’ αυτό εξαναγκάστηκε το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει τον Απρίλη σε 400 προσλήψεις συμβασιούχων(!) γιατρών σε σύνολο 4.000 νέων συμβασιούχων(!) εργαζομένων στην Υγεία (τη στιγμή που την προηγούμενη περίοδο ο Υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης μιλούσε για «πλεονάζον προσωπικό»…).

Οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει αρκετό καιρό πριν την πανδημία για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, διεκδικώντας προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ σε κλίνες ΜΕΘ και εξοπλισμό μέσα από επιστολές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες κλπ, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί σωστά το ΕΣΥ. Η στάση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά ειδικά της σημερινής, να μην το ενισχύσουν αποφασιστικά οδήγησαν το ΕΣΥ να υποδεχτεί το 2ο κύμα όντας σε μια οριακή κατάσταση.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Η μαρτυρία της Χριστίνας Κυδώνα, η οποία είναι παθολόγος-εντατικολόγος και σήμερα είναι υπεύθυνη της κλινικής covid στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ήταν πραγματικά συγκλονιστική.

Η συγκεκριμένη κλινική δημιουργήθηκε αρχές Σεπτέμβρη με 35 κλίνες. Αρχές Νοέμβρη έγιναν 70. Αυτές τις μέρες θα φτάσουν τα 300, με ολόκληρα κτήρια να μετατρέπονται σε covid. Αυτό, όταν ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 50 περιστατικά.

Σήμερα οι εισαγωγές αφορούν μόνο άνω της μέτριας βαρύτητας περιστατικά.

Σεπτέμβρη και Οκτώβρη εισάγονταν και πιο ελαφριά, για καλύτερη παρακολούθηση, κάτι το οποίο έχει σταματήσει, γιατί αν συνέχιζε τα κρεβάτια θα έφταναν μέχρι… την παραλία! Ακόμα, οι καθημερινές ανάγκες για οξυγόνο στο Ιπποκράτειο είναι τόσες όσες είχε μέσα σε έναν μήνα πριν την πανδημία.

Επιπλέον, γίνονται πιο «επιθετικά» εξιτήρια.

Οι γιατροί δεν περιμένουν για την πλήρη αποδρομή της νόσου, αλλά με το που υπάρξουν οι ενδείξεις ότι ένας ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του με οξυγόνο και να είναι ασφαλής, τότε παίρνει εξιτήριο. Αυτό συμβαίνει για να ελευθερώνονται κλίνες, καθώς κάθε 4 μέρες το Ιπποκράτειο ξανανοίγει τις πύλες του για νέους ασθενείς. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ένας «θετικός» επιστρέφει σπίτι με τον κίνδυνο να κολλήσει την οικογένειά του, γιατί δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια για να θεραπευτεί πλήρως!

Οι ειδικοί & οι ειδικευόμενοι δουλεύουν σχεδόν 26 ώρες χωρίς ανάπαυση, φορώντας συνεχώς στολή, με 1 στα 3 περιστατικά να είναι σε βαριά κατάσταση και με στόχο να κρατούνται οι ασθενείς όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μη διασωληνωμένοι, για να αποφευχθούν οι εισαγωγές στη ΜΕΘ, γιατί δεν υπάρχουν καθόλου διαθέσιμα κρεβάτια.

Αντίστοιχα συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία εργαζόμενης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΑΧΕΠΑ, για το πώς οι νοσηλευτές μέσα στην 8ωρη βάρδιά τους τρέχουν πανικόβλητοι από ασθενή σε ασθενή για να προλάβουν να κάνουν τα στοιχειώδη, την ίδια ώρα που καταφθάνουν νέα περιστατικά, χωρίς να προλαβαίνουν να πιούν ούτε μια γουλιά νερό, ενώ ανάλογες εικόνες και καταστάσεις μεταφέρουν και άλλοι υγειονομικοί από τα περισσότερα νοσοκομεία.

Οι κατ’ όνομα επιτάξεις και τα θρασύτατα «πανηγύρια»

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε σχεδόν τίποτα από το 1ο κύμα, που να έχει σχέση με την κρισιμότητα της κατάστασης. Οι επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν – κι αυτές με το ζόρι – αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ λίγες. Η υποτίμηση του ζητήματος και η απόδειξη ότι η δημόσια υγεία είναι στις τελευταίες προτεραιότητες της κυβέρνησης, είχε φανεί και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα στα τέλη Σεπτέμβρη ότι «αν είχαμε κάνει νωρίτερα επιτάξεις ή ΜΕΘ, θα ήταν πεταμένα λεφτά».

Αυτό που συμβαίνει τώρα με τις «επιτάξεις» των ιδιωτικών κλινικών (που στην πραγματικότητα είναι υποχρεωτικές ενοικιάσεις με καθόλου μικρό τίμημα – 1.700 ευρώ για νοσηλεία σε ΜΕΘ και 800 σε απλή κλίνη την ημέρα) είναι απαράδεκτο! Δείχνει την άρνηση της κυβέρνησης να προετοιμαστεί έγκαιρα αλλά και την ευκολία με την οποία ρίχνει λεφτά στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας όταν αρνείται να ξοδέψει για τον δημόσιο

Το γεγονός ότι στήνεται τώρα «κλινική εκστρατείας» έξω από το νέο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424 με υπάρχοντα εξοπλισμό, δείχνει ότι υπήρχε αυτή η δυνατότητα, που όμως δεν αξιοποιούνταν.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω πολιτικών είναι οι νεκροί να έχουν ξεπεράσει τους 100 σε καθημερινή βάση.

Και ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης στις οικογένειες των περίπου 1.700 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχασαν τη ζωή τους και σε αυτούς που θα προστεθούν στο μέλλον; Δια στόματος Άδωνι: «πανηγυρίζουμε ότι είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο».

Και συνεχίζει να εγκληματεί, μειώνοντας τις δαπάνες για την Υγεία κατά 570 εκ. ευρώ για το 2021 σε σχέση με το 2020 εν μέσω πανδημίας!

Τι πρέπει να γίνει εντελώς άμεσα;

Για όλους τους παραπάνω λόγους χρειάζεται εντελώς άμεσα να παρθούν μια σειρά από μέτρα:

  1. Επίταξη τώρα όλων των ιδιωτικών κλινικών και ένταξή τους, μαζί με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους, στον σχεδιασμό του ΕΣΥ
  2. Οι επιτάξεις πρέπει να γίνουν χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων – το προσωπικό να ενταχθεί στη μισθοδοσία του Δημοσίου.
  3. Να επιταχθούν ξενοδοχεία για να μεταφέρονται εκεί όσοι παίρνουν εξιτήριο και είναι ακόμα θετικοί, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν να μεταφέρουν τον ιό στο περιβάλλον τους.
  4. Να επιταχθούν χώροι για ηλικιωμένους που είναι θετικοί και δεν χρειάζονται νοσηλεία, χρειάζονται όμως φροντίδα.

Ακόμα:

  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, με βάση τις διεκδικήσεις των εργαζομένων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
  • Να πολλαπλασιαστούν άμεσα οι κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ με στόχο να φτάσουμε πανελλαδικά τις 2.500 κλίνες ΜΕΘ και 1.000 ΜΑΦ, όπως απαιτείται με βάση τα διεθνή στάνταρντ
  • Άνοιγμα των πάνω από 10 νοσοκομείων που έκλεισαν την τελευταία δεκαετία σε όλη τη χώρα.
  • Μαζικά, δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης με ιχνηλάτηση όλων των κρουσμάτων.

Επιχειρήματα του είδους «δεν υπάρχουν λεφτά» που συχνά ακούμε από κυβερνητικά στελέχη, απορρίπτονται με αγανάκτηση. Κατ’ αρχάς υπάρχουν τα κονδύλια από την ΕΕ (από το ταμείο ανάπτυξης, ύψους 750 δισ. ευρώ) από τα οποία η Ελλάδα είναι από τους περισσότερο ωφελημένους, με το ποσό που της αναλογεί να φτάνει τα 32 δισ. €. Για ποιους προορίζονται αυτά τα λεφτά, αν όχι πρώτα και κύρια για τη δημόσια Υγεία; Κατά δεύτερον, αν υπάρχει έλλειψη ρευστότητας να φορολογηθεί με έκτακτη και άμεση φορολογία το μεγάλο κεφάλαιο που αυτή τη στιγμή αποκομίζει αυξημένα κέρδη όταν η κοινωνία υποφέρει..

Παρακολουθήστε το βίντεο από την εκδήλωση της «Πόλης Ανάποδα»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα