Θεσ/νίκη: Τα σχολεία «ασπίδα» απέναντι στον ρατσισμό

Ρεπορτάζ από την τοπική οργάνωση του «Ξ» στην Τούμπα Θεσσαλονίκης

Μια πολύ σημαντική αντιρατσιστική πρωτοβουλία πήραν μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες στο 28ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στην Τούμπα, την Τρίτη 10 Μαρτίου. Αποφάσισαν να ανοίξουν το σχολείο τους στις προσφυγικές οικογένειες που φιλοξενούνται σε γειτονική δομή αιτούντων άσυλο και το αποτέλεσμα ήταν άκρως συγκινητικό και διδακτικό.

https://www.facebook.com/xekinima.thes/posts/2913037472106602?__xts__[0]=68.ARAGvDrlqYu-0O48qm7gzdAjZvh4iUNa9wrPZ9z72APCbGg5LEJVmOlg58ZFtTCS4YLxsnJ90lkU6FtAGsHrfaRn-8Qrang0kjF1ksubXNUUVJa8jOg_hEOcWktLmkp0BqUbEFCLPnarkr91AX1ECVXWivOjRVGOFbtunjQ7Ow286nYEcWtuBOb0BAz8U01JwJuClcNOWnNtLYc0MyD1kaPhiGg9Ghyvqke6dRCJOOJ37luX2Fay1N_PKyEYRDhTgIMeAnh44MuElui89ngcRy5XUd-5m0tCsjT99mklh8IwKJpFH8hzJyn8tZS-opyWJhHHH0pOuRWRM0isgi0V-6DIGM6J&__tn__=-R

Κάθε τάξη του σχολείου είχε μετατραπεί σε χώρο γνωριμίας με την κουλτούρα των χωρών προέλευσης των προσφύγων. Άνοιγες την μια πόρτα και έβλεπες παιδιά από το Αφγανιστάν να διδάσκουν τους χορούς τους, στην άλλη τάξη ιρακινούς να τραγουδούν, ενώ παραδίπλα κοπέλες από την Συρία μας μυούσαν στην μαγειρική τους τέχνη. Στον διάδρομο, προσφυγάκια και παιδιά από την Ελλάδα ζωγράφιζαν και έκαναν χειροτεχνίες από κοινού.

Το πολύ ενδιαφέρον ήταν ότι την όλη διοργάνωση ανέλαβαν οι μαθήτριες και οι μαθητές, μαθαίνοντας και διδάσκοντας ταυτόχρονα τις έννοιες της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης, ενώ καθηγητές και γονείς ήταν σε επικουρικό ρόλο. Με αυτόν τον τρόπο ένα σχολείο μπορεί κάλλιστα να μετασχηματιστεί από χώρο στείρας γνώσης, εντατικοποίησης και αποστήθισης σε ένα άκρως δημιουργικό εργαστήρι που να δίνει στα νέα παιδιά πραγματικά εφόδια για την ζωή.

Μέσα σε καιρούς δύσκολους, όπου ο εθνικισμός και η ξενοφοβία καλλιεργούνται συστηματικά από τις δυνάμεις του συστήματος, τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν όαση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και μας δείχνουν ότι η δύναμη της αλληλεγγύης είναι πολύ ισχυρό αντίδοτο απέναντι στον μισανθρωπισμό και το σκοτάδι.

Μέλη του «Ξεκινήματος», που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή, επισκεφτήκαμε το σχολείο για να δηλώσουμε έμπρακτα την στήριξη μας και να συζητήσουμε με τα παιδιά και τους καθηγητές για πιθανές περαιτέρω πρωτοβουλίες προς την ίδια κατεύθυνση. Τέτοιες κινήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές και πρέπει να αγκαλιαστούν από τις συνδικαλιστές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, του συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις αριστερές συλλογικότητες αλλά και συνολικά την τοπική κοινωνία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα